Wespen, bijen en hommels De angel van een bij heeft weerhaakjes waardoor deze niet ingetrokken kan worden. Daarom blijft de angel vaak in de wond zitten met het gifzakje er nog aan. Dit gifzakje kan tot een minuut na het steken nog gif blijven pompen. De bij gaat na het steken dood.
Wanneer een bij of hommel steekt scheurt de angel met het gifblaasje los van het lijf. Bijen en hommels kunnen dan ook niet meer dan één maal steken en gaan na de steek dood. Wespen hebben een angel zonder weerhaken waardoor de wesp tot wel 10 maal kan steken.
Als een bij steekt, blijft de angel in de wond zitten.De bij maakt zich los, maar raakt daarbij zo erg gewond dat die dood gaat.
Deze angel is ook nog eens verbonden met een gifblaasje, en blijkbaar kan tot enkele uren na de dood van de wesp (zolang rigor mortis (lijkstijfheid) optreedt) dit gifblaasje pulsatieve bewegingen maken waardoor alsnog gif wordt geïnjecteerd. Doorgaans zal deze steek minder pijnlijk zijn dan van een levende wesp.
Een wesp gaat dood als hij steekt
Ook dit is niet waar. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
Wanneer of waarom steekt een wesp? Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun leefomgeving (nest of aanvliegroute) wordt verstoord. Naar een wesp slaan is dan ook nooit een goed idee, zeker niet als je ook nog eens allergisch bent voor wespensteken.
Je bent lekker buiten aan het genieten van het mooie weer als je een wesp of Duitse wesp ziet rondvliegen. Je eerste instinct is om ervan weg te rennen, maar het begint achter je aan te vliegen! Waarom achtervolgen wespen en Duitse wespen je? Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest.
Een zomerse dag, een barbecue in de tuin, en: een klein zoemend beestje dat plotseling toeslaat. Een wespensteek doet pijn en is vervelend, maar gelukkig goed te behandelen. Let wel even extra op of er geen allergische reactie is.
Elk jaar overlijden in Nederland tussen de vijf en tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek. Die mensen hoeven volgens Oude Elberink niet per se allemaal allergisch te zijn. "Het gif van een wesp is namelijk heel toxisch en gevaarlijk omdat het direct door je huid het lichaam in wordt gespoten."
Hommels zijn over het algemeen geen aggressieve insecten en zullen slechts steken uit zelfverdediging wanneer ze in het nauw gedreven worden of wanneer hun nest verstoord wordt. Tijdens een steek spuit een hommel een hoeveelheid hommelgif in via de angel.
Gewoonlijk ontstaat er na de steek, rond de plek van de steek, een zwelling. Dit noemen we een plaatselijke, of ook wel niet-allergische reactie. De plek rond de steek zwelt in dat geval op en wordt rood en jeukerig. Dit kan kort na de steek beginnen, maar meestal na enkele uren.
Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt. Bij de mens levert de steek meestal een korte, heftige pijnscheut op, waarna de pijn weer wegtrekt.
Deze antistoffen zorgen bij een koppeling met het wespengif ervoor dat de stof histamine in het bloed vrijkomt. Dit kan dan voor ernstige symptomen zorgen, zoals het opzwellen van oogleden en lippen. Uiteindelijk kan benauwdheid en zelfs shock optreden.
Wespen zorgen zo voor hun eigen uitroeiing. Binnen enkele uren is het effect al zichtbaar en zullen er steeds mee wespen doodvallen nadat hun zenuwstelsel aangetast is. Toch kan het nog zo'n twee tot drie dagen duren alvorens heel het nest uitgestorven is.
Je lichaam reageert op het gif dat de wesp inspuit door een stof aan te maken. Deze stof heet histamine. Histamine helpt het lichaam te reageren op lichaamsvreemde stoffen, maar veroorzaakt ook jeuk en zwelling.
Kunnen wespen ook bijten? Sommige wespensoorten bijten én steken om zich te verdedigen. Maar de meeste soorten bijten vooral insecten met als doel ze op te eten. Voor verdediging en 'oorlogsvoering' gebruiken wespen vooral hun angel.
Verder is het altijd goed om op te letten dat er geen wesp op/in je eten of drinken zit. Vooral in blikjes frisdrank kan het insect ongezien liggen spartelen en de gevolgen van een wespensteek in je mond of keel kunnen zeer ernstig zijn.
Zonder wesp gaat alles aan plagen ten onder
Ze eten de insecten die onze planten eten, die ons bloed drinken en die de tuin verpesten. Eén wespennest in je tuin ruimt kilo's aan rupsen en muggen op. Wesp doodt mug.
De Japanse reuzenhoornaar heeft elke zomer veertig doden op zijn geweten. Gevaarlijk beestje dus, maar een Japanner beweert nu dat hij het agressieve insect omgetoverd heeft tot zijn huisdier.
Dat komt onder meer doordat het gif de pijnopwekkende stof acetylcholine bevat. Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif.
Klein detail: het zijn kogelmieren. Hun beten zouden de pijnlijkste pijn veroorzaken die er bestaat. Elke beet van het beestje voelt aan als een schot van een pistool.
De steek is zeer pijnlijk. Men ziet lokale roodheid, een zwelling van enkele centimeters en een lichte verharding. Meestal gaat dit gepaard met jeuk. Deze reactie, veroorzaakt door vasoactieve amines en peptiden, verdwijnt meestal enkele uren na de steek.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.