Daarnaast zijn er nog specifieke aandoeningen waarbij je beter niet kunt drinken. In combinatie met bepaalde medicijnen bijvoorbeeld. Ook als je last hebt van jicht kun je beter minder alcohol (vooral bier) drinken.En bijvoorbeeld bij de hartritmestoornis atriumfibrilleren is alcohol onverstandig.
Je voelt je fitter en scherper
Omdat je beter slaapt wordt je fitter wakker. Daarnaast worden je hersenen ook fitter. Je kunt beter je aandacht ergens bijhouden en kunt dingen beter onthouden.
Je voelt je vitaler
Je voelt je fitter, kunt je beter concentreren, wordt productiever en hebt simpelweg meer energie wanneer je niet meer drinkt. Daarbij komt dat alcohol ervoor zorgt dat zuurstof minder goed door je lichaam circuleert.
Goed slapen versterkt je immuunsysteem, waardoor je lichaam minder vatbaar is voor indringers van buitenaf. Door een tijd geen alcohol te drinken komen je maag en je spijsvertering tot rust en herstelt de bloeddruk zich."
Wat al die soberista's gemeen hebben, is dat ze aangeven dat een leven zonder alcohol leuker is. En dat is niet zo gek, want niet – of minder – drinken heeft veel voordelen: je slaapt beter, valt af, bent minder prikkelbaar, krijgt een gezondere huid, wordt fitter en bespaart geld.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
'Verandert niets'
Als je elf maanden per jaar alcohol drinkt en één maand niet, dan verandert dat niets aan je gezondheid. Tenzij je al een ontsteking in je lever of je alvleesklier had. Als je dan stopt met drinken, zullen de leverwaarden zich herstellen."
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Na drie maanden heeft je lichaam ook al haar rode bloedcellen kunnen vernieuwen en zijn je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof weer genormaliseerd. Dit wapent je nog beter tegen ziektes als kanker, en hart- en vaataandoeningen. Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever.
Zo zijn moeheid, buikpijn, misselijkheid, opeenhoping van vocht en geelzucht vervelende consequenties die je dagelijks functioneren in de weg kunnen zitten. Maar goed nieuws: gemiddeld genomen is de leververvetting na zes weken alcoholpauze verdwenen.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Als functionerende alcoholist is het vaak moeilijk om toe te geven dat je verslaafd bent. Je lijkt goed tegen drank te kunnen, hebt geen emotionele of gewelddadige uitbarstingen door de drank en je bent niet in contact gekomen met justitie door je alcoholgebruik.
Wanneer je stopt met alcohol te drinken, kan de schade in je lichaam herstellen. Het herstel van je lichaam na stoppen met alcohol duurt dagen tot jaren. Binnen een dag of drie zijn de directe schadelijke effecten van alcohol voorbij, zoals uitdroging en toegenomen insulinespiegels in je bloed.
Geheelonthouding is het afzien van het gebruik van alcohol. Mensen die zich geheel onthouden van alcohol (geheelonthouders) hebben vaak principiële (bijvoorbeeld levensbeschouwelijke), sociale of gezondheidsredenen om dat te doen.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Het is al meerdere keren aangetoond dat minderen of stoppen met drinken tot heel wat positieve bijwerkingen leidt. Zo zou je beter slapen, scherper zijn overdag, minder ruzie maken, afvallen, een betere huid krijgen en zelfzekerder worden. 66 dagen is de tijd waarin je een nieuwe gewoonte aanleert.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Je voelt je er beter door, slaap goed en de kans op ergere ziektes als kanker neemt ook af." Volgens de woordvoerder kun je in dertig of veertig dagen zonder alcohol veel voordelen ervaren. "Maar sommigen zullen ontwenningsverschijnselen hebben. Zwaardere drinkers kunnen zelfs gaan trillen of griep krijgen.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.