vermijd droge en harde voedingsmiddelen zoals rauwe groenten; vermijd sterke kruiden of specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook; neem als tussendoortje vruchtenmoes, vla of crème, pap, enzovoort; ga niet neerliggen en buk niet voorover onmiddellijk na de maaltijd.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Stimulerend effect op de maagsappen
Tevens zorgt gember voor neutralisatie van de zuurgraad in contact met de maagsappen. Daardoor zal het verteringsproces beter verlopen. Gember zal problemen als brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, gastritis, maagzweer en reflux verzachten.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd. Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.
Oorzaken Bij een ontsteking van de slokdarm (gastro-oesofageale refluxziekte) is er terugstroom ('reflux') van maagzuur en gal van de maag naar de slokdarm. Dit is het gevolg van een 'lekkende terugslagklep' tussen slokdarm en maag. Door de inwerking van de maag- en galsappen kan de slokdarm ontstoken raken.
Een langdurige slokdarmontsteking kan leiden tot een Barrett slokdarm, maar dit is lang niet altijd het geval. De belangrijkste klacht bij een slokdarmontsteking is een branderig of pijnlijk gevoel achter of onderaan het borstbeen. Sommige mensen voelen dit als een drukkende of knijpende pijn bij het borstbeen.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.
Melkproducten. Melk lijkt de maagzuurklachten even te verminderen. Dit gebeurt tijdelijk doordat melk alkalisch is en de calcium in de melk bidt het maagzuur. Daarentegen stimuleren de melkeiwitten juist de aanmaak van maagzuur en verergeren de klachten!
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Als je last hebt van maagzuur is het belangrijk dat je elke twee uur twee plakjes komkommer neemt. Dit zal helpen om de klachten te verminderen en te laten verdwijnen, geeft onderstaande website aan.
In de aanbevolen dosering wordt Rennie over het algemeen goed verdragen. Zelden komen bijwerkingen voor zoals misselijkheid, braken diarree of juist verstopping. Langdurig gebruik van Rennie in hoge dosering kan leiden tot een verhoogd calcium- of magnesiumgehalte in het bloed.
Als u na enkele weken nog steeds last hiervan heeft, is het beter om een andere maagzuurremmer uit een andere groep te proberen. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde H2 antagonisten zoals ranitidine en cimetidine. Ook bij het gebruik van deze middelen kan misselijkheid optreden.