Goed om te onthouden: een spuitpistool of nozzle mag je alleen schoonmaken met alles wat je zelf onder de douche zou kunnen gebruiken! Gebruik dus bijvoorbeeld nooit een messing- of staalborstel, een schroevendraaier of plamuurmes, maar een (industriële) kunststof borstel, poetsdoek, een kwast.
Hoe lang kan ik doen met één spuittip? “De levensduur van spuittip verschilt per toepassing. Meestal gaat een tip – ook wel nozzle genoemd – jaren mee. Je kunt de levensduur verlengen door je spuittip na elk werk goed schoon te maken en door op lage druk te spuiten.
Verwijder het printbed: Haal het printbed uit de printer om gemakkelijker toegang te krijgen tot de interne onderdelen. Reinig het printbed: Reinig het printbed, afhankelijk van het type (bijvoorbeeld glas, magnetisch, verwarmd), met water en een mild reinigingsmiddel om vuil en lijmresten te verwijderen.
Het beste is na enkele malen gebruiken de nozzle kortstondig te spoelen met cleaning filament. Cleaning filament houdt u 3d pen vanbinnen schoon en spoelt vastzittende restjes mee uit de pen. De levensduur van uw nozzle is afhankelijk van een aantal factoren (zie onder) en daarmee moeilijk te duiden.
Stringing kan voorkomen worden door met name de temperatuur van de extruder zo laag mogelijk te stellen. Bij een lagere temperatuur is het printmateriaal minder “viscose” en lekt minder gemakkelijk. Het verschil tussen water en tandpasta zeg maar.
Blijft uw 3D print niet aan het printbed plakken en/of vertoont het oppervlak gaten, bulten, draden of andere onvolkomenheden waardoor het resultaat beneden verwachting is? Dan heeft dit meestal te maken met het printbed, de printtemperatuur of de doorvoersnelheid van het filament.
Hoe lang gaat een 3D-printer mee? De levensduur van een 3D-printer varieert, maar met goed onderhoud en regelmatige upgrades kan een printer enkele jaren meegaan.
Wanneer het AAN/UIT-lampje groen gaat knipperen, wordt de dieptereiniging van de printkop uitgevoerd. Voer geen andere handelingen uit tot de printer klaar is met de diepte-reiniging van de printkop. Dit duurt 2 tot 30 minuten.
Als de afdrukkwaliteit niet is verbeterd door de normale reiniging van de printkop, moet u een diepte-reiniging van de printkop uitvoeren. Bij een diepte-reiniging van de printkop wordt meer inkt verbruikt dan bij een normale reiniging van de printkop.
Het is mogelijk dat de printkop vervuild of uitgedroogd is. Inktresten blokkeren de toevoer naar de printkop, en er komt niets op het printpapier. Een probleem met een printkop kun je herkennen doordat de printer wel aanstalten maakt om te gaan printen. Er komt vervolgens geen of nauwelijks inkt op het papier.
In het kort. Voor 3D-printen worden vooral plastic materialen gebruikt. Tijdens en na het printen word je blootgesteld aan chemische stoffen. Deze stoffen kunnen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen zorgen.
Een "Nozzle" is het mondstuk van een 3D-printer, die zich op de hotend bevindt en waardoor het verwarmde filament op het printplatform wordt geprint. Bij de meeste 3D-printers kan de nozzle worden verwisseld. Afhankelijk van de vereisten kan het verwisselen van de printernozzles een groot verschil maken.
Een nozzle is spuitmondstuk met een kleine opening waar het water uit wordt gespoten. Door de kleine opening in de nozzle wordt het water met grote kracht uit de opening gespoten. Hoe groter de opening, hoe minder krachtig deze straal is.
Welke nozzle kan ik het beste gebruiken voor PETG? Wanneer u met PETG wilt printen, kunt u gebruik maken van een standaard messing nozzle. Wel heeft PETG een plakkerige eigenschap en kan een nozzle met een nikkel coating helpen tegen het blijven plakken van het filament aan de nozzle.
Een inktcartridge wordt gebruikt in inkjet printers en bevat vloeibare inkt. Dat betekent dat de inkt in de cartridge kan uitdrogen. Dat maakt de inktcartridge maar beperkt houdbaar. Het voordeel is dat je de cartridge kunt hergebruiken!
Dit doe je door de printer volledig van de stroom af te halen. Haal dus de stekker er uit en laat deze er voor minimaal 2-3minuten uit. Vervolgens kan de printer weer ingeschakeld worden en kunt u zien of de foutmelding is verdwenen. Wanneer dit niet heeft geholpen is waarschijnlijk uw printkop defect.
Uit onderzoek is gebleken dat een 3D printer bij gemiddeld gebruik relatief weinig energiekosten met zich meebrengt. Wanneer er pakweg 20 doorsnee huishoudelijke artikelen worden geprint tijdens een 25 uur durende printsessie, gebruikt de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan stroom.
Tot 2030 groeit de industriële markt voor 3D-printproducten en -technologieën tot een marktvolume van 22,6 miljard euro. De lucht- en ruimtevaart (23 procent), medische technologie (23 procent) en automotive (vijftien procent) zijn de sectoren met het grootste jaarlijkse groeipotentieel.
Technische risico's, bijvoorbeeld dat consumenten zich aan het warme apparaat of plastic branden, zijn door verantwoord gebruik gemakkelijk te beperken. Daarnaast ontstaan tijdens het printen dampen en kleine deeltjes die de gebruiker in kan ademen. Goed ventileren is belangrijk om dat te beperken.
Voor rond de 20 euro krijg je een spoel filament van zo'n 0,75 kilogram waarmee je, afhankelijk van de grootte van de geprinte 3D objecten, tientallen tot zelfs honderden 3D prints kunt maken. 3D filamenten zijn vaak in een verscheidenheid aan kleuren te bestellen.
Voor 3D printen is een materiaal nodig dat (gecontroleerd) vloeibaar wordt. Bij rubber is dit niet het geval, het is daarom niet mogelijk om met rubber te printen.
Bij 3D-printen moet PLA worden verwarmd tot temperaturen binnen het bereik van 190-220 graden Celsius om succesvol te worden geprint. Het is belangrijk om te voorkomen dat PLA-objecten worden blootgesteld aan temperaturen boven hun smelttemperatuur om vervorming of smelten te voorkomen.