PLA 3D printer filament is een materiaal met een hoge hardheid, maar kan wat minder goed tegen hoge temperatuur, en is daarom niet altijd geschikt voor buiten toepassingen.
Voor tijdelijke buitentoepassingen of situaties waarin het object beschermd is tegen direct zonlicht en vocht, kan PLA voldoende zijn. Voor langdurig buitengebruik zijn andere filamenten voor 3D printers, zoals ABS, PETG, of gespecialiseerde UV-bestendige of weerbestendige filamenten wellicht een betere keuze.
Waterbestendigheid van PLA
Onder normale omstandigheden (zoals kortstondige blootstelling aan regen of het per ongeluk laten vallen in een plas water) zal een PLA-geprint object geen significante schade oplopen, waardoor je dit filament dus zorgeloos kunt aanschaffen als filamenten voor een 3D printer.
PLA is een veelzijdig en populair thermoplastisch polymeer met een smelttemperatuur tussen de 160 en 180 graden Celsius en een glasovergangstemperatuur rond de 60-65 graden Celsius. Bij 3D-printen moet PLA worden verwarmd tot temperaturen binnen het bereik van 190-220 graden Celsius om succesvol te worden geprint.
Een 3D-geprint object waterdicht maken is zeker mogelijk, maar vergt enige kennis van 3D-Printen. Alle 3D-printers die gebruik maken van een extrusion proces (FDM of FFF), produceren poreuze printen.
Belangrijkste eigenschappen van PLA filament:
Glanzend materiaal. Beschikbaar in diverse kleuren. Sterk materiaal, kan tegen een stootje. Hittebestendig.
In het kort. Voor 3D-printen worden vooral plastic materialen gebruikt. Tijdens en na het printen word je blootgesteld aan chemische stoffen. Deze stoffen kunnen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen zorgen.
Indien u een onderdeel wilt printen voor buitengebruik met uitstekende mechanische eigenschappen, is ASA filament de beste keuze. Wilt u juist een 3D print creëren die enkel esthetisch gezien aan bepaalde voorwaarden moet voldoen? Dan is PLA filament een uitstekende optie.
Temperatuur: Voor een snellere afbraak is warmte essentieel. In een industriële composteeromgeving wordt PLA doorgaans binnen enkele maanden afgebroken bij temperaturen tussen de 55 en 70°C. In een thuissituatie, waar deze omstandigheden niet aanwezig zijn, kan de afbraak vele jaren duren.
Het smeltgebied ligt tussen 170 en 230°C. De ontbindingstemperatuur is ongeveer 250°C. Polymeren van melkzuur zijn brandbaar. Ons PLA Filament heeft unieke eigenschappen doordat het tijdens het productieproces niet in aanraking komt met water en direct wordt verpakt in een vacuümzak.
Onderdelen die in de vaatwasser moeten, zijn uitgesloten van PET, nylon en PLA. Deze kunststoffen worden namelijk zacht en vervormen rond 60-70 °C.
Hoeveel meter is 1 kilo filament 1.75 mm? 1 kilogram PLA filament met een diameter van 1,75 mm heeft een lengte van 330 meter.
PLA is een van de weinige polymeren die zowel biobased als biologisch afbreekbaar is.
PETG filament is in vergelijking met ABS en PLA het sterkste en meest flexibele filamenttype. Hierdoor biedt het zeer veelzijdige 3D-printmogelijkheden; PETG filament kan objecten printen in elke gewenste vorm. Voor het printen met PETG is geen heated bed vereist.
Nee. Sommige PLA-toepassingen – zoals borden, bestek en coatings van bakjes – zijn echter wel geraakt door de SUP-richtlijn. Er is een marktbeperking geweest voor PLA, net als voor andere kunststoffen. PLA-borden en messen zijn bijvoorbeeld verboden, terwijl met PLA gecoate bekers het schildpadlogo moeten dragen.
* Nylon, Peek, Polyacetaal en PTFE zijn niet te lijmen door een doe-het-zelver. PE en PP zijn bijna niet te lijmen, wel met warmte aan elkaar te lassen. De gegevens in dit lijmadvies zijn naar beste weten vermeld, echter zonder enige aansprakelijkheid onzerzijds.
Een van de belangrijkste verschillen tussen PLA en ABS-filament is hun sterkte en flexibiliteit. ABS is over het algemeen sterker en taai, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar duurzaamheid en slagvastheid vereist zijn. PLA is iets minder sterk, maar het is flexibeler en zal minder snel breken bij buigen.
Een rol pla kost zo'n twintig tot vijfentwintig euro, en met 1kg plastic kun je aardig wat printjes maken. Het hangt er uiteraard vanaf hoe groot en hoe zwaar je je printjes maakt, maar waarschijnlijk zul je niet meteen in je eerste week een rol pla erdoor jagen.
Over het algemeen zijn technische thermoplastische materialen, zoals ABS, PETG, en Nylon, sterker dan PLA. Het is belangrijk op te merken dat er nog sterkere materialen zijn, zoals PEEK en ULTEM, maar deze zijn vaak gereserveerd voor industriële toepassingen.
ASA Carbon DuraPro is een technisch filament met uitstekende mechanische eigenschappen. Doordat dit ASA gevuld is met carbon vezels, is het waarschijnlijk één van de hardste- en sterkste filamenten op de markt.
PETG is een hoogwaardige kunststof met een bestendigheid tegen lage temperaturen tot wel -40°C. De hoogste temperatuur waarbij deze kunststof ingezet kan worden is 70°C (ononderbroken). De platen in onze onlineshop zijn niet weersbestendig, maar op aanvraag is een UV-gestabiliseerde variant leverbaar.
Kan ik geld verdienen met een 3D-printer? Ja, 3D-printers bieden mogelijkheden om geld te verdienen door het aanbieden van printservices, het verkopen van 3D-geprinte producten, het maken van prototypes voor klanten en nog veel meer.
Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen.
Een kunststof vuurwapen maken kan eenvoudig met een 3D-printer van een paar honderd euro en een ontwerp van internet. Het printen van de onderdelen kost een dag of vier. Wel zijn er nog een aantal metalen onderdelen nodig, zoals een loop, veer en afsluiter.