Vijgen zijn rijp wanneer ze zachter aanvoelen en donkerder of net geler worden. De onderkant van de vruchten wordt groter en kan lichtjes barsten. Vijgen bewaren een paar dagen in de koelkast, maar heel eerlijk? Ze zijn natuurlijk het lekkerst als je ze vers eet.
Vijgen zijn een van de zoetste vruchten. Vijgen kunnen paars, groen, geel of wit van kleur zijn, afhankelijk van de variëteit. Het vruchtvlees kan variëren van goudkleurig tot dieprood. Wanneer ze rijp zijn, is het vochtige vruchtvlees intens zoet en is de schil eetbaar.
De kleine vijgen groeien in de herfst, ze rijpen het volgende jaar in augustus-september.
Zijn onrijpe vijgen eetbaar
Onrijpe vijgen zijn gelukkig ook eetbaar. Er zijn alleen wat extra handelingen nodig om het witte sap te neutraliseren. Werk daarom in de keuken ook met handschoenen.
Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Bovenstaand advies geldt overigens alleen voor verse vijgen. Gedroogde vijgen kun je uiteraard meteen eten.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Zodra de temperaturen echt omlaag gaan, kan je niet rijpe vijgen beter verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de vijg niet onnodig energie steekt in de groei van vijgen, die toch niet meer rijp kunnen worden.
Naast de mineralen kalium, fosfor en ijzer bevatten vijgen ook veel magnesium. Dit mineraal heeft diverse functies in je lichaam. Het draagt onder andere bij aan het behoud van normale botten en tanden, vermindert vermoeidheid en ondersteunt de spierfunctie.
Doordat de vruchten rijk aan vezels zijn helpt het eten bij een goede stoelgang, gezonde darmwerking en een goede spijsvertering. Vijgen bevatten veel vitamine A en B welke bijdragen aan een gezonde huid en stofwisseling. Vijgen bevatten ook veel calcium en kalium. 100 gram bevat ongeveer 20% van de ADH calcium.
Reacties. Het hangt ervan af welke soort vijgenboom je hebt staan. Soms dragen vijgenbomen of vijgenstruiken wel vruchten maar rijpen die niet. In ons klimaat zijn het vooral de parthenocarpische (dat betekent: zonder bevruchting) soorten die eetbare vruchten geven.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
De juiste tijd om met het snoeien te beginnen is wanneer de boom volledig in rust is en het niet vriest. Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de boom flink gaat bloeden. In extreem strenge winters zullen de takken van sommige vijgenbomen tot op de grond afvriezen.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
Vijgen, de vruchten van de vijgenboom, zien er prachtig uit. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Groen-geel of blauw-paars met lichtroze tot donkerrood vruchtvlees. De vijg is rijp als de schil zacht, rimpelig en donker wordt.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed.
Een vijgenboom kan hoog worden, en dat is vervelend, want dan hangen de vijgen te hoog om nog makkelijk te plukken. Plant je boom in een klein plantgat (50 cm op 50 cm) of in een grote pot zonder bodem; zo wordt hij niet te hoog én geeft hij de meeste vruchten.
De eerste vijgen kun je plukken rond augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam. Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magensium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Het rijpen van suikerhoudende vruchten kost de vijgenboom heel wat energie. Daarom is het aanbevolen om de boom van april tot en met augustus om de twee weken te bemesten. Een evenwichtige meststof is doorslaggevend - de voedingsstoffen bevorderen de vruchtvorming en het rijpingsproces van de vijgen.
Een vijg is na twee jaar zo'n 70cm hoog en groeit vrij hard. Wil je hem klein houden en wil je veel vruchten, zet hem dan vooral in een kleine pot en snoei hem goed. Het voordeel is dan ook nog eens dat je vijgenboom extra veel vijgenvruchten gaat aanmaken.
'Col de Dame Blanche' wordt wel eens beschreven als de best smakende vijg. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Deze plant mag goed warm staan, dus bijvoorbeeld bij een zuidermuur. Hoewel een vrij onbekend ras zeker een aanrader.