Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Vanwege hun vezelgehalte en lage caloriegehalte kunnen spruitjes een nuttige aanvulling zijn op een dieet.
Ik wil niet met spruitjes achterblijven! Hoeveel moet ik er klaarmaken? Of je ze nu lekker vindt of niet, wij raden aan om 80g per persoon te maken, dat is 650g voor acht personen.
Hoeveel groenten is te veel? Of het nu pastinaken, spruitjes, gestoofde kool of wortels zijn, 80 gram per persoon is voldoende. Ruim je kasten en koelkast op voordat je je boodschappenlijstje maakt, dan voorkom je dat je te veel koopt in de winkel.
Een portie van 80 gram ( ongeveer acht spruitjes ) telt als één van de vijf porties fruit en groente per dag.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Hoeveel heb je nodig? Je hebt per persoon 200 tot 275 gram nodig. Dat lijkt veel, maar er valt nog 25% af tijdens het schoonmaken.
Met "diameter" wordt de grootste afmeting bedoeld, gemeten loodrecht op de lijn die van de stengel naar de top van de spruit loopt .
Reken op ongeveer 225 gram rauwe spruitjes per persoon .
Supergezond
Wist je al dat spruiten 3 keer zoveel vitamine C bevatten als sinaasappels?Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, ijzer, magnesium, kalium, foliumzuur en vezels.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Iedereen zou elke dag minstens 5 porties van verschillende soorten fruit en groenten moeten eten. Een volwassen portie fruit of groenten is 80g . De onderstaande gids geeft u een indicatie van typische portiegroottes voor volwassenen. Kinderen zouden ook minstens 5 porties van verschillende soorten fruit en groenten per dag moeten eten.
Snijd de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en spoel de spruitjes onder lopend water. Tip: koop verse spruitjes die hard aanvoelen. De kleintjes hebben een heerlijke notensmaak. Je kan spruiten invriezen maar vers zijn ze het lekkerst.
A: Spruiten bevatten veel voedingsstoffen en helpen bij de stofwisseling. Het is een plantaardige eiwitbron die ook veel vezels bevat. Een dieet met veel eiwitten en vezels versnelt gewichtsverlies door u langer vol te houden en onnodige trek in eten te verminderen. Daarom zijn spruiten gunstig voor gewichtsverlies .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
Een voeding met te weinig groenten - minder dan 300 g groenten per dag of minder dan 400 g groenten inclusief peulvruchten - wordt in verband gebracht met een hoger gezondheidsrisico (bv. slokdarmkanker, hart- en vaatziekten en beroerte).
Het wordt over het algemeen aanbevolen om dagelijks een portie te consumeren om spruiten in uw dieet op te nemen. Deze portie varieert meestal van 1/2 tot 1 kopje . U kunt uw diëtist raadplegen voor betere en nauwkeurigere instructies.
Om spruitjes te bereiden, moet je ze goed afspoelen of zelfs weken als je genoeg tijd hebt . Snijd de onderkant en buitenste bladeren eraf en snijd ze vervolgens doormidden om ze klaar te maken voor het roosteren.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Hoe groter de spruitjes worden, hoe meer ze de eigenschappen van kool aannemen. Grote stukken zijn iets bitterder, terwijl kleinere spruitjes iets zoeter zijn . Bewaar de grote stukken om te roosteren, wanneer de combinatie van hoge hitte en vet elke druppel zoetigheid eruit haalt.
Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak. Wat helpt tegen de bittere smaak, is de spruiten koken in gezouten bouillon of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Het advies voor volwassenen is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.