Wil je een gehele website als bron gebruiken, dan geef je de bronverwijzing in de tekst anders weer dan bij andere bronnen. In plaats van dat je de auteur en het publicatiejaar vermeldt, geef je als bronverwijzing van een website alleen de naam van de website weer, gevolgd door een spatie en de URL tussen haakjes.
Verwijzen naar frequent geactualiseerde internetbronnen
In dit geval voeg je echter '(online, bijgewerkt [datum])' toe aan de voetnoot om aan te geven dat je de online versie hebt geraadpleegd. Je vermeldt de datum waarop de bron voor het laatst is bijgewerkt. In de literatuurlijst vermeld je alleen het woord “online”.
Als je een webpagina of online artikel citeert in APA-stijl, bestaat de verwijzing in de tekst uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Merkus & Streefkerk, 2020). Hierbij kan de auteur ook een organisatie zijn, bijvoorbeeld: (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018).
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar.Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Een citaat wordt altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes - achternaam auteur(s), jaartal, paginanummer(s) - of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Let op: Een citaat wordt niet cursief geschreven.
Zet dan de titel vooraan en het publicatiejaar erachter, gevolgd door de rest van de bronvermelding.In de tekst wordt in plaats van de auteur of organisatie de titel genoemd. Lange namen mogen worden in gekort. In de bronnenlijst wordt deze bron dan bij de eerste letter van de titel vermeld.
Refereren - verwijzen naar bronnen - is vereist als je de woorden van een ander letterlijk overneemt, als je een passage parafraseert (herschrijft in je eigen woorden), en als je ideeën uit een bron samenvat. Je verwijst altijd op twee plaatsen:In de tekst, op de plaats waar je de informatie bespreekt.
Als je een webpagina of online artikel citeert in APA-stijl, bestaat de verwijzing in de tekst uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Merkus & Streefkerk, 2020). Hierbij kan de auteur ook een organisatie zijn, bijvoorbeeld: (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018).
Klik aan het einde van de zin of woordgroep die u wilt citeren en klik vervolgens op het tabblad Verwijzingen in de groep Bronvermeldingen en bibliografie maken op Bronvermeldingen invoegen. Selecteer de gewenste bronvermelding in de lijst met bronvermeldingen onder Bronvermelding invoegen.
In principe is elke pagina op internet een mogelijke bron.Zolang deze maar betrouwbaar en valide is. Internetbronnen kunnen onder andere websites, blogs, social media, databanken en online tekstbestanden zijn. Voor elk medium zijn er andere APA-richtlijnen.
Iedereen die zelf (web)pagina's schrijft, ontwerpt of ontwikkelt.
Als de publicatiedatum onbekend is, gebruik je “z.d.” (zonder datum). Bijvoorbeeld: (Jagers, z.d.).
In het geval van jurisprudentie is de verwijzing in de voetnoot veel vollediger, omdat de jurisprudentie in de regel niet wordt opgenomen in een lijst. Voorbeeld: Jurisprudentie in de voetnoot ABRvS 14 april 2021, ECLI:NL:RVS:2021:786.
Verwijst u specifiek naar een conclusie of annotatie dan raden wij aan de uitspraak die het betreft ook op te nemen in een eventueel opgenomen jurisprudentieoverzicht. Voor de gebruikte voorbeelden ziet dat er als volgt uit: HR 29 januari 2016, ECLI:NL:PHR:2015:2307 (concl. A-G J.
In plaats van 'z.j.' wordt soms ook 's.a.' ('sine anno'; zonder opgave van jaar) of 's.d.' ('sine dato'; zonder opgave van datum) gebruikt. In het Engels is het gebruikelijk de afkorting 'n.d.' ('no date') te gebruiken.
Dat werkt als volgt: Je gebruikt alleen de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door “et al.”, een komma en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Verstraten et al., 2020). Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.
Een citaat gebruik je om een punt te verduidelijken, of als je de oorspronkelijke formulering van een ander wilt analyseren. Je mag een citaat niet gebruiken als vervanging van je eigen tekst. Je verslag mag dus nooit bestaan uit aan elkaar geplakte citaten. Dat is plagiaat, ook als je wél naar de bron verwijst.
Alleen bronnen die je daadwerkelijk hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie voeg je toe aan de literatuurlijst. Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.
Als een werk geen auteur aangeeft, neem dan de titel. Bij langere titels volstaan de eerste woorden. Cursiveer de titel (of de eerste woorden van de titel) van een tijdschrift of een boek.
Plagiaat kan worden voorkomen door je bronnen direct op te slaan, op de juiste manier te citeren en parafraseren, en een correcte bronvermelding toe te voegen in de juiste referentiestijl. Vaak maken onderwijsinstellingen gebruik van een plagiaatscanner om je document te controleren op plagiaat.
Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding. Achternaam Auteur, Initialen.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie. Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp. 39-41).
Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren.