Bij snorkelen maak je gebruik van een snorkel om door te ademen en blijf je aan het oppervlak.Bij duiken ga je juist onderwater met een duikfles en adem je door een ademautomaat. Hierdoor kun je dieper onder water om de onbekende onderwaterwereld te verkennen.
Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
Nadelen van snorkelen
Bij het snorkelen kun je niet te lang onder water blijven omdat je natuurlijk niet te lang zonder zuurstof kan. Het is daarom goed om niet te diep te gaan, zodat je nog zonder moeite de oppervlakte kan halen wanneer je de neiging hebt om te ademen.
Snorkelen is een watersport waarbij men zwemt of drijft in het water met een duikbril en snorkel met het gezicht naar beneden gericht. De snorkelaar haalt adem door de snorkel en kijkt naar het onderwaterleven door een duikbril.
Je snorkel legen doe je door diep via je mond uit te ademen en het water naar buiten te blazen. Om je duikbril onder water leeg te maken druk je met je hand het masker tegen de bovenkant van je gezicht. Beweeg vervolgens je hoofd naar achteren richting het wateroppervlak en blaas via je neus het water uit je duikbril.
Brildragers en snorkelen
De duikbril kan dan niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril 'op sterkte' dus. Kijk eens in de webshop naar de duikbrillen van Tusa. Er zijn vele typen maskers die op sterkte geleverd kunnen worden.
Echt snorkelen is leuk voor kinderen vanaf een jaar of zes. En dan ook alleen als ze kunnen zwemmen. Maar ook jongere kinderen vinden het vaak schitterend om door een duikbril de onderwater wereld te bewonderen. Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen al met duikbril op in het water liggen.
De bril heeft een waterdichte afsluiting die rond je ogen op de huid zit. Doordat dit goed aansluit en het elastiek de zwembril op z'n plaatst houdt krijg je tijdens het zwemmen geen water in je ogen. Zwembrillen worden over het algemeen gemaakt van siliconen.
Een snorkel is gemiddeld 35 tot 45 centimeter lang en heeft aan de binnenkant een gemiddelde diameter van 19 tot 25 millimeter. Hoe korter de snorkel, hoe lager de ademweerstand en dus hoe makkelijker het ademen gaat. Maar is de snorkel te kort dan komt hij niet boven het water uit en werkt hij dus niet.
Stuur je armen omlaag en de benen omhoog. Zodra je handen het water raken, stuur je recht naar voren en buig je vanuit de onderrug en hamstrings je benen in een mooie lijn schuin omhoog. Je duikt met je lichaam door een denkbeeldig gat (wedstrijdzwemmers oefenen dit vaak met een hoepel in het water).
Wat kost een snorkelset
De prijzen variëren van 25 euro (zonder vinnen) tot en met 150 euro. Begin je met snorkelen en weet je nog niet of je het vaak gaat doen, koop dan een set van 25 tot 50 euro.
Ga jij binnenkort duiken of snorkelen en draag je contactlenzen? Dan vraag je je misschien af of je je lenzen in kan houden. Het korte antwoord: ja, dat kan.
Een duikbril of snorkelbril beslaat doordat er een aanslag op de bril zet. Door het temperatuurverschil tussen de lucht in de bril en het water buiten de bril, ontstaat er condens, net als bij bijvoorbeeld autoruiten.
De winnaar
De Ocean Reef Aria is het beste volgelaatsmasker op de markt. Het snorkelmasker is fijn in gebruik, heeft een comfortabele pasvorm en beslaat niet onderwater. Met de los verkrijgbare Ocean Reef Lens Support kun je zelfs een bril op sterkte onder het snorkelmasker dragen!
Bij een snorkelmasker is het mond- en neusgedeelte afgesloten en heb je aparte ruimtes voor het in- en uitademen. Als je uitademt, adem je de lucht niet via het ventiel naar buiten, maar via de zijkanalen door een pijp naar buiten. Hierdoor wordt voorkomen dat je je eigen lucht weer inademt.
Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn. Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.
Wat kosten glazen op sterkte? De prijzen van glazen op sterkte kunnen behoorlijk variëren. De goedkoopste glazen op sterkte beginnen bij €35,- en deze prijs kan oplopen tot €220,- per glas.
Hoe oud moet ik zijn om een duikbrevet te kunnen halen? Je moet tenminste 10 jaar oud zijn om je Junior Open Water Diver brevet te kunnen halen. Tien- en 11-jarige Junior Open Water Divers duiken altijd met een gebrevetteerde ouder, voogd of PADI professional tot een maximale diepte van 12 meter.
ga vooral niet duiken! laat je kind bepalen wat jullie gaan doen en wissel eventueel af: jij doet iets voor, zij doet iets voor. ga naar het ondiepe en doe spelletjes onder water: dingen van de bodem halen, handstand maken, dieren nadoen (vooral dolfijnen), onder de benen of een liggend(e) moeder/kind doorzwemmen.
Onder water kun je volledig tot rust komen. De stilte, het gevoel dat je zweeft. Door het duiken leer je rustig en gecontroleerd in en uit te ademen om te voorkomen dat je te veel lucht verbruikt. Tip: Let er bij het selecteren van je duikschool ook op hoe deze omgaat met bescherming van de onderwaterwereld.
Een andere slimme optie is een sleutelkluisje. Dit is een hangslot met cijfercode en opbergvak. Je kan je sleutel in het kluisje doen en vervolgens aan een hek bevestigen. Na het zwemmen kan je met de cijfercode je autosleutel weer uit het kluisje halen, je auto openen en je hebt al je spullen weer tot je beschikking.
Maak hem regelmatig schoon met een beetje tandpasta (zonder korreltjes) en een tandenborstel (dus niet met je vingers). Schrob goed in een bak of gootsteen warm water. Spoel daarna je masker af met heet water.
Het is erg belangrijk om je snorkelmasker schoon te houden, vooral als je het in zout water gebruikt. Zand en zout kunnen krassen op het glas veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk om het masker na elk gebruik met zoet water te wassen, inclusief de snorkel en de verstelbanden.