LTA is de lichttoetredingsfactor van een raam. Het geeft de verhouding weer tussen hoeveel zichtbare zonnestraling door het glas gaat en hoeveel door het glas wordt tegengehouden. Dit wordt berekend bij een loodrechte invalshoek (90 graden). Blank enkel glas heeft een LTA-waarde van 0,9.
LTA: percentage zichtbaar licht dat door de beglazing wordt doorgelaten. ZTA: percentage warmte dat door het glas heen komt.
g-waarde (ggl;n)
Dit is een productgegeven van een glassysteem en een maat voor de totale hoeveelheid zonne-energie die door het glassysteem wordt doorgelaten in de vorm van kortgolvige straling, langgolvige straling en convectieve overdracht. De waarde ligt tussen 0 en 1.
HR++ beglazing heeft van zichzelf al een goede warmte-isolatie. Bij warmtewerend glas is er aan één zijde in de spouw nog een extra coating aangebracht, waardoor extra veel warmte wordt tegengehouden. Daarbij is de spouw niet met lucht gevuld, maar met een speciaal isolerend gas.
Volgens de EPB-regelgeving mag de Uw-waarde van je raam niet hoger zijn dan 1.5W/m²K. Vraag dus steeds aan de verkoper om een geschikte combinatie van profiel, glas en afstandshouders die hieraan voldoet.
De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas is 75 procent meer warmte en ruim 150 euro minder aan gasverbruik. Met HR++ glas bespaart een gemiddelde eengezinswoning zo'n 600 m3 gas per jaar. Je bent dus minder geld kwijt aan je energierekening.
Deze waarde geeft aan hoeveel (warmte)straling het glas tegenhoudt. Hoe lager de g-waarde, hoe meer warmtestraling van de zon het glas tegenhoudt. Een g-waarde van 0,35 betekent dat het glas 35% van de straling doorlaat. Normaal HR++-glas heeft een g-waarde van ongeveer 0,6.
Warmteverlies via de ramen
Ook al is het een stuk beter dan enkel glas, toch laat dubbelglas nog altijd relatief veel warmte door. Het blijft daarom de zwakste schakel in de gevel van een woning. Enkel glas en oud dubbelglas worden eigenlijk gezien als slecht isolerend glas.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Kies dan voor triple glas met nieuwe isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. En de meerkosten vallen mee: isolerende kozijnen met triple glas zijn zo'n 15 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas (exclusief de subsidie).
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Vierseizoensglas – soms ook zonwerend glas genoemd – is dubbel glas met een speciale coating of folie die enkel zonnestralen onder een bepaalde invalshoek binnenlaat.
Dankzij de zonwerende functie en het hoge niveau van thermische isolatie (Ug-waarde van 0,6 W/m2K), biedt dit type triple glas het beste comfort in de zomer. Deze drievoudige beglazing met zonwerende functie laat zoveel mogelijk daglicht door (LT = 46%) en zorgt tegelijkertijd voor voldoende zonwering (ZTA = 25%).
Zonwerend glas is glas dat is voorzien van een zonwerende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het zonlicht geabsorbeerd of weerkaatst wordt. Hierdoor filtert zonwerend glas tot wel 60 procent van de warmte in vergelijking met standaard dubbel glas.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
De prijs van driedubbel glas ligt gemiddeld tussen de € 100 per m2 en € 120 per m2, exclusief plaatsing. Dit is een behoorlijke investering maar met HR+++ glas bespaart u, van alle bovengenoemde soorten glas, het meest op uw energierekening.
Triple glas heeft een hoge isolatiewaarde en laat weinig energie door, waardoor er bij een lage buitentemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid condensvorming kan ontstaan aan de buitenzijde van het raam.
Nadeel 2.
Triple glas is niet alleen een stuk zwaarder, maar door de extra glaslaag en spouw ook een stuk dikker. Wanneer u uw bestaande dubbelglas wilt vervangen door triple glas, dan moet er wel verdoende ruimte in de sponningen van uw raam aanwezig zijn om het glas te kunnen plaatsen.
Het ZHR++ glas, zoals het materiaal vaak wordt aangeduid, blokkeert immers ook de zon wanneer je huis de warmte juist goed kan gebruiken. Een zonwerende coating kan 's winters dus juist weer voor een hogere energierekening zorgen dan het normale HR++ of triple glas.
De diverse varianten zonwerend glas
Er is glas dat wat donkerder is dan normaal glas. Dit gaat een beetje richting de bruine kant. Er bestaat ook helder glas met buiten zonwering.
Ramen open als het koel is
Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten. Zorg ook dat dieven je huis niet in kunnen door een geopend raam. In bovenraampjes kun je bijvoorbeeld een dwarsstang laten zetten. Overdag kun je de ramen en tuindeuren het beste dicht doen: je houdt de warme lucht dan buiten.
Aan de productiedatum kunt u zien hoe oud uw dubbel glas is
Bij dubbel glas, ziet u aan de binnenkant van uw ruit in het aluminium de productiedatum gedrukt. Overweeg bij het vervangen van uw ruit HR++ glas.
PVC en aluminium ramen bieden u optimale thermische prestaties dankzij de juiste combinatie van beglazing en materiaal. Kan je niet beslissen tussen PVC en aluminium ramen, weet dan dat PVC het best isoleert, lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is.