Bij hogere temperaturen, vooral wanneer er een hoog zuurstofgehalte in het water aanwezig is, neemt de kans op corrosie snel toe en dat vooral in ongegloeid en gedeformeerd roestvast staal van het type 304(L).
RVS304 is het meest voorkomende RVS soort in ons assortiment en is geschikt voor zowel binnen als buiten. Een voorwaarde voor buitengebruik is dat het wordt toegepast in een natuurrijke omgeving, waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door bijvoorbeeld zout of zuur.
RVS304 is de meest voorkomende RVS soort en wordt vaak gebruikt voor producten die zowel binnen als buiten gebruikt worden. RVS304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel en heeft een goede corrosiebestendigheid.
Rvs is watervast
Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water.
Het verschil tussen 304 en 316 zit in de samenstelling. RVS 316 bevat 2% molybdeen, waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Voor buitentoepassingen of toepassingen waar het materiaal in contact kan komen met chloren of andere zuren bevelen wij RVS 316 aan.
Chroom beschermd staal tegen corrosie, het vormt een oxidelaag die voorkomt dat het staal gaat roesten. AISI 304 roestvrijstaal heeft een chroomgehalte van 18% - 20% en biedt dus een betere bescherming dan de 200 serie roestvrijstaal met een chroomgehalte van 16% - 18%.
Je merkt het al… rvs in overdekte zwembaden vergt op z'n zachtst gezegd aandacht! Momenteel wordt in overdekte zwembaden veel 'AISI 304' en 'AISI 316' gebruikt voor ophangsystemen. Voor deze toepassingen zijn deze kwaliteiten onvoldoende bestand tegen de chloorhoudende atmosfeer in de zwembaden.
De corrosiebestendigheid van roestvast staal (RVS) is niet waterdicht, of anders gezegd 100% corrosiebestendig. In bepaalde situaties kan corrosie toch ontstaan op RVS materiaal. Sommige RVS legeringen of kwaliteiten zijn beter bestand tegen corrosie dan anderen.
In het algemeen geldt dat RVS 304 voor binnenshuis wordt gebruikt en RVS 316 voor buitenshuis.
zure regen, staaldeeltjes, zeelucht en andere omgevingsfactoren tasten het oppervlak van RVS aan. Ze leiden tot corrosie en maken het oppervlak dof en vuil. Roestvast staal is een gelegeerde staalsoort die o.a. bestaat uit ijzer, nikkel, chroom en molybdeen.
Door het wereldwijde tekort aan molybdeen, de extra chemische elementen en het hogere nikkelgehalte (Ni), zijn fittingen en koppelingen in RVS 316 duurder dan RVS 304.
RVS AISI 304, ook wel de 18/8 legering genoemd, 18 staat voor 18% Cr (chroom) en 8 staat voor 8% Ni(nikkel). Dit biedt een goede sterkte in relatie tot een goede vormbaarheid van het materiaal, hierdoor is de legering handig voor zeer veel binnen- en buitentoepassingen.
De HTTP 304 Not Modified statuscode geeft een communicatieprobleem aan tussen de browser van een gebruiker en de server van een website. Als jij of je gebruikers deze statuscode op je site tegenkomen, kan deze de toegang tot je content volledig blokkeren.
Met name de roestvaste staalsoorten AISI 316 en AISI 316L zijn in hoge mate corrosie- en zuurbestendig.
Voor zwembaden van RVS wordt RVS316 gebruikt. Bovendien wordt het oppervlak van deze baden tot hoogglans gepolijst. Het oppervlak lijkt daardoor iets spiegelend en wordt soms aangeduid met chroom of chroom-look.
De dempende waardes van aluminium zijn beter dan die van roestvaststalen buitenbehuizingen. Aluminium heeft daarmee een streepje voor.
RVS 316 wordt beschouwd als een van meest hoogwaardige legeringen. Deze is minder gevoelig voor chloriden en zuren dan andere RVS legeringen en is zeer corrosiebestendig. Daarom is RVS 316 juist heel geschikt voor gebruik in de badkamer. Het is een luxe materiaal dat bestand is tegen intensief dagelijks gebruik.
RVS A4 Heeft feitelijk dezelfde eigenschappen als RVS A 2-staal, maar is gelegeerd met 2-3% molybdeen. Dit maakt het materiaal aanzienlijk beter bestand tegen corrosie en is zuurbestendiger. Dit maakt de RVS A4 schroeven beter geschikt voor bijvoorbeeld zwembaden en zeewater.
Kan rvs gaan roesten? Jazeker, ook roestvast staal moet onderhouden worden om roestvorming te voorkomen. Zure regen, zeelucht, metaaldeeltjes en andere factoren van buitenaf tasten het oppervlak van RVS aan. Het kan leiden tot corrosie en maakt het oppervlak dof en vuil.
Vliegroest ontstaat door ronddwarrelende en neerslaande ijzerdeeltjes uit de lucht.Deze deeltjes kleven zich vast aan het RVS product, gaan roesten en zo ontstaat vliegroest. Vliegroest ziet er uit als een iets ruwere oppervlakte met een oranje/bruine kleur.
RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Alleen RVS soorten met het legeringselement molybdeen, zoals 316 en 316L (L=laag koolstof en daarom beter te lassen), zijn beter bestand tegen chloor en hebben een betere weerstand tegen putcorrosie, zwavelzuur is echter voor alle RVS soorten taboe, zeker in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad en temperatuur.
Als voorbeeld: demiwater geproduceerd door een RO installatie is naast andere stoffen voornamelijk vrij van zouten, voor dergelijk water is gietijzer uitgesloten en dient minimaal roestvaststaal (RVS) 316 (1.4408) toegepast te worden.
Austenitisch roestvast staal, voornamelijk de typen 304 en 316, zijn zeer bestand tegen bijtende soda in concentraties tot 50% en temperaturen tot ongeveer 95°C (zie tabellen 1, 3, 4, 5 en 6). Tabel 1 Corrosie van metalen en legeringen in NaOH bij verschillende concentraties (laboratoriumproeven bij kamertemperatuur).