Zweden, het land van mooie natuur, rust en ruimte. Dat is het land, maar het heeft naast Ikea ook een cultuur met een aantal gewoontes, tradities en gebruiken wat het nog meer bijzonder maakt en bekend om staat. We hebben een aantal van deze gebruiken en tradities voor u op een rijtje gezet.
De Zweden streven naar zo natuurlijk mogelijk voedsel. Het hoofdingrediënt van een Zweeds gerecht is voornamelijk wild: rendier, vis of eland. Veel Zweden jagen en vissen, vooral in Zweeds Lapland. Niet alleen in restaurants proef je dit wild, ook bij de mensen thuis wordt het voorgeschoteld.
Zweden is een mysterieus land van noorderlicht, bergen en dichte bossen. Denk aan sneeuw, Lapland en het huis van de Kerstman. Maar Zweden staat ook voor z'n bekende merken - IKEA, Volvo - en de popgroep ABBA. Het land heeft een oppervlakte zo groot als Californië en heeft slechts 9 miljoen inwoners.
Maar door het gebruik van het geel en blauw uit de Zweedse vlag en natuurlijk de eenvoud en sierlijkheid van Zweeds design is de meubelgigant altijd herkenbaar gebleven als typisch Zweeds. Als je in Zweden op zoek gaat naar iconen zoals elanden, Dalapaardjes en Vikingen, mag je IKEA niet overslaan.
Vrijwel alle restaurants in Zweden serveren op werkdagen een zeer voordelige dagens lunch/dagens rätt (lunch van de dag). Deze lunch bestaat uit een warme maaltijd, vaak in de vorm van een buffet en meestal is salade, brood, een kop koffie en een glas limonade bij de prijs inbegrepen.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Ontbijt. Het ontbijt in Zweden bestaat meestal uit yoghurt met muesli, een licht verteerbaar drankje dat qua structuur tussen yoghurt en karnemelk in zit (filmjölk), of een boterham met kaas of jam (Macka). Natuurlijk wordt er tijdens het ontbijt veel koffie gedronken.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Wat betreft het vlees heb je keuze uit gerookt rendier, worst, gehaktballetjes, ham of een leverpastei. Je kan ook nog kiezen voor enkele bijgerechten als salades en kaas, brood, aardappelen en fruit. Op die manier worden er taarten gemaakt van brood met van alles er tussen.
Geen euro maar de Zweedse kroon
Op 13 september 2003 heeft de Zweedse bevolking zich uitgesproken tegen de komst van de euro. Als gevolg hiervan betaalt men in Zweden nog altijd met de Zweedse kroon (SEK).
Zweden zijn in naam voor ongeveer 89% luthers, maar daarvan is ongeveer een derde niet-praktiserend. Circa 2% van de bevolking is rooms-katholiek, 1% is lid van een of andere Pinkstergroepering en 3% is vrijkerkelijk. De Russisch-Orthodoxe kerk en moslims vormen andere grote gemeenschappen.
Mooiste gebieden Scandinavië - Zweden is een van de mooiste vakantiebestemmingen in Noord-Europa, met een fascinerend landschap en alle mogelijkheden voor een actieve vakantie of rustige natuurreis.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
Ik denk dat het prijsniveau van Zweden en Finland het dichtst bij dat van ons in de buurt komt. IJsland en Noorwegen zijn aanzienlijk duurder, met Noorwegen als topper. Zoek je een goedkope bestemming, dan is Scandinavië wellicht niet jouw keuze.
De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.
De Zweedse supermarkten hebben een groot assortiment. Je vindt er waarschijnlijk alles wat je nodig hebt. Ze hebben een groot assortiment aan Mexicaanse producten, maar ook Aziatische producten zijn erg populair. Je vindt er veganistische producten; zoals vegan kaas, vegan vlees, vegan snacks en vegan melk.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Volgens TripSavvy zijn dit 'veilige landen' waar je kraanwater kunt drinken: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland (met uitzondering van de eilanden), IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, ...
Kraantjeswater is veilig
Heel wat Vlamingen denken dat kraanwater onveilig is. Maar dat is een hardnekkig misverstand. Je kan op twee oren slapen: het is helemaal veilig. De Vlaamse watermaatschappijen controleren kraanwater élke dag.
De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd, waardoor drank enkel in een Systembolaget (systeembedrijf) kan worden gekocht. Er geldt een minimumleeftijd van 20 jaar voor het aanschaffen van alcoholische drank boven de 3,5%.
Deze bossen bestaan voornamelijk uit naaldbomen. Bomen uit Zweden zijn onder andere dennen, sparren en lariksen. Ook beuken, berken en eikenbomen komen in Zweden voor. Verder kent Zweden veel meren, waarvan de grotere meren in het zuiden te vinden zijn.