Je moet als werknemer opzeggen tegen het einde van de maand. Zeg je bijvoorbeeld op 10 november je arbeidsovereenkomst op en geldt er een opzegtermijn van een (1) maand, dan eindigt de arbeidsovereenkomst dus op 31 december.
Je berekent de opzegperiode aan de hand van de periode waarin je medewerker ononderbroken in dienst was. Je hanteert daarvoor de anciënniteit van het moment waarop de opzeg begint te lopen.
De opzeggingstermijn begint op de maandag die volgt op de week waarin de opzegging wordt meegedeeld. Voorbeeld: een werknemer overhandigt eigenhandig zijn ontslag aan zijn werkgever op de woensdag van de 7e week van het jaar. De opzegging gaat in op de maandag daarop of de maandag van de 8e week van het jaar.
Een schorsing tijdens een opzeg wordt gerekend van de effectieve begin- tot einddatum, waarbij niet alleen de werkdagen maar ook de gewone inactiviteitsdagen, zondagen en feestdagen die binnen de schorsingsperiode liggen, meetellen.
Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon. Dit is je sollicitatieverlof. Je hebt hier altijd recht op: als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.
Vaak wordt in een vaststellingsovereenkomst of opzeggingsbrief opgenomen dat de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd of eindigt per (bijvoorbeeld) 1 maart. Hiermee wordt in de arbeidsrechtpraktijk dan bedoeld dat de laatste dag van het dienstverband (indien we spreken over het jaar 2018) 28 februari is.
Als je als werknemer zelf je arbeidsovereenkomst opzegt, wordt de opzegtermijn nooit verlengd. Ook als je vakantie neemt tijdens je opzeg zal deze toch op de normaal voorziene datum eindigen. Hoelang je vakantie neemt heeft geen belang, zelfs niet als je daardoor geen enkele dag van je opzegtermijn zou presteren.
Normaal gesproken eindigt een arbeidsovereenkomst dus aan het einde van de laatste dag van de looptijd daarvan. Dat is de laatste werkdag. Als gekozen is voor opzegging “tegen het einde van de maand”, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag van die kalendermaand.
Duur opzegtermijn
Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.
Tot het einde van de opzeggingstermijn moet de werknemer in principe gewoon verder werken. Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.
Wanneer de werknemer ontslagen is of zelf ontslag heeft ingediend, heeft de werknemer tijdens zijn opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Dat betekent dat de werknemer, met behoud van zijn loon, afwezig mag zijn op het werk om ander werk te zoeken of om op sollicitatiegesprek te gaan.
Je kunt je ontslag per mail indienen, maar het is niet je beste optie. Als je een ontslagbrief per mail verstuurt, bestaat de kans dat je werkgever de mail niet ontvangt of niet leest. In dat geval geldt je ontslag niet. Het is pas officieel als je weet dat je werkgever ook van je ontslag op de hoogte is.
De wettelijke opzegtermijnen voor de werkgever mag worden verkort, maar alleen als de Cao dat toestaat. De opzegtermijn voor de werkgever mag nooit korter zijn dan die voor jou als werknemer. Verder mag je altijd schriftelijk een langere opzegtermijn voor de werkgever afspreken.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Je mag op zoek gaan naar een andere baan als je ziek bent, en je mag ook ziek uit dienst. Meestal zal een werkgever je beter melden als je uit dienst gaat. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn, maar daar valt over te onderhandelen met je werkgever.
de einddatum zelfst. naamw. (m.) de dag dat iets stopt of klaar is Voorbeelden: `- 30 november is de einddatum van de inschrijvingstermijn voor de nieuwe cursus, daarna kun je je niet meer inschrijven.
Een tijdelijk contract eindigt op de datum die u met uw werknemer heeft afgesproken. Volgens de wet geldt daarbij vaak een aanzegplicht. De aanzegplicht houdt in dat u uw werknemer uiterlijk een maand voor de afloop van een contract schriftelijk moet laten weten of u het contract verlengt of niet.
Op duidt een moment in de tijd aan, bijvoorbeeld in op een mooie pinksterdag en op een gegeven moment. Als iemand zijn laatste werkdag heeft op 31 december, loopt zijn arbeidscontract ook op die dag af. Ook per wordt al heel lang in de betekenis 'op' gebruikt: 'Het contract loopt per 31 december af.
De opzegging moet schriftelijk gebeuren met een opzeg- of ontslagbrief. Daarin moet de start en de duur van de opzegtermijn vermeld worden. Opzegging door de werkgever: de werkgever moet je opzegging meedelen met een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot.
De wet zegt dat je een opzegtermijn moet geven als je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Dat geldt zowel voor werkgevers als voor werknemers. Het is dus niet de bedoeling dat je van de ene op de andere dag op straat staat. Tijdens deze opzegtermijn moet er in principe gewerkt worden.
Verlof en sollicitatie
U heeft geen recht op (betaald) verlof om te solliciteren. Heeft u een sollicitatiegesprek tijdens uren waarop u normaal gesproken werkt? Dan moet u daarvoor vakantieuren opnemen. In uw cao of bedrijfsreglement kunnen andere afspraken staan.
Ziek bij ontslag
Als u ziek uit dienst gaat, dan komt u gewoonlijk in de Ziektewet (ZW). U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Daarnaast kunt u recht hebben op een bovenwettelijke aanvulling.
Als je medewerker de arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden of zonder een (toereikende) opzeggingstermijn na te leven, moet hij jou een verbrekingsvergoeding betalen. Dat is dus ook het geval als je medewerker ontslag neemt en je bedrijf meteen wil verlaten.