Een schoolweek duurt in het voltijds secundair onderwijs minstens 28 lesuren van 50 minuten. In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn.
Het aantal uren voor het vak lichamelijke opvoeding en de eisen waaraan het vak moet voldoen, hebben tot gevolg dat 2,5 uur op het vmbo, 2,2 uur op de havo en 2 uur op het vwo een uitgangspunt is waar scholen moeilijk omheen kunnen.
De ene dag heel veel lessen en een andere dag bijna geen, mag dus niet. Je schooldag mag ten vroegste om 8 uur beginnen, dus niet eerder. Hij eindigt ten vroegste om 15 uur en ten laatste om 17 uur. De school kan op dit dagschema wel een afwijking of een uitzondering aanvragen, maar dit gebeurt niet zo vaak.
Totaal gemiddelde per week is 45,2 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 42,5 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017).
Dit is een verwijzing naar een cao-artikel. De cao-tekst is aan het einde als bijlage toegevoegd. In het VO spreken we van een normbetrekking van 1659 uur. Dit is het aantal uren dat behoort bij een volledige baan (betrekking met werktijdfactor 1 fte).
het aantal lesuren op jaar basis is 1113, lesgerelateerd uren 63 en 132 uur deskundigheidsbevordering ( 10% van 1327uur op basis van 0.8 fte).
“Voor deze docent met een werktijdfactor van 0,6 (0,6 x 1200 uur) betekent dit dat ze 720 onderwijsuren per jaar heeft”, rekent Gulitz voor.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
Voor incidentele vervangingen van 1 dag of minder bedraagt de minimum omvang 5 uur. Als een dienstverband is aangegaan vóór 31 juli 2015, dan kan de werktijdfactor uit 4 cijfers achter de komma bestaan.
Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen. De school moet altijd goed onderbouwen of er voor aanleiding is.
Sinds 1 augustus 2015 geldt voor het vwo dat er 5.700 normuren onderwijstijd moet zijn. En de middelbare school moet per jaar 189 dagen onderwijs geven. Als ik daar een rekensom van maak dan komt dat neer op minimaal 30 uren per week op school les krijgen.
Lange of korte les? Er is geen eenduidig antwoord mogelijk op de vraag hoe lang een ideale les duurt. Een les van 80 minuten kan zowel een zegen als ramp zijn, afhankelijk van hoe de tijd ingevuld wordt. Een les bestaande uit 2 tot 4 blokken is hierbij veel productiever dan één doorlopende les.
Je kan die extra lestijden of uren aanvaarden of weigeren. Afhankelijk van de situatie en het onderwijsniveau heet die bijkomende opdracht dan plagelestijden of -uren, overwerk of bijbetrekking.
Totaal gemiddelde per week is 45,2 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 42,5 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017). De feitelijke tijdsbesteding ligt in beide sectoren hoger dan de normtaak; in het primair onderwijs is het verschil het grootst.
Plagelestijden of plage-uren zijn lestijden of uren tussen de onder- en bovengrens van een volledige opdracht. Het zijn dus de lestijden of uren die je boven het minimumaantal en onder het maximumaantal presteert. Plagelestijden of -uren komen voor in het basis- en secundair onderwijs.
Een dergelijke melding kan ertoe leiden dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek met de leerplichtambtenaar en het kan zelfs leiden tot stopzetten van je tegemoetkoming scholieren. Kortom. Ook al ben je 18, je mag niet spijbelen van school.
Als je vaak spijbelt of meer dan drie dagen achter elkaar bent weggebleven, moet de school dit melden aan de leerplichtambtenaar dan kun je samen met je ouders opgeroepen worden door een leerplichtambtenaar.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Een voltijdse leerkracht blijkt over een heel kalenderjaar (inclusief schoolvakanties) 41 uur en 30 minuten te werken. Tijdens de lesweken bedraagt de werktijd van een voltijdse leerkracht basisonderwijs 49 uur en 30 minuten, dat van voltijdse leerkrachten in het secundair onderwijs 47 uur en 59 minuten.
Een voltijdse opdracht omvat 36 uur per week, zowel in het gewoon als in het buitengewoon onderwijs. Een halftijdse opdracht telt 18 uren. Voor de invulling van je opdracht is je werkgever bevoegd: het bestuur van je school. Het bestuur sluit samen met jou een overeenkomst af, met een omschrijving van je opdracht.
In een school die behoort tot een scholengemeenschap mag maximaal 10% van het aantal lestijden onderwijzer ingericht worden als plage. Dit percentage wordt bepaald op niveau van de scholengemeenschap.
Traditioneel was een volledige werkweek 40 uur (5 dagen van 8 uur). In dat geval is 0,5 fte dus gelijk aan 20 uur per week. Tegenwoordig hebben de meeste instellingen en bedrijven een volledige werkweek ingekort en is het dus minder dan de traditionele 40 uur.
Het is het officiële meetmiddel waarmee de omvang van een functie of de personeelssterkte kan worden uitgedrukt. Eén fte is een volledige werkweek. Een functie van 0,6 fte bijvoorbeeld is – uitgaande van een werkweek van 38 uur – een functie van 0,6 x 38 = 22,8 uur.
Werktijdfactor 1,00 betekent fulltime, 40 uur per week, 1659 uur per jaar werkzaam. Door je werktijdfactor te vermenigvuldigen met 40 uur, weet je hoeveel uur je per week moet werken.