Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
Hang hem in een bakje of een pan en warm het water langzaam op. Let op dat de thermostaat de bodem niet raakt. Gebruik een thermometer om de temperatuur van het water te kunnen aflezen. Zodra de thermostaat begint open te gaan lees je de temperatuur af op de thermometer en noteer je deze.
In principe zijn er maar twee signalen die vrijwel zeker wijzen op een defecte thermostaat. Ofwel komt de motor of het koelwater te snel op bedrijfstemperatuur en wordt te heet, ofwel komt de motor pas na een hele lange rit of helemaal niet op bedrijfstemperatuur.
Door de thermostaat in de koelkast lager te zetten, kunt u controleren of deze nog goed werkt. Leg ook eens een thermometer in de koelkast, om te zien of de temperatuur in de koelkast overeenkomt met de temperatuur op de thermostaat hiervan.
Reset je koelkast
Reset in dat geval je koelkast: Trek de stekker van je koelkast uit het stopcontact. Als de stekker te moeilijk bereikbaar is, schakel dan de stroomonderbreker uit. Wacht 5 minuten voordat je de koelkast weer van stroom voorziet.
Problemen met thermostaat
Het beste dat je kan doen is tijdig de batterijen vervangen. Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur. Het LED-display zorgt ervoor dat je via een digitale thermostaat de instelling van de verwarming kan instellen.
Een thermostaat is doorgaans na 15 jaar aan vervanging toe. Voornamelijk oudere huizen zijn nog voorzien van een oude thermostaat die aan vervanging toe is. Verder bent u natuurlijk vrij in uw keuze om uw thermostaat te vervangen wanneer u dat wilt.
Een speciale sensor, ook wel koelkast voeler genoemd, zit aan de thermostaat bevestigd. De voeler houdt in de gaten of de temperatuur in de koelkast te hoog of te laag wordt, en geeft dit door aan de thermostaat. Die zet vervolgens de compressor aan het werk om de temperatuur weer op de juiste hoogte te krijgen.
Elke thermostaat is voorzien van een externe vloersensor (3 meter) deze vloersensor zit vaak diep in de vloer weggewerkt. De vloersensor regelt de vloertemperatuur en communiceert deze waarde met de thermostaat.
4 °C is de ideale koelkasttemperatuur.
In veel huishoudens is de koelkast koud genoeg, en bijna 1 op de 3 Nederlanders weet dat 4 °C de ideale koelkasttemperatuur is, zo blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.
Maar op welke stand moet je de thermostaat nou zetten? Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
Uw compressor die aan en uit gaat, is wat u hoort (of niet hoort) op verschillende momenten van de dag – u hoort een zwak brommend geluid uit de koelkast en u weet dat het werkt. Dat is de compressor die je hoort. Als je dat geluid echter al een tijdje niet hebt gehoord, is je compressor mogelijk defect.
U kunt uw toestel resetten met de resetknop. Op deze knop staat vaak een R of een sterretje. Soms staat er “RESET” bij. De meeste resetknoppen zitten vooraan het toestel, aan de onderkant.
Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om zelf een thermostaat te vervangen.Wel moet je erop letten dat je de draadjes met zorg behandeld. Door je nieuwe thermostaat kun je nu genieten van een veeltal van voordelen en de kosten voor het apparaat heb je er bovendien zo weer uit!
Kalibratie houdt in dat een nauwkeurig gedefinieerde ingangsvariabele, een zogenaamde standaard, wordt vergeleken met het meetresultaat van het geteste meetsysteem. De norm moet ten minste 5 maal nauwkeuriger zijn dan de te beproeven meetapparatuur.
Je kunt de knop gebruiken om de verwarming warmer en kouder zetten of helemaal uit. Is de thermostaatknop kapot, dan kan het zijn dat de verwarming steeds te warm, te koud of zelfs helemaal uit staat.
Aan een radiator die niet warm wordt, heb je natuurlijk niks. Het kan zijn dat er lucht in de leidingen zit, dan moet je de radiator ontluchten. Als het ontluchten niet werkt, is de radiator waarschijnlijk niet goed aangesloten. Neem in dit geval even contact met ons op, wij kunnen je verder helpen!
Schakel de netstroom weer in en installeer de thermostaat volgens de handleiding. De thermostaat gaat nu automatisch aan. Je stelt de thermostaat nu dus gewoon in via het scherm van de thermostaat en via de app op je smartphone.
Zo kan de thermostaat of compressor kapot zijn, maar mogelijk zijn de rubbers van de deur ook versleten. Om te voorkomen dat deze blijft aanslaan, kunt u een nieuwe kopen. In sommige gevallen ontkomt u hier niet aan, maar dit is zeker niet altijd nodig. Kijk daarom eerst of het mogelijk is uw koelkast te repareren.
Het is natuurlijk handig om te weten hoe lang een koelkast gemiddeld meegaat. Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Het is normaal dat de buitenkant van een koelkast, met name de zijkanten, warm aanvoelen. Aan de buitenkanten van de koelkast zijn hittepijpen bevestigd die af en toe heet worden om de condensie aan de buitenwanden van de koelkast te verlagen.