Worteldoek is voor onder bestrating of split laag. Voorkomt dat aangewaaid spul niet diep wortelt.
Anti-worteldoek houd het groeien van de wortels van je planten tussen je planken door tegen. Anti-worteldoek laat wel water door, is duurzaam en zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je houten plantenbak. Je kunt dit eenvoudig bevestigen met wat spijkers of een nietmachine.
Het maken van een bloembak van stapelblokken
Leg opsluitbanden van 5x15x100 plat op de grond als fundering voor de plantenbak of verhoogde border. Meng metselmortel of maak steenlijm aan en breng deze vervolgens aan op de fundering. Breng nu de eerste laag muurelementen of stapelblokken aan op de fundering.
Hoewel voor veel soorten 15cm diepte voldoende is, zijn de meeste standaard bakken zo'n 20cm diep. Dit is een prima diepte. Voor veel groenten is dieper ook niet nodig. Zeker niet voor groenten die geschikt zijn om te kweken in een kleine tuin.
Je kunt voor de fundering ook (oude) tegels gebruiken, maar opsluitbanden zijn vanwege hun afmetingen (smal en lang) het meest geschikt. Met opsluitbanden verdeel je het gewicht beter dan met tegels van bijvoorbeeld 60x40 centimeter. Voor een hoogte tot 50 centimeter is alleen een opsluitband voldoende.
Wij raden je de betonblokken van 30x10x15cm aan. 10cm dikte is meer dan genoeg voor een plantenbak.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
Mocht de grond of bestrating nog iets verzakken, dan kijk je niet meteen onder de eerste laag stapelblokken. De stapelblokken lijm je vast op de fundering. Een stapelblok verlijmen kan je doen met PU lijm, kit of steenlijm. Bij de tweede laag is het van belang de stapelblokken in een verband te plaatsen.
Om je houten plantenbak waterdicht te maken, kun je het anti-worteldoek vervangen door vijverfolie. Vijverfolie laat geen water door en zorgt ervoor dat je jouw houten plantenbak ook binnen kunt gebruiken!
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Afdichten, beschermen én repareren
Van waterdichting in de badkamer tot dakgootreparaties en toepassingen op beton tot hout. Rubber Seal is altijd eenvoudig te verwerken met een kwast, is milieuvriendelijk, is 750% elastisch en weer- en UV-bestendig.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen. Wil je de bodem afdekken?
Beplanting poten
Zet de beplanting met plantenpot en al in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Zo zijn de wortels goed nat gemaakt. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant de plant in de nieuwe plantenbak. Vul de potgrond aan totdat de plant stevig staat.
Leg per kant 3 plankjes van 60 cm lang naast elkaar, schroef ze aan elkaar door middel van 2 korte balkjes (37 cm) en maak er nog een dun latje tussen vast van zo'n 5 cm breedte. Laatstgenoemde krijg je door een plankje van 60 cm lang in de lengte te zagen met de handcirkelzaag.
Als dat de enige reden is, zijn er ook alternatieven. Al hoewel hydrokorrels vrij goedkoop zijn, kan deze tip toch handig zijn! Gebruik scherven van een gebroken stenen pot. Iedereen heeft er wel eens eentje stuk laten vallen.
Hoeveel hydrokorrels je nodig hebt, hangt af van de grootte van de pot. Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer een kwart van de pot vult met korrels en de rest met potgrond.
Gooi hydrokorrels bij het restafval: ze zijn niet composteerbaar. Hydrokorrels worden in plantenbakken gebruikt om vocht vast te houden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
De polymeerkit kan worden toegepast op alle ondergronden en kan gebruikt worden voor het verlijmen van stapelblokken en het afdichten van alle soorten voegen. De polymeerkit is blijvend elastisch en bestand tegen grote mechanische krachten. Deze kit geeft zonder problemen een goede hechting op vochtige ondergronden.
Met stapelblokken maakt u een strakke grote bloembak waardoor uw tuin een uiterst moderne en luxueuze uitstraling zal hebben. Stapelblokken zijn zo multifunctioneel dat u ze zelfs voorzichtig kunt gebruiken als opsluitband. Het voordeel hiervan is dat stapelblokken een meer sierlijk uiterlijk hebben dan opsluitbanden.
De betonnen stapelblokken kun je zo hoog stapelen als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een hoger muurtje realiseren om te voorkomen dat kleine kinderen in het water kunnen vallen.
De eerste stap is zorgen voor een vlakke, waterpas ondergrond. Deze kan gemaakt worden met (wit) zand, maar je kan ook gebruik maken van oude tegels of opsluitbanden om een vlakke basis te creëren. Wanneer de basis eenmaal vlak is, kan het stapelen beginnen.
Samengevat zijn dit onze tips bij het inrichten van borders:
Denk aan de groeigrootte en groeisnelheid. Zorg voor variatie in bloeiperiodes, maak een border die elk seizoen iets te bieden heeft. Voorkom te veel bloeikleuren of vloekende kleuren. Weet wat verschillen tussen halfschaduw, zon en schaduwplanten zijn.