Bij teefjes kan rijden veroorzaakt worden door haar oestruscyclus. Honden die door hun eerste seizoen gaan, hebben een grotere kans om dit rijgedrag te vertonen. De meest effectieve manier om te voorkomen dat je hond gaat rijden op knuffels of andere objecten, is door hem te laten steriliseren of castreren.
Sommige teven gaan als ze loops zijn, of binnenkort moeten worden, opeens rijgedrag vertonen. Dit verdwijnt dan meestal weer als de loopsheid afgelopen is en wordt door de hormonen die op dat moment in het lijf aanwezig zijn veroorzaakt.
Je kan verschillende dingen doen om je pup te laten stoppen met dit gedrag. Bijvoorbeeld door met iets lekkers je hond af te leiden en weg te leiden van de andere hond of van het voorwerp waar hij mee bezig was. Je kan je hond ook even aanlijnen zodat hij niet meteen weer terug gaat naar waar hij mee bezig was.
Volwassen hond rijdt op puppy
Ongeacht leeftijd, ras en situatie. Het kan zijn dat je volwassen hond de puppy ingewikkeld vindt. Misschien weet hij niet zo goed wat hij er mee aan moet. Het kan ook zijn dat je hond de puppy spannend vindt.
Het advies is om in het begin 3 tot 6 weken vrijaf te nemen, of in elk geval te zorgen dat er continu iemand bij de pup kan zijn. Een pup mist de warme van het nest en de aandacht van zijn moeder. Straf de pup daarom nooitt voor piepen of huilen van eenzaamheid, maar geef hem vertrouwen en genegenheid.
Middelgrote rassen (11 - 25 kg): 12 maanden. Grote rassen (26 - 44 kg): 15 maanden. Zeer grote rassen (45 kg en meer): 18 tot 24 maanden.
Honden kunnen bestijgen om aandacht af te dwingen, of om een reactie uit te lokken (aangeleerd gedrag). Soms lijkt het op een soort 'pesten en testen' waarbij een hond aandacht/reacties probeert uit te lokken en meteen test hoe ver hij kan gaan.
Zelf het rijgedrag van uw hond afleren
Het is zeker een poging waard om zelf te proberen uw hond het rijgedrag af te leren. De beproefde manier daarvoor is hetzelfde als bij het aan- en afleren van andere gedragingen: beloon uw hond voor het gewenste gedrag. Dat kan met een snack, maar ook met positieve aandacht.
Genegenheid en begroeting: Honden kunnen likken als een teken van genegenheid en om hun eigenaar te begroeten. Als de hond blij is om zijn eigenaar te zien, kan hij of zij dit laten zien door te likken. Voedselresten: Als er restjes voedsel of drank op de huid van de eigenaar zitten, kan de hond deze likken.
Toch worden er in Nederland door de politie wel bekeuringen uitgedeeld wanneer deze vindt dat er een onveilige situatie is omdat de bestuurder wordt gehinderd door de hond. Boetes hiervoor kunnen in Nederland oplopen tot wel 230,-.
Vanaf 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het beste kun je je hond vanaf ongeveer 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het verschilt per hond, maar niet alle honden kunnen even goed tegen een autorit.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Hoe lang duurt loopsheid? Het bloeden duurt 10 tot 16 dagen (ook hierin zijn er verschillen, en waar je bij de ene teef op de eerste dag het bloeden al opmerkt, is dat bij een andere teef weer anders) en daarna heb je dus een lichtere kleur afscheiding. Dat duurt ook meestal een dikke week.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Hulp voor een hitsige reu
Probeer regelmatig op plekken te gaan wandelen waar je reu niet geconfronteerd wordt met lekkere geurtjes, zoals in verlaten stukken bos of op het industrieterrein. Zo raakt hij niet opgewonden tijdens elke uitlaatronde. Er zijn ook supplementen die je kunt proberen, zoals PUUR Hypersex.
Het is belangrijk dat de hond één keer per dag minimaal een half uur, maar liefst een uur wordt uitgelaten. Dit hoeft niet in één keer te zijn. Het is helemaal prima om dit over 2 keer te verdelen, bijvoorbeeld 2 keer 20 minuten.
Voor een kleinere hond is een lange wandeling van een half uur tot één uur waarschijnlijk genoeg. Verder heeft een grote hond met een hoog energielevel sneller de behoefte aan een wandeling van anderhalf uur. Sporthonden daarentegen kunnen met gemak een wandeling van twee tot drie uur aan.
Er kan een comfort- of gezondheidsprobleem zijn dat de oorzaak is dat je hond gaat liggen tijdens wandelen, zoals: Pijnlijke heupen, ruggen en spieren veroorzaken pijn, en dit kan ervoor zorgen dat je hond stopt met lopen. Neem contact op met je dierenarts als je dit vermoedt.
Wanneer een hond zeer zelfverzekerd is tegenover andere honden, zoals er ook dominante mensen zijn, spreken we van een dominante hond. Een dominante hond is over het algemeen niet agressief en vecht niet. Dit heeft hij niet nodig, door zijn lichaamstaal kan hij een andere hond precies duidelijk maken wat hij vindt.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op.Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
De pup mag per maand dat hij oud is 5 minuten uitgelaten worden (per keer).Laat de pup 4 maal per dag uit. Dus bij een pup van 2 maanden ga je 4 maal per dag 10 minuten wandelen. Bij een pup van 3 maanden ga je 4 maal per dag 15 minuten wandelen.
Puppy's jonger dan zes maanden mogen niet langer dan twee uur alleen worden gelaten. En het is een goed idee om de tijd die ze alleen doorbrengen geleidelijk op te bouwen om te voorkomen dat ze verlatingsangst krijgen.
Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden.