Dit geeft ze nog meer het idee dat er massaal voedsel te verkrijgen is, wat ook weer wantrouwen wegneemt. Een ander belangrijk voordeel is dat na het vangen van een vis de volgende plek niet verstoord is, waardoor je op elke volgende plek een nieuwe kans hebt.
Zorg er voor dat je rig goed is. Een blinkende haak, een rig die in de knoop is geraakt door het ingooien of een karperonderlijn die warrig op de bodem ligt. Het zijn allemaal oorzaken waardoor jij niet zo veel karpers vangt als dat je graag zou willen. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat je rig perfect is.
Oppervlakte aas
Voor oppervlaktevissen zijn allerlei aassoorten functioneel, zolang zij maar drijfvermogen hebben en het gewicht van de haak minimaal kunnen compenseren. De meest gebruikte aassoorten voor het drijvend vissen op karper zijn brood, kattenbrokken, hondenbrokken, pop-ups en wafters.
De haak. Voor het vissen met brood kun je het beste een haak nemen in maat twee of vier met een wat grotere haakbocht. Niet alleen pakt de haak hierdoor eerder vlees, je brood blijft ook nog eens veel beter zitten. Baitbands zijn kleine elastiekjes die soms erg makkelijk zijn bij het oppervlakte vissen.
In principe zijn alle hondenbrokjes die drijven een goede keus maar Bonzo Vitafit Menubrokken worden door ons het meest gebruikt. Deze brokken drijven namelijk uitstekend en er zitten 9 soorten in de zak waarvan er 4 zonder aanpassingen goed met behulp van een baitband aan de haak te bevestigen zijn.
De populairste soorten aas voor het vissen op karper zijn: boilies, partikels, tijgernoten of pellets. Ook binnen deze aas soorten is er keuze uit diverse smaken en kleuren aas. Zo is er keuze uit zoete boilies, pittige boilies, vismeel boilies en ontzettend veel andere creaties.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Vooral tijdens de zomermaanden is de karper erg actief in de bovenste waterlagen. Je kan ze goed vangen met drijvend aas zoals brood of honden- en kattenbrokken. Dit noemen we oppervlakte vissen.
Een plukje brood net zo lang tussen de vingers rollen totdat het een bolletje is . Aan de haak prikken en vissen maar, meestal op voorntjes. Nadeel van dit is namelijk wel veel beet, maar in het algemeen mis je een heleboel aanbeten. Daarom probeerde je als kind ook nog het puntje uit het brood te laten steken.
1 Steek de lijn richting de haakpunt door het oog van de vishaak of wartel en hou ruim draad over. 2 Maak drie open lussen rond de vaste lijn. 3 Steek de losse draad beginnend vanaf de eerste lus door de drie lussen. Het losse eind komt aan de zelfde kant uit de knoop als de vaste lijn de knoop in gaat.
Welke haakmaat karper? Karperhaken zijn er in verschillende maten van klein (maat 10) tot groot (maat 2). Vaak wordt gedacht dat voor het vangen van grotere karpers ook een grotere haakmaat (maat 2 of 4) nodig is. In de meeste gevallen vang je echter beter met kleinere haken zoals met een haakmaat 6 of 8.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
De karpers proberen door het springen de parasieten los te krijgen van hun huid. Onderwater doen ze dit ook door tegen stenen en andere ruwen oppervlakten aan te schuren. Door het springen ontluchten ze ook de zwemblaas waardoor ze sneller diep kunnen duiken.
ik denk dat het grotendeels ligt aan de leefomstandigheden! ik heb een koiblad gelezen waar een goudkarper instond die 200 jaar is geworden!! dit zal in de vrije natuur niet voorkomen maar ik schat dat de kerpers gemiddeld toch zon 15 tot 20 jaar halen als niet ouder!!
Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
Zoals erwin al goed verwoorde kan je de jaarringen tellen in de schubben. wat je ook vaak bij oudere vissen ziet, is dat het gewicht door de jaren afneemt. als je de vis vasthoudt en je buigt heel licht de staart richting kop ( uiteraard heel subtiel doen) dan zie je bij oudere vissen vaak plooien.
Karpers liggen in de winter vaak op zeer rustige plekken uit de koude wind. Daarnaast is de kant die de meeste zonuren vangt zeker iets om niet te vergeten. Net als overhangende bomen of andere obstakels die in het water liggen. Hou ook altijd de watervogels in de gaten, die houden vaak op daar waar de karpers liggen!
Tijdens de zomerperiode zijn de karpers vaak te vinden in de bovenste waterlagen. Op de meeste wateren laten de vissen zich zien, ze draaien en springen soms volop. Omdat wij ons haakaas vaak op de bodem presenteren is het dus belangrijk de karper te attenderen op de aanwezigheid hiervan.
Kies voor klein en attractief voer zoals gebroken boilies, maïs, pellets en maden. Voer slechts een handvol, want de karpers eten maar weinig in de winter! 3. Vis niet alleen op diepe stekken, maar bevis ook eens de ondiepe plekken.