Als een jong kind te veel fluoride binnenkrijgt, heeft dit juist negatieve gevolgen voor het lichaam en gebit. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan je kind een gewone tandpasta gebruiken.
Het is in deze periode nog écht een kwestie van wennen. Stap al snel over op speciale babytandpasta of kindertandpasta. Dit bevat een maximum fluoride van 500 ppm. Gebruik nooit tandpasta voor volwassenen, daar zit teveel fluoride in.
Poets de tanden van je baby met een peutertandpasta, geschikt voor 0-5 jaar. Voor baby's is een dotje ter grootte van een rijstkorrel al voldoende. Peutertandpasta's hebben een milde, aangename smaak en een aangepaste hoeveelheid fluoride waardoor spoelen na het poetsen niet nodig is.
0 t/m 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: 1 keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta. 2, 3 en 4 jaar: 2 keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta. 5 jaar en ouder: 2 keer per dag poetsen met fluoride-tandpasta voor volwassenen.
Bevochtig hem met water en gebruik een beetje fluoride tandpasta, met maximum 500ppm fluoride. Maak cirkelvormige bewegingen, net als bij je eigen tanden. Zorg ervoor dat je baby geen tandpasta inslikt. De baby kan de tandpasta waarschijnlijk niet uitspugen.
Jong geleerd is immers oud gedaan. Tot je kind twee jaar oud is, is één keer per dag poetsen voldoende. Vanaf het tweede levensjaar begin je met twee keer poetsen per dag. De beste momenten zijn 's avonds voor het slapengaan en 's ochtends na het ontbijt.
Je begint met het poetsen van de tanden van je kindje vanaf het moment dat het eerste melktandje is doorgebroken. Tot 2 jaar wordt geadviseerd het gebit van je kind minstens eenmaal per dag poetsen en vanaf 2 jaar tweemaal per dag.
Voor kinderen tot zes jaar mag er in de tandpasta niet meer dan 1.000 microgram fluoride per millimeter (mpm) zitten om verkleuring van de tanden te vermijden. Fluoride beschermt tegen tandbederf, maar te veel fluoride doet het gebit verkleuren, te weinig geeft dan weer onvoldoende bescherming.
Vanaf 5 jaar: twee keer per dag poetsen met fluoride tandpasta voor volwassenen of met junior tandpasta. Bij kinderen boven de 5 jaar adviseren wij soms een aanvullende fluoridebehandeling. Kinderen willen vaak al op jonge leeftijd zelfstandig hun tanden poetsen. We adviseren u om dit gedrag vooral te stimuleren.
Hoeveelheid fluoride maakt het verschil
Alhoewel fluoride je tanden kan beschermen, is het voor de rest van je lichaam minder gezond. In kindertandpasta is de hoeveelheid fluoride lager dan in tandpasta voor volwassenen, juist omdat kinderen hun tandpasta nog wel eens willen doorslikken.
Helemaal in het begin zou je de mondholte van je baby tweemaal daags moeten reinigen met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacterien van het tandvlees.
De veilige oplossing is een tandpasta zonder fluoride, zoals de Spry Original Kindertandpasta. Deze mag dan ook al vanaf 3 maanden oud worden gebruikt om de tandjes van je kind te poetsen en het later te leren om het zelf te gaan doen.
Naast positieve effecten op de hardheid van gebitselementen heeft fluoride helaas ook nadelen. Zo kan een overmatig gebruik verkleuringen op tanden en kiezen veroorzaken. Dit wordt fluorose genoemd. Bij een eenmalige overdosering komt er veel te veel fluoride in het lichaam en dit kan een heftige reactie opleveren.
Let goed op, na de behandeling mag je zeker een half uur niet eten of drinken. Dit wordt geadviseerd zodat de fluoride de tijd heeft om op het gebit in te werken.
Uit onderzoeken komt onvoldoende bewijs naar voren om een voorkeur aan te wijzen tussen alleen het uitspugen van de tandpasta en het daarbij ook naspoelen van de mond. (3, 7). Voordeel van alleen uitspugen kan zijn dat er een kleine hoeveelheid fluoride achterblijft in de mond.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
De Hoge Gezondheidsraad heeft de hoeveelheid tandpasta die kinderen best gebruiken, bepaald. Jonge kinderen moeten hun tanden poetsen met tandpasta die 1.000 ppm (parts per million) fluoride bevat. Voor kinderen tot twee jaar gaat het om 0,125 gram tandpasta per poetsbeurt.
Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren. Zo kom je overal makkelijk bij. Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen.
Als je overweegt om de tanden van je kind te poetsen met een elektrische tandenborstel, wacht dan tot je kind ten minste drie jaar oud is. Gebruik geen elektrische tandenborstel bij kinderen jonger dan drie jaar.
Volgens hoogleraar Abbas kun je volgens bovenstaande conclusies dus het beste voor het ontbijt poetsen met tandpasta en flossen, plus na het ontbijt eventuele etensresten wegpoetsen met alleen je tandenborstel, zonder tandpasta.
Baby tandpasta
Per poetsbeurt bij kinderen tot 3 jaar heb je niet meer tandpasta nodig dan een kleine smeer ter grootte van een rijstkorrel. Bij kinderen ouder dan 3 jaar heb je niet meer tandpasta nodig dan een bolletje pasta ter grootte van een erwtje.
Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn. Gezondheidsrisico's treden echter pas op wanneer men teveel aan fluoride binnenkrijgt. In een tandpasta zit gemiddeld 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta.
Twee keer per jaar is meestal voldoende. Als u twee keer per jaar met uw kind naar de tandarts gaat, is dat meestal voldoende. De tandarts kan u en uw kind begeleiden bij de ontwikkeling van een gezond gebit en uw kind behandelen als dat nodig is.
Kan het kwaad als kinderen tandpasta doorslikken? Het kan geen kwaad als kinderen bij het poetsen tandpasta doorslikken.