De poema, bergleeuw of zilverleeuw is een katachtig dier dat in geheel Midden- en Zuid-Amerika en in het westen van Noord-Amerika voorkomt. Lang heeft men gedacht dat de poema schadelijk was voor de wildstand en uiteraard voor vee. Het laatste is wellicht juist, maar het eerste niet.
De dieren leven in Noord- en Zuid-Amerika. Leefomgeving Poema's komen in verschillende landschappen voor. Je kan ze hoog in de bergen vinden, maar ook in graslanden, regenwouden en moerassen. In de meeste gebieden is de poema het grootste roofdier.
186 personen hebben dit op hun Bucket List staan. De poema is een van de dieren die relatief onbekend zijn. Zijn prooidieren zijn vooral herten, konijnen en dergelijke.
Mannetjes hebben een gewicht tussen de 53 en 72kg en zijn beduidend zwaarder dan de vrouwtjes, die maar tussen de 35 en 48kg wegen. Poema's uit koudere gebieden worden groter dan hun soortgenoten uit de tropen. Ze hebben een stevig postuur met sterke, brede poten en een lange, dikke staart.
De vijanden van de poema
Alleen het langzame stekelvarken en het kleine stinkdier zijn tegen de poema opgewassen. Het stekelvarken slaat opeens met zijn staart en tegelijkertijd lijkt de neus van de poema op een speldenkussen.
Apen zijn op basis van Artikel 3.20 van de Regeling natuurbescherming in Nederland nooit toegestaan als huisdier, ongeacht hun CITES status. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld leeuwen en poema's.
Van de zoogdieren kan de poema het hoogste springen. Biologen zien deze katachtige soms wel zes meter hoog springen. Maar als je compenseert naar lichaamslengte, dan is de poema met vijf keer zijn eigen lengte een slome donder.
Volgens een bioloog kan een poema erg goed zwemmen, zelfs in dit koude water. Hoe het dier op het ijs is gekomen is niet helemaal duidelijk. Het kan een rustplaats zijn tijdens een zwemtocht, maar ook kan hij op jacht zijn geweest en zo op het ijs terecht zijn gekomen midden in het wilde Patagonië.
,,Wij zeggen altijd: als je een poema tegenkomt, probeer jezelf dan zo groot mogelijk te maken, maak veel lawaai, kijk het dier in de ogen en loop rustig weg. Rennen is af te raden, omdat daardoor het jachtinstinct van de dieren wordt aangewakkerd.” Aanvallen van hongerige poema's komen zelden voor.
Poema's, ook wel bergleeuwen, komen voor in grote delen van Noord- en Zuid-Amerika. De katten kunnen tot 120 kilogram wegen en hoewel ze ook veel kleinere prooien doden, gaat hun voorkeur uit naar herten. Daarmee is een ongewapend mens geen partij voor een poema. Toch zijn aanvallen op mensen uiterst zeldzaam.
De poema wordt ook wel vaak de bergleeuw genoemd. Hij lijkt erg goed op een leeuwin, maar toch zijn er enkele verschillen. Zijn kop is veel ronder dan bij de meeste katachtigen. Hij heeft vier erg lange hoektanden waarmee hij heel makkelijk zijn prooi kan doden.
De poema heeft 30 tanden.
De roofkat, die goed kan klimmen, staat naast de grootste roofkat. 2. Het luipaard zit tussen het roedeldier en de kat, die goed kan klimmen.
Zwarte panters worden vaak poema's genoemd, terwijl er helemaal geen zwarte poema's bestaan en ook bestaat er vaak verwarring over panters en jaguars. Een jaguar is een variant die voorkomt in Midden – en Zuid-Amerika.
Als je dicht in de buurt komt van een luipaard, zorg dan dat je het dier niet aankijkt en probeer hem te negeren. Als een luipaard door heeft dat je hem gezien hebt, kan hij zich bedreigd voelen en je aanvallen. Als het dier je waarschuwt door te brullen, loop dan langzaam, zijwaarts van het dier weg.
Stap alleen uit de wagen op de toegestane plaatsen, maar wees ook dan aandachtig voor elke beweging. Forceer de dieren niet om iets te doen en wees geduldig. Dieren bewegen en gedragen zich normaal als je hen voldoende ruimte geeft. Breng altijd iemand op de hoogte van waar je bent en wanneer je plant terug te zijn.
Een manier is volkomen stil staan en je blik ononderbroken op de aanvallende leeuw gericht houden. De leeuw kan dan een paar meter voor je stoppen met de aanval, op de grond gaan liggen en brullende geluiden maken. Deze vertoning kan enkele seconden duren, waarna de leeuw zich omdraait en wegloopt.
De zwarte jaguar komt voor in Zuid-Amerika, de zwarte luipaard in Azië en Afrika en de zwarte poema leeft in Noord-Amerika.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
De jaguar is een carnivoor. Hij eet zoogdieren, reptielen, vogels en vissen. Jaguars hebben de krachtigste beet van alle grote katten. Als enige grote kat doden zij hun prooi door direct de schedel te doorboren met hun hoektanden.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Sneeuwluipaard springt het verst
De mooie sneeuwluipaard kan waarschijnlijk in één sprong een rots op 15 meter afstand bereiken in de bergen waar hij leeft. De lange, gespierde staart zorgt ervoor dat het dier zijn evenwicht bewaart in de lucht, en zijn achterpoten zijn een soort sterke veren.