TIP 10: CONFITUUR ONDERSTEBOVEN AFKOELEN Laat ze minstens 5 minuten ondersteboven staan nadat je ze gevuld had. Je kan ze ook ondersteboven volledig laten afkoelen. Op deze manier worden de bokalen vacuüm afgesloten wat voor langere houdbaarheid van de confituur zorgt.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.
Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen. Voordeel: de deksels blijven aan de binnenkant mooi schoon.
Maak het cellofaanpapier aan 1 zijde nat; Leg het cellofaan met de natte kant naar boven op het confituurpotje en doe er een elastiekje rond; Laat de potten volledig afkoelen, breng het etiket erop aan en zet ze op een droge, koele plaats.
' Alle confituren, geleien en konfijten worden in open, koperen ketels bereid. De kooktijd in een koperen ketel is kort, zodat de smaak van de vruchten en groenten beter bewaard blijft.
Als de potten gevuld zijn, laat je de confituur helemaal afkoelen. Belangrijk is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht in de pot kan tussen de pot en het deksel naar buiten. Bokalen met een rubber- en klemsluiting laat je gewoon rechtop afkoelen.
Citroen is het magische ingrediënt van confituur. Het zuur zorgt ervoor dat je confituur een mooie heldere kleur heeft en blijft houden. Maar citroen is ook een natuurlijke bron van pectine. Dus als je confituur niet dik wordt, kan een scheutje citroensap wonderen doen.
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Haal na het koken met een schuimspaan het schuim van de licht afgekoelde confituur. Als je het schuim mee in de potten giet, vormt zich een schuimlaag in de pot. Schuim betekent luchtbelletjes en een groter risico op bederf. Laat de confituur even rusten en schenk 'm in gesteriliseerde bokaaltjes.
Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen. Dit helpt bij de binding, maar beïnvloedt tegelijkertijd de smaak.
Afsluiten en bewaren:
Sluit de potten direct af met een schroefdeksel en zet de potten vervolgens even ondersteboven. Laat ze daarna rechtop afkoelen.. Weckpotten sluit je af door de weckring op de glazen pot te leggen en daarbovenop het glazen deksel te plaatsen.
Bewaar je confituur in brandschone, gesteriliseerde potten die je afsluit met een deksel of met.Op een donkere, koele plaats kan je het maanden bewaren. Gebruik een pan met dikke bodem of een koperen pan. Deze geleiden de warmte beter en gelijkmatiger.
De oplossing? voeg extra pectine toe en kook het een minuutje. Die extra pectine kan in de vorm van citroensap of pec/pec plus of agaragar. laat alles verder koken, ongeveer 20 minuten, nadat de massa de eerste keer begon te koken.
Controleer na 24 uur de sluiting van de potten. Druk met je vingers op de deksel. Als de deksel niet meebeweegt, is het wecken gelukt. De pot is luchtdicht afgesloten.
De kelder is ideaal. Plak etiketjes op je bokalen met de datum waarop je de confituur gemaakt hebt, zo weet je altijd welke confituur eerst op moet. Eens een potje geopend is, bewaar je het best in de koelkast.
Kook je het fruit te kort, dan krijgt de pectine niet de tijd om zijn werk te doen. Kook je het fruit te lang, dan raakt de pectine 'vermoeid' waardoor de confituur weer vloeibaar wordt. Kijk dus altijd goed wat er in het recept staat.
Omwille van het lage aanbod aan vitaminen, mineralen en vezels en het hoge suiker, behoort confituur tot de restgroep van de gezonde voedingsdriehoek. Je eet er dus het best met mate van. Een goede regel is om voor één snede brood met hartig beleg, één snede met zoet beleg te nemen.
Bij te lang koken zal de pectine, die in de geleisuiker zit opnieuw vloeibaar worden. Na hoogstens zeven minuten moet de jam klaar zijn. Als dit niet lukt, omdat er bijvoorbeeld te veel water in de vruchten aanwezig is, begint er na 20 minuten een nieuwe geleringsfase.
Laat ze minstens 5 minuten ondersteboven staan nadat je ze gevuld had. Je kan ze ook ondersteboven volledig laten afkoelen. Op deze manier worden de bokalen vacuüm afgesloten wat voor langere houdbaarheid van de confituur zorgt.
De jam met gewone suiker is het zoetst, omdat er tijdens het koken in verhouding meer vocht verdampt. De versie met geleisuiker is iets minder zoet, maar nog steeds behoorlijk zoet. De jam met geleisuiker speciaal bevat de halve hoeveelheid suiker en is daardoor veel minder zoet.
Afhankelijk van het type fruit of groenten maak je confituur met gewone kristalsuiker of confituur met geleisuiker. Waar zit het verschil en welke hoeveelheden heb je nodig? Gewone suiker: 1 kg gewone kristalsuiker per 1 kg fruit, maar met 800 g is de confituur ook meer dan zoet genoeg.
Bewaar maximum 1 jaar op een koele, donkere en droge plaats.Confituur zonder suiker kan je maximum 5 dagen bewaren in de koelkast.
Volgens Richtlijn 2001/113/EG van de Raad moet (extra) jam (of: (extra) confituur) minimaal 60% suikers (of: oplosbare droge stof van bevatten – zoals refractometrisch bepaald hetgeen netto-netto op suikers neerkomt) bevatten.
De jam kun je ook in kleine porties invriezen.