Als uw tand is losgeraakt, kunt u een spalk krijgen. Een spalk is een metalen draad. De spalk houdt de tand stevig op zijn plaats. Uw tand kan dan weer vastgroeien.
Een losse tand is een tand die beweegt of wiebelt in de mond. Het is een natuurlijke fase in de ontwikkeling van het gebit dat kinderen losse melktanden hebben wanneer hun volwassen tanden doorgroeien. Een losse tand bij een volwassene is niet normaal en wijst op een bestaand probleem.
Als er een tand is losgeraakt dan kunnen we deze soms weer vastzetten.Dit doen we met een spalk. De spalk houdt de tand stevig op zijn plaats, zodat die weer kan vastgroeien.
Loszittende tanden of kiezen kunnen een verschillende oorzaak hebben. Tanden of kiezen kunnen los gaan zitten omdat er botafbraak heeft plaatsgevonden ten gevolge van parodontitis. Wat is parodontitis? Verder kan een tand of kies los zitten door bijvoorbeeld een breuk in de wortel.
Meestal gaan de tanden en kiezen ook een beetje los zitten.Dit is normaal. Als u de beugel net heeft, kunt u tijdelijk wat gaan slissen. Ook kan het zijn dat de beugel ergens op het tandvlees, de tong, de mondbodem of de wangen drukt.
Loszittende tanden zijn het gevolg van een tandvleesontsteking. Bacteriën in tandplak veroorzaken een ontsteking langs de rand van het tandvlees. Deze ontsteking kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen.
Tanden verschuiven bij het ouder worden, bij sommigen meer dan bij anderen. Droeg je je beugel niet zo vaak als je orthodontist adviseerde of heb je gewoon pech met de natuurlijke groei van je kaak, dan kunnen je tanden weer teruggaan naar hun oorspronkelijke positie.
De behandeling van de losse tand
Tanden die na een ongeval verplaatst zijn in de kaak of losstaan, worden op ongeveer dezelfde wijze behandeld als de uitgeslagen tand. Een verplaatste tand wordt door de tandarts, indien nodig onder plaatselijke verdoving, weer in de juiste stand in de kaak gezet.
De melktanden van kinderen
Het melkgebit komt door vanaf ongeveer 6 maanden. De melktanden blijven doorkomen tot ongeveer 4 jaar, daarna is het melkgebit compleet. Vanaf ongeveer het 6 tot 8e jaar gaan de melktanden wiebelen en loskomen en komt het blijvende gebit tevoorschijn.
Pijn bij tanden wisselen
Soms komt een tand of kies heel gemakkelijk los en soms blijft een tand nog even half vastzitten. Hierdoor ontstaat een 'wiebeltand'. Een wiebeltand kan erg vervelend zijn en voor ongemak zorgen. Een kinderparacetamol kan helpen om de pijn te verlichten.
Het laten maken van een nieuw spalkje kost ongeveer € 88,51. Het verwijderen van een spalkje per tand kost ongeveer € 6,65 (tarieven 2023). Losgekomen spalkjes moeten vaak vervangen worden, dit omdat een vervormd spalkje bij opnieuw vastplakken de tanden kan laten verschuiven.
Als je tand of kies is getrokken ontstaat er een lege plek in je gebit.Daardoor kunnen de tanden en/of kiezen gaan verschuiven. Dit is geen mooi gezicht en je kauwfunctie neemt af. Om dit te voorkomen is het aan te raden om het gat weer op te vullen.
De tand lijmen is geen optie meer, maar gelukkig is er vandaag de dag meer mogelijk dan de tand vastlijmen. De oplossing voor jouw tijdelijke probleem vind je in het zelf maken van een voortand. Ja, je leest het goed, je maakt gewoon zelf een nep tand.
Een gezond gebit en de stevigheid
Bij een gezond gebit staan tanden en kiezen niet los. Maar let op, het komt vrij veel voor dat tanden in het volwassen gebit een klein beetje wiebelen. De een heeft dit meer dan de ander.
Symptomen van rotte tanden
Gevoelige of pijnlijke tanden tijdens het eten of drinken van warme, koude, zure of zoete voedingsmiddelen zijn een veel voorkomend probleem. Als de infectie in een vergevorderd stadium is kan de pijn er zelfs voor zorgen dat u niet langer normaal kunt eten.
Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Bij een melktand:
In principe hoef je niets te doen.Er groeit vanzelf een nieuwe tand op deze plek. Bij twijfel kun je de tandarts bezoeken.
Het trekken van tanden of kiezen klinkt erger dan het is. We kunnen de tanden of kiezen namelijk trekken door middel van een pijnloze behandeling onder verdoving. Na het trekken van de tand of kies moet er wel voor vervanging worden gezorgd. Dit wordt gedaan middels een tandheelkundig implantaat.
Zit een melktandje al flink los? En wil je die er als ouder zelf uithalen? Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect.
Wat is een Dode Tand? Een dode tand is eigenlijk een tand waarvan de zenuwen zijn afgestorven, omdat deze zenuwen als het ware een deel uitmaken van dat wat wij zien als tand, wordt het een dode tand genoemd! In de tandheelkunde noemen we dit pulpitis.
Doorgaans breekt de eerste melktand door tussen de 6 en 9 maanden. De eerste 2 melktanden komen aan de onderkant in het midden tevoorschijn. Daarna volgen de 2 middelste snijtanden aan de bovenkant. De laatste melkkies verschijnt in de regel tussen de 24 en 30 maanden.
Symptomen van een zenuwontsteking
Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn: Toenemende pijn bij warm eten of drinken. Afnemende pijn bij koud eten of drinken.
Met een nachtbeugel kunnen tanden en kiezen niet opnieuw rechtgezet worden.
Kinderen wisselen hun laatste tand gemiddeld rond 11e-12e levensjaar. Als een melktand wisselt breekt meestal vrij kort daarna de volwassen tand door. Soms gaat een melktand niet los zitten of valt hij er uit en komt er geen opvolger naar boven.
Het is dan ook niet verstandig om je nachtbeugel een paar nachten achter elkaar niet te dragen. Een nachtbeugel is namelijk een retentiebeugel en niet in staat om je tanden en kiezen opnieuw recht te zetten. Daar is hij niet voor bedoeld.