Het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB is in de afgelopen tien jaar met ruim 65.000 toegenomen tot bijna 150.000 leden. De voetbalbond had daarmee de grootste vrouwelijke aanwas van alle sportbonden.
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders binden wekelijks de schoenen onder voor een voetbalwedstrijd of training. Ook bij jouw vereniging staan ze er elk weekend weer: de kids met broekjes tot over de knieën en de vierde reserveteamspelers met te kleine shirts. Het streven is dan ook: een leven lang voetbal.
Het vrouwenvoetbal werd uiteindelijk in Nederland in 1971 erkend. Vanaf dat jaar maakte vrouwenvoetbal officieel deel uit van de KNVB. Toch waren veel bestaande voetbalverenigingen geen voorstander van een vrouwenafdeling, vooral vanwege de organisatorische rompslomp.
De afname valt volgens de bond echter mee: van bijna 1,18 miljoen naar bijna 1,16 miljoen leden. Voor het eerst in jaren nam het aantal vrouwelijke leden niet toe, maar juist iets af. Bij de jongste jeugd (Onder 7) is zowel bij de jongens als meisjes wél groei te zien.
De organisatie was in handen van de Nederlandse Damesvoetbalbond (NDVB) die in 1971 opging in de KNVB. De jaren daarvoor was voetbal voor vrouwen officieel door de KNVB verboden, en mochten voetbalverenigingen hun velden niet beschikbaar stellen voor vrouwenvoetbal. Sinds 1971 mogen vrouwen ook lid van de KNVB worden.
Daar zijn een aantal, best logische, redenen voor: Voetbal is een simpele sport om mee te beginnen. Er is niet meer nodig voor nodig dan wat vrienden, een bal en wat ruimte om te spelen. Voetballen kun je daarom eigenlijk overal wel, op grasveldjes, op het strand of gewoon op straat.
Van de Nederlandse mannen van 6 tot 80 jaar doet 71 procent aan sport, tegen 66 procent van de vrouwen. Hardlopen, biljarten en voetbal zijn vooral bij mannen in trek, terwijl dansen, korfbal en hockey typische vrouwensporten zijn.
18 tot 34-jarigen bewegen het meest. Hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze bewegen. Meer dan de helft van de kinderen tot 12 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen.
Voetbal staat met stip op de nummer 1 positie van deze lijst. De sport wordt via de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) bedreven door ruim 1.2 miljoen leden.
Belangrijkste reden voor de afgelasting is een verbod van de Voetbalbond. Het is onbekend welke speelsters Sparta voor deze wedstrijd selecteerde. De eerste vrouwenvoetbalwedstrijd die wél doorging vond waarschijnlijk plaats in 1904 in Amsterdam.
De eerste geregistreerde vrouwenvoetbalwedstrijd werd in 1892 in het Schotse Glasgow gespeeld, Engeland volgde drie jaar later . Van de beginjaren van het vrouwenvoetbal is het meest bekend over de vereniging British Ladies Football Club, in het jaar 1895 in Engeland opgericht door Nettie Honeyball.
Met haar 31 jaar is keepster Loes Geurts de oudste speelster van de Oranje Leeuwinnen. Ze maakte haar debuut in 2006 en speelde sindsdien al ruim honderd interlands.
Qua natuurlijke aanleg hoort iemand slechts bij de beste 10% van zijn leeftijdsgroep, maar door heel veel oefenen, motivatie en doorzettingsvermogen kan zo iemand toch bij de beste 1% van alle talenten komen.
Net als voorgaande jaren is Ajax veruit de grootste Nederlandse voetbalclub op social media. De Amsterdammers hebben in totaal ruim 16,7 miljoen volgers. De huidige kampioen is vooral op Instagram en TikTok heel groot. Had Ajax vorig jaar nog 1,6 miljoen volgers op TikTok; dit jaar is dat gegroeid tot 4,5 miljoen.
In 2020 gaf 29% van de Nederlandse bevolking van 6 jaar en ouder aan lid te zijn van een sportvereniging. De verschillen over de tijd van 2012 tot 2020 zijn klein.
Iedere dag een half uur matig bewegen is genoeg om het risico flink omlaag te brengen. Matig bewegen wil zeggen: ramen wassen, gras maaien, de trap nemen, een ommetje in de pauze op je werk - maar wel iedere dag een halfuur.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Wat zijn populaire vrouwensporten? De populairste sport bij vrouwen is, net als voor de mannen, fitness (23%), gevolgd door hardlopen, zwemmen, tennis en yoga. De grootste vrouwensportbond, totaal en bij de senioren, is tennisbond KNLTB met 256.000 tennissters met een lidmaatschap (210.000 senioren; 46.000 junioren).
In 2021 deed 56% van de Nederlandse mannen vanaf 4 jaar en ouder wekelijks aan sport. Voor vrouwen is dit 52%. Voor mannen van 12 jaar en ouder lijkt er een licht stijgende trend te zijn tussen 2001 en 2021 in het percentage wekelijkse sporters. Voor vrouwen is de trend over de tijd stabiel.
Voetbal (3,5 miljard fans) Verreweg de populairste sport ter wereld is voetbal. Ook deze Britse uitvinding werd in de 19de eeuw een officiële sport met vaste regels.
De grootste sport van de wereld is voetbal. Bij deze sport strijden twee ploegen van elf spelers tegen elkaar, het doel is om meer doelpunten te maken dan de tegenstander. De bal mag met alle lichaamsdelen worden aangeraakt, behalve met de armen en handen.
Het moderne voetbal (dus het voetbal zoals het nu nog wordt gespeeld) is in het begin van de vorige eeuw in Engeland ontstaan. In Engeland werd er op school een trapspel gespeeld. Dat spel werd overal gespeeld: op een open veld, op speelpleinen en op straat.
Voetbal is absoluut de populairste sport van Nederland en eigenlijk wel van de hele wereld. Tijdens belangrijke voetbalevenement zoals het WK of de Champions League zitten er miljarden mensen naar wedstrijden te kijken.