Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Chinezen zijn gek op thee, ze nemen het overal mee naartoe. De meesten komen zelfs met een kop thee op het werk aan of nemen die mee op reis. Door het contact met de Westerse wereld kunt u ook steeds vaker Fanta, Cola of Sprite kopen of bestellen in een restaurant.
Wat te drinken bij de Nasi
Immers in de Nasi zit normaal gesproken varkensvlees. Het is dus een leuke gelegenheid om eens een nieuwe witte wijn te proberen. Overigens is het natuurlijk ook een goede gelegenheid om eens wat echt Indonesisch te drinken, zoals bijvoorbeeld, en schrik niet, the manis, een zoete thee.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).
Een rode wijn boordevol mooi rood fruit en lichte aardse aroma's. Wil je iets goedkopers, dan voldoet een Côtes du Rhône ook prima. Maar ook een kruidige rosé combineert uitstekend.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
Welke wijn bij gele curry met kip? Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Wijntip: de meeste tjap tjoy is mild van smaak. Met wijnen uit Duitsland of de Elzas zit je vaak wel goed. Je kunt de volgende wijnen erbij drinken: milde riesling (b.v. riesling Classic uit Duitsland), pinot blanc uit de Elzas.
Welke wijn bij midden oosterse gerechten? – Denk aan een rode volle wijn uit Libanon of een wijn die daar wat van weg heeft als een Portugese wijn uit de Douro. Een witte wijn mag ook zeker vol zijn van smaak. Een witte Spaanse als de Autor of een hout gelagerde witte kunnen goed samen.
Geur en smaak
Stuivende, groene aroma's en een heerlijk pittig pepertje in de afdronk. Dat is typisch grüner veltliner. De belangrijkste fruitsmaken zijn limoen, citroen en grapefruit. De groene en kruidachtige smaak wordt vaak omschreven als witte peper.
Maar no span, want er zijn wijnen die heel goed passen bij de Aziatische keuken: witte wijnen die hoog zijn in zuren, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Spaanse Albariños doen het heel goed, net als aromatische, lichtzoete wijnen met uitgesproken fruitaroma's, zoals Gewürztraminer of lichtzoete Rieslings (uit de ...
Wijn bij curry
Een fruitige en niet al te droge rosé, een mousserende wijn of een Riesling zijn perfect voor bij een curry.
Sappige Italiaanse rode wijn
En omdat de tomatensaus vaak ook veel frisheid (zuren) bevat is het belangrijk om voor een rode wijn te kiezen die lekker sappig is, vol fruitige smaken. Kies bijvoorbeeld een Primitivo, Chianti of een Montepulciano.
Wijn met sliptong combineren
Een Muscadet uit de Loire is een optie. Dat geldt ook voor de Picpoul uit Pinet. In Portugal en Noord-West Spanje vindt je ook van die strakke, citrusfrisse wijnen en vergeet tenslotte de Vermentino uit Sardinië niet, wellicht de mooiste combinatie met gebakken sliptong.
Wijnen & gerechten
Bij kip passen pinot noir in rode wijn en chardonnay in witte wijn. Bij piepkuiken wordt best gezocht naar de fijnste varianten daarvan. Suggesties in rood: Chambolle-Musigny, Savigny-les-Beaune, Pernand Vergelesses, jonge pinot noir uit Nieuw-Zeeland.
Rosé Naast rode en witte tafelwijnen zijn er ook rosé's verkrijgbaar voor bij de Chinese of Aziatische maaltijd, zoals onze Rose Wine Dry. Deze is heerlijk als aperitief voor de Chinese maaltijd of te drinken bij de Chinese fondue en andere niet al te scherpe Aziatische gerechten.
Welke wijn drink je bij een klassieke nasi goreng? Nasi goreng heeft als belangrijkste smaakmaker de ketjap. Bij ketjap kun je best een stevige wijn serveren met een klein zoetje in de smaak. Denk bijvoorbeeld aan onze Teoria Reserva of onze nieuwe rode wijn uit Spanje: de O Alborexar 4.0.
Behalve wijn is water op tafel ook altijd lekker, eventueel met een schrijfje citroen, limoen of een takje verse munt erin. Ook een pot thee doet het altijd prima bij Aziatische gerechten. Je kunt ook zelf kruidentheetjes brouwen, zoals fruitige winterthee of kurkuma gemberthee.
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Eentje met een soepele structuur sluit goed aan bij het knapperige, vette korstje dat de loempia krijgt door het bakken in olie. Denk aan Pinot Blanc, Rueda, droge Muscat, fruitige Côtes de Gascogne, sappige Spaanse Rosado of een jonge Tempranillo. Cava, Prosecco of een milde Crémant zijn er ook lekker erbij.