Het lichaamseigen tandglazuur kunnen wij helaas niet herstellen. Echter met het aanbrengen van composiet en facings kunnen we de schade wel herstellen. Enerzijds gaat het dan om esthetische schade; we zorgen dat het gebit er weer mooi uitziet.
Naar verloop van tijd kan het glazuur geheel verdwijnen en komt nooit meer terug. Tandglazuur herstellen is dus niet mogelijk. Het gevolg is overgevoeligheid en verkleuring van de (voor)tanden.
Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.En als de beschermlaag helemaal weg is, kan het onderliggende weefsel, het tandbeen (dentine) van je tanden ook oplossen. Tanderosie is volgens tandartsen een grote bedreiging voor je gebit en daarmee ook voor je algehele gezondheid.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Gebruik van fluoride: Fluoride is een natuurlijk mineraal dat helpt om tandglazuur te versterken en te beschermen tegen beschadiging en verval. Veel tandpasta's en mondspoelingen bevatten fluoride. Regelmatige tandheelkundige controles: Bezoek regelmatig je tandarts voor controles en professionele reinigingen.
Eiwitrijke voedselproducten zijn een ideale bron van fosfor. Dit is op calcium het één na meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Dankzij vitamine D dienen calcium en fosfor voor de opbouw van sterke botten en onze tanden. Naast bonen, eieren en rood vlees is ook vis een goede bron van eiwitten en van ijzer.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien.
Tandenpoetsen en zuren
Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Kort gezegd, klei hoeft niet gebakken te worden. Als u echter een stabiel, duurzaam, geglazuurd of misschien zelfs water ondoorlatend klei-object wilt, dan moet het wel gebakken worden. Een ongebakken object heeft heel andere eigenschappen dan gebakken en misschien zelfs geglazuurde keramiek.
Tanderosie is onomkeerbaar. Wanneer de tanden eenmaal geërodeerd zijn, is de enige oplossing om ze te herstellen een restauratie door het plaatsen van een tandkroon of facings van composietmateriaal, afhankelijk van de aangetaste tanden: prothesekronen voor de maaltanden of voorkiezen, facings voor de voortanden.
Grijze of gele tanden weer wit krijgen door goed te poetsen en te spoelen na het eten, of zelfs door te bleachen: het helpt allemaal niets als je tanden van binnenuit verkleurd zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na antibioticagebruik of door de erfelijk bepaalde kleur van je dentine, de laag onder je glazuur.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Gebruik een tandpasta met fluoride. Fluoride maakt het tandglazuur sterker en vertraagt het oplossen. Poets je gebit voorzichtig (dus niet te hard!), maar wel grondig met een zachte tandenborstel.
Uit Europees onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 jongvolwassenen last van gebitsslijtage (of tanderosie) heeft. Een verschijnsel dat voorheen vooral op oudere leeftijd voorkwam. Doordat groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook bronwater met een smaakje veel zuren bevatten, wordt tandglazuur zachter en zwakker.
Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar (normale, fysiologische slijtage). Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal (pathologische slijtage). De tanden en kiezen worden dan steeds korter.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
Na het poetsen dient u de mond niet te spoelen, maar eerder de tandpasta uit te spugen zodat de fluoride in de tandpasta langer kan inwerken op het gebit en de tanden beter worden beschermd.
Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door.
Proglasur tandpasta is speciaal ontwikkeld voor personen die risico lopen op zuurerosie. Het is klinisch bewezen dat Proglasur het tandglazuur opnieuw versterkt en helpt beschermen tegen de gevolgen van zuuraanvallen.
Het is altijd beter om rotte tanden te voorkomen. Dit kunt u doen door uw mondhygiëne te verbeteren, bijvoorbeeld door uw tanden dagelijks te poetsen. Daarnaast kunt u uw mond spoelen met mondwater om bacteriën in te doden en tandplak te verminderen. We adviseren u ook om dagelijks uw tanden te flossen of stokeren.
Voor een kroon betaal je ongeveer 750 euro.De prijs van een implantaat kan oplopen tot 2.000 euro en meer. De prijs kan hoog oplopen bij niet-geconventioneerde specialisten. Informeer je dus goed op voorhand tijdens je tandartsbezoek.
Meestal groeit de tand vanzelf weer aan. Het succes van deze behandeling hangt af van diverse factoren en of de tand binnen één uur kan worden teruggeplaatst.