Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken.
De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven. Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven.
Pasgeborenen die geen borstvoeding krijgen lopen veel meer risico om ziek te worden of in het ziekenhuis opgenomen te worden. Ze hebben veel meer spijsverteringsproblemen dan borstgevoede baby's. Na vier tot zes weken heb je waarschijnlijk ook de meeste ongemakken van de eerste voedingsperiode achter de rug.
Kolfschema als de borstvoeding goed op gang is:
Elke drie uur kolven en in de nacht 6 uur ertussen laten is meestal voldoende. Heb je veel melk dan kun je proberen elke 4 uur te kolven en in de nacht max 6 uur ertussen laten.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
De hoeveelheid is in het eerste etmaal ongeveer 7,5 ml en na drie dagen ongeveer 38 ml. Na ongeveer drie dagen wordt de melk lichter van kleur en neemt toe in hoeveelheid.
Ook wel powerkolven, of powerpumping genoemd. In 2 tot 3 dagen geef je je melkproductie een flinke oppepper zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.
Het blijkt dat moedermelk vetter is naarmate de voedingstijden dichter bij elkaar liggen. Een baby die bijvoorbeeld elke twee uur drinkt, zal dus meer vet binnen krijgen op een dag dan een baby die elke vier uur drinkt. Zo'n vaker drinkende baby zal dan wel kleinere hoeveelheden drinken.
*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik). *Kolf de borsten nog na met de hand wanneer je een elektrische kolf hebt gebruikt.
Als je kindje tijdens een voeding aan beide borsten drinkt, kun je beide borsten na het voeden afkolven totdat er (bijna) geen melk meer komt; Ook kun je na het voeden van je kindje ongeveer een uurtje wachten en dan beide borsten afkolven. Zo kolf je tussen de voedingen van je kindje door.
Borstvoeding opnieuw op gang brengen of opwekken, kan alleen door de baby zo vaak mogelijk te laten drinken. Zo stimuleer je de borsten om melk te maken. Adoptiemoeders kunnen de melkproductie het beste al op gang proberen te brengen vóór de baby komt.
Door verschillende oorzaken kan het gebeuren dat je melkproductie ineens een stuk minder is. Welke maatregelen kun je nemen om je melkproductie te verhogen? Vaak en net zo lang voeden als je baby wil. Probeer twee tot drie dagen, met veel huidcontact, niets anders te doen dan voeden en rusten.
Als de borstvoeding goed loopt, kun je niet van het ene op het andere moment stoppen. Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan.
Veel vrouwen denken dat het nodig is om een kolf te hebben of te gebruiken als je borstvoeding geeft. Dit is niet waar. Je hebt geen kolf nodig om borstvoeding te kunnen geven. Veel te vaak komt het voor dat moeders hun melk willen afkolven zodat de vader de baby een fles kan geven.
Als ze langer kolft, wordt ze niet beloond met meer melk. Maar een moeder die veel of late toeschietreflexen heeft, moet misschien wel 15 minuten of langer kolven om haar borst goed te legen.
Vaak extra kolven is niet nodig
Als je elke dag extra gaat kolven, zul je op een gegeven moment erg veel moedermelk aanmaken. Dat is niet nodig. Het is vaak al genoeg om een paar keer per week extra te kolven. Het beste moment is na een ochtendvoeding, omdat je 's nachts veel melk hebt geproduceerd.
je borsten voelen zachter aan dan in de eerste weken. er lekt geen melk uit je borsten of eerst gebeurde dat wel, maar nu niet meer. je kunt niet veel melk afkolven. je hebt kleine borsten.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Je borstvoeding kan teruglopen doordat je maar één borst per keer geeft. Hierdoor sla je per voeding een borst over en gaat je lichaam de hoeveelheid melk die je je kindje uit een tweede borst nog zou kunnen geven, een volgende keer niet meer produceren.
Elke 30 ml moedermelk bevat iets meer dan 20 kcal, en in de eerste zes maanden van hun leven drinken baby's gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Dat zijn zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt via de melk die je baby drinkt. Heb je een hongerig kind? Dan kan het aantal calorieën zelfs nog hoger liggen.
Het is je misschien wel eens opgevallen dat je melk aan het eind van een voeding wat dikker en witter lijkt. Dit wordt soms wel eens achtermelk genoemd.
Van zodra de melk gaat stromen, zie je hem met trage regelmatige slokken drinken. Als je baby effectief drinkt aan de borst, dan liggen zijn lipjes naar buiten gekruld of verdwijnen zijn lipjes in de borst. Enkel zijn neusje ligt vrij. Zie je de mondhoek van je baby, dan trek je hem dichter naar je toe.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
Borsten en tepels komen in verschillende soorten en maten. Een te klein of te groot borstschild kan ervoor zorgen dat kolven pijn doet OF dat je minder melk gaat kolven. Kolven mag geen pijn doen! Bij sommige winkels kan je verschillende kolven proberen onder begeleiding van professionele hulp.
Probeer ongeveer 10 kolfsessies per dag in te lassen. Zet de kolf zo neer dat iedere keer wanneer je langs de kolf komt, deze even extra gebruikt. Kolf echter niet vaker dan iedere 45 minuten. Je kolft wat je gewend bent maar 1 maal per dag kolf je extra intensief.