Hardheidsschaal van Mohs De hardheid wordt vastgesteld door de hardheid te vergelijken met die van de hardste edelsteen, nl. diamant. Met een stukje diamant wordt gekrast op de te meten steen, eerst met heel weinig druk, dan met wat meer kracht. Hoe snel de kras verschijnt, bepaalt de hardheid.
Edelstenen en goud worden meestal gevonden in alluviale afzettingen. Alluviaal betekent, door water getransporteerd. Edelstenen en goud zijn harder en zwaarder dan menig ander mineraal en laten zich door water en zwaartekracht sorteren in beekjes en rivieren.
Nederland is een land van zand, klei en veen. Enkel in het uiterste zuiden van Zuid-Limburg komt vast gesteente voor. Stenen kennen wij vooral van het grindpad in de tuin en van sommige akkers in het oosten van het land.
De echte edelsteen- landen zijn India, Sri Lanka, Birma, Zuid-Afrika, Brazilië en Australië. Robijn bijvoorbeeld, word het meest in Birma gevonden & Saffieren komen weer het meeste in India & Sri Lanka voor. In Zuid-Afrika wordt diamant gevonden & in Brazilië worden weer smaragden gevonden.
Edelstenen en mineralen kun je overal ter wereld vinden. Zelfs in Nederland komen zeldzame varianten voor. Helaas vaak alleen in zandvorm. Er zijn een aantal landen waar een groot deel van de economie draait op de handel in stenen en mineralen.
Bergkristal
De meeste kans op het vinden van bergkristal heb je in Zwitserland. Zo heeft men in de buurt van de St. Gotthard en de Gotthardpas eens steen van 135 kg gevonden. Maar ook in Oostenrijk, op de Grossglockner, heeft men bergkristal in grote hoeveelheden gevonden.
Vaak materialen die afkomstig zijn van schepen, zoals wrakhout, touw of netten of afval dat in zee terecht is gekomen waaronder heel veel plastic objecten. Maar ook schelpen, botjes, haaientanden of stukjes glas die door wrijving met zand en stenen geslepen zijn tot sierlijke steentjes.
Stenen identificeren is makkelijk geworden met de Rock Identifier-app. Neem of upload een foto van de steen en Rock Identifier helpt u deze binnen enkele seconden te identificeren. Begin nu met het verkennen van, leren over en opnemen van uw geologische omgeving met Rock Identifier!
Enkele technieken waarmee mineralen nauwkeurig bestudeerd kunnen worden zijn polarisatiemicroscopie (lichtmicroscopie met gepolariseerd licht), röntgen-poederdiffractie, röntgenfluorescentiespectrometrie, elektronenstraal-microanalyse (elektronmicroprobe) en atomaire-absorptiespectrometrie.
De Crater of Diamonds in Amerika is de enige plaats ter wereld waar u bovendien mag houden wat u opgraaft. Dat komt doordat diamanten erg gegeerd zijn en de mijngebieden bijna altijd eigendom zijn van een bedrijf of eigenaar. Diamanten die daar opgegraven worden, vallen onder de eigendom van die eigenaar.
Tijgeroog is een mooie bruine steen, die zou zorgen voor meer zelfvertrouwen. Ook wanneer je iets meer doorzettingsvermogen kan gebruiken wordt deze edelsteen aangeraden. Er wordt ook wel gezegd dat het je helpt met beslissingen maken.
Hoeveel stenen combineer ik? In principe kunt u meerdere edelstenen tegelijk dragen. Veelal worden sieraden als set gedragen denk hierbij aan een ring, hanger, en armband. Edelstenen met rustige kleuren zoals een gosheniet, witte saffier of zelfs mystieke topaas kunt u gerust met elkaar combineren.
Een robijn is een rode edelsteen die vaak gebruikt wordt in juwelen. Het is een variant van het mineraal korund, en kleuren rood door de aanwezigheid van chroom. De kleur van een robijn kan verschillen tussen rood, roze en roodbruin. Robijnen zijn, op de diamant na, de meest zeldzame edelstenen ter wereld.
Amethisten zijn ook bekend in Noord-Amerika, te weten in de Amerikaanse staten Montana, Maine, Georgia en Arizona en in Canada en Mexico. Bolivia, India, Myanmar, Japan, China en Korea, Sri Lanka, Zimbabwe, Congo en Australië zijn ook belangrijke producenten.
De Robijnen afkomstig uit Birma zijn, naar verluid, de mooiste ter wereld. Nog een bekende die niet in dit rijtje mag ontbreken is Smaragd. De steen dankt de typerende groene kleur aan de toevoeging van chroom tijdens de ontwikkeling. “De Koning van de Edelstenen” noemt men deze steen ook wel.
Je hebt ze misschien al gezien op het strand: kleine drolletjes van nat zand. Ze zijn afkomstig van de zeepier of wadpier. Die graaft zich in en verorbert hapjes zand. De worm eet uiteraard niet het zand, maar filtert er stukjes algen en bacteriën uit.
Het meeste kwarts in Nederland zit in zandpakketten. Zand bestaat voor een groot deel uit kwartskorrels. Andere mineralen zijn vaak niet of maar weinig aanwezig. Die mineralen zijn door erosie vergaan tijdens het transport via rivieren vanuit de bergen naar Nederland.
Smaragden ontstonden uit het mineraal beril, waarbij de aanwezigheid van chroom voor de groene kleur zorgde. Naast de belangrijkste producent Colombia, vind men smaragden ook in zuidelijk Afrika, India, Pakistan en Afghanistan.
Bergkristal is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam.
En dan als antwoord op de vraag: wat is de duurste edelsteen ter wereld? Dat is de blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam op een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden. De prijs is dan ook hoog: zo'n €3.930.000 per karaat.
De vier meest waardevolle en populaire edelstenen ter wereld zijn: diamanten, robijnen, saffieren en smaragden.
Top 10 zeldzaamste edelstenen ter wereld
Met stip op 1 staat de Pink Star Diamond, verkocht voor 71,2 miljoen dollar.