Zonder isolatie verliezen jaren 30-woningen veel warmte via de vloer. Dit kunt u oplossen door vloer- of bodemisolatie aan te brengen. Vloerisolatie is het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte, zodat het warmteverlies wordt teruggekaatst en de begane grond beter opwarmt.
Bijna elke jaren 30 woning heeft een spouwmuur. Bovendien is spouwmuurisolatie bij een jaren 30 woning vaak goedkoper dan men denkt. Dit komt doordat de isolatie via kleine gaatjes aan te brengen is en er dus geen grote verbouwing noodzakelijk is.
Om een woning zonder spouwmuur na te isoleren, pak je het best de buitenkant van de gevel aan, omdat je dan de hele schil mee hebt en onderbrekingen vermijdt (waarlangs koude alsnog je woning kan binnendringen). Mupan façade is bijvoorbeeld prima geschikt voor een openvoegsysteem.
Maar voor u begint met isolatie toepassen is het belangrijk goed naar uw woning te (laten) kijken. Woningisolatie moet in de goede volgorde worden aangebracht, wilt u vochtproblemen voorkomen. Bij voorkeur begint u met vloer- of bodemisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
Je kunt je woning op vele manieren alsnog goed laten isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolatie aan laten brengen in de muur, op zolder, in de gevel, in de vloer, bij de deuren en kieren, in de kruipruimte of door dubbel glas of voorzetramen aan te brengen.
In geval van een bestaande muur zijn er drie mogelijkheden: achteraf isolatie in de spouw spuiten, isoleren langs de buitenkant van de muur of isoleren langs de binnenkant. Een tweede regel die men moet proberen te volgen, is de muur warm te houden in de winter.
Woningscheidende muren isoleren
Dat kan bijvoorbeeld een isolatielaag van glaswol zijn, die het geluid absorbeert en zo de akoestiek tussen twee woningen verbetert. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat de verende laag van akoestisch presterend isolatiemateriaal gemaakt moet zijn.
Spouwmuurisolatie? Bij spouwmuurisolatie wordt via geboorde gaten in de voegen tussen stenen in de spouw geblazen. Je spouwmuur is na de bouw alsnog geïsoleerd als je in de voegen de opgevulde boorgaten ziet (zie foto rechts). De gaten liggen een meter uit elkaar, het kan dus soms even zoeken zijn.
Is de buitenkant van het huis met bakstenen gebouwd en zijn deze zichtbaar? Dan is de buitenkant niet geïsoleerd. Als de muur is afgewerkt met pleisterwerk of steenstrips dan kan er extra isolatie zijn aangebracht. Als de muur aan de binnenkant is geïsoleerd met een voorzetwand, kunt u dat zien bij een raamkozijn.
Vaak hebben jaren '30 woningen een houten-, granieten- of tegelvloer. Deze vloeren hebben die echte typische jaren '30 uitstraling en geven de woning karakter.
Het is een fabeltje dat vochtproblemen ontstaan door spouwmuurisolatie. Enkel bij een slecht geventileerde woning kan je nadelen ondervinden als je de spouw, ramen of daken extra isoleert. Het woonvocht kan dan nergens meer heen en gaat condenseren tegen muren, plafonds en de beglazing.
De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen 3 à 5 jaar. Als je weet dat spouwmuurisolatie makkelijk de hele levensduur van je woning meegaat, dan profiteer je zeer lang van het rendement van je spouwmuurisolatie.
Volgens MilieuCentraal verbruikt een gemiddelde eengezinswoning zonder isolatie 3.000 m³ gas per jaar om de woning te verwarmen. Met goede isolatie is dit echter slechts 600 m³ per jaar. Op jaarbasis levert dit een besparing op van wel 2.000 euro! En met de huidige gasprijzen kan dit bedrag nog veel hoger worden.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
Het is niet verstandig zelf de spouwmuur te isoleren, hoe eenvoudig dit ook lijkt. Voor het isoleren van spouwmuren is speciale apparatuur en kennis nodig. Een niet goed gevulde muur kan vervelende vochtproblemen veroorzaken. Spouwmuurisolatie materiaal moet goed bestand zijn tegen vocht.
De beste spouwmuurisolatie volgens de isolatiewaarde is PUR-schuim. Het heeft een erg lage lambda-waarde, wat betekent dat het weinig warmte geleidt en dus goed isoleert. Het is daarom erg geschikt voor dunne spouwen: dankzij de goede isolatiewaarde kan een dunne isolatielaag al een aanzienlijk verschil maken.
Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op. Als een deel van de constructie (bijvoorbeeld de zijgevel) wordt geïsoleerd, zal er minder warmte door dat deel verloren gaan.
Steenwol: geschikt voor warmte- en geluidsisolatie
Steenwol is niet het goedkoopste isolatiemateriaal. Dat komt omdat er meer grondstoffen voor nodig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de productie van glaswol. Steenwol is echter wel weer voordeliger in aanschaf en toepassing dan PIR.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.