In Oostenrijk leven beren in drie gebieden, met een totale populatie van 20 à 30 dieren. Deze gebieden zijn ten eerste de Karawanken, langs de grens met Slovenië, ten tweede de noordelijke Kalkalpen, in de buurt van Ötscher en Hochschwab, en ten derde Vorarlberg.
In de jaren '90 was de beer vrijwel volledig uitgestorven in de Alpen, maar na een succesvol fokprogramma in Noord-Italië is de beer zich weer gaan verplaatsen door het Alpengebied. De populatie groeit gestaag en inmiddels zijn er ook beren waargenomen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.
De bruine beer heeft het grootste verspreidingsgebied van alle beersoorten. Hij komt voor in Scandinavië, de Balkan, Eurazië, delen van Azië en in Noord- Amerika. De bruine beer leeft in veel verschillende gebieden, zoals in uitgestrekte bossen, bergachtige gebieden en toendra's.
In de Alpen gaat het om een groeiende populatie van zestig tot tachtig exemplaren, voornamelijk in het Italiaanse natuurpark Adamello-Brenta. Vanuit dit gebied in Noord-Italië trekken beren ook richting Piemonte, Friuli-Venezia Giulia, Bolzano, Sondrio, Brescia, Ällgau en Zuidwest-Zwitserland.
Zoals gezegd leven de grootste beren in Canada, de Verenigde Staten en Alaska. De op drie na grootste beer, de Europese bruine beer, komt voor in Scandinavië, Centraal-Europa (o.a. in de Alpen) en Oost-Europa (Roemenië en de Balkan). In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km².
Beren in Europa
Zweden, Finland en zelfs Oost-Noorwegen zijn toplocaties voor een berenreis, maar ook in Spanje en Italië komen ze in het wild voor. Zelfs op het vasteland van Griekenland leeft de bruine beer, maar de kans is erg klein dat je deze tegenkomt.
In de Alpen leven nog veel wolven. In het Oostenrijkse Hopfgarten im Brixental bij Westendorf heeft een wolf aan het begin van de week een voederplek van wild aangevallen en een hertenkalf gedood.
Fauna. De dierenwereld in Oostenrijk komt overwegend uit Midden-Europa: ree, hert, haas, fazant, vos, das, marter, patrijs, ... Ook de gems, marmot, adelaar en bergkraaien vinden hun thuis in de alpijnse regio's.
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Bruine beren in Italië komen op twee verschillende plekken voor. In de Abruzzen op 2 uur rijden van Rome en in de Italiaanse alpen bij bij Val Gardena. Er leven nog ongeveer 70 bruine beren in Italië waarvan ongeveer 60 in de Abruzzen in de Apennijnen.
In de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen zorgen verschillende beren voor onrust. Vooral in de Italiaanse regio Trentino zijn op zes verschillende plaatsen vrouwelijke beren met welpjes gesignaleerd.
De beer is een alleseter: hij eet planten, wortels, paddenstoelen, vruchten, maar ook vis, insecten en kleine zoogdieren. Hij is ook dol op honing, maar dat wist je waarschijnlijk al, nietwaar?!
Dankzij deze methode kon worden vastgesteld dat het aantal wolven in de streek van 1999 tot 2005 meer dan verdubbelde. Momenteel leven er zo'n 130 tot 160 dieren, verdeeld over 33 roedels. En Colombo verwacht dat dit aantal verder gaat groeien.
Oostenrijk is een land gelegen in centraal-Europa. Oostenrijk is bekend vanwege het berglandschap, de klassieke muziek en vanwege de hoge levensstandaard. Oostenrijk behoort al lange tijd tot de landen waar een hoge kwaliteit van leven heerst en de mensen gemiddeld genomen gelukkig tot zeer gelukkig zijn.
Al heel lang geleden (50.000 jaar) leefden er mensen op de Mont Blanc. Ze jaagden op hele grote dieren zoals de wolharige neushoorn, de mammoet en de holenbeer.
Het BNP per hoofd van de bevolking bedroeg in 2017 $50.000. Het aandeel van de verschillende sectoren aan het bnp was in 2017: primaire sector (land- en bosbouw) 1,3%, secundaire sector (industrie, mijnbouw, energie) 28,4 en tertiaire sector (handel, verkeer, overheid en dienstverlenende sector) 70,3%.
Marmotten. Hoor je tijdens je wandeling een hoge, schelle fluittoon? Kijk dan eens om je heen of je een bergmarmot ziet zitten in het gras. Deze pluizige, vaak behoorlijk dikke beesten komen voor op zonnige, open hellingen tussen de 1.000-2.700 meter.
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.