De drip zelf wordt gemaakt van ganache, een combinatie tussen slagroom en chocolade. Je kunt hem ook maken van gesmolten candymelts, maar chocolade is wat ons betreft lekkerder. Als je een gekleurde drip wilt, werk dan met witte chocolade en kleurstof.
Een van de redenen waarom we drip cakes zo regelmatig zien langskomen, is omdat je eigenlijk over elke ondergrond wel prima kunt drippen. Fondant, marsepein, botercrème, Enchanted Cream®, ganache, het werkt allemaal.
Wanneer ik zelf een taart decoreer, gebruik ik altijd een 1:1 botercrème voor het afsmeren. Dit houdt in de de verhouding ongezouten roomboter en poedersuiker gelijk zijn. Deze twee ingrediënten klop je in een paar minuten romig, waarna je er met gemak een taart mee kunt afsmeren.
Drip cake versieren
Ga bijvoorbeeld voor één van de vele eetbare strooisels die je bij Baktotaal kunt vinden of maak gebruik van suikerbloemen. Daarnaast kun je natuurlijk ook losgaan met echte eetbare bloemen, zuurstokken, lolly's en allerhande snoep om de drip cake helemaal naar wens af te maken.
Easy Drip is een flesje heerlijke smeltbare regenboog voor op je taart, cupcakes en meer! Je kunt het eindeloos smelten en het weer hard laten worden. Ook is easydrip geschikt om eenmaal op de taart nog een kleur te schilderen, bijvoorbeeld goud! EasyDrip is een flesje heerlijke smeltbare regenboog.
Botercréme is van boter, melk en poedersuiker dat gebruik je om de taart mee af te smeren om er dan fondant of marsepein omheen te kunnen doen. Je kan het ook tussen je taart doen met of zonder smaakje. Ganache is van chocolade en slagroom en om over de taart te smeren.
Hagelslag/Nogatine op een baan van zilverfolie strooien. Bovenkant van de taart nog niet afsmeren. Pak de taart tussen je twee handen (een hand op de bovenkant andere op de onderkant) en rol hem zo over de hagelslag/nogatine. Het zit er dan mooi op.
Ganache is ook een perfecte ondergrond voor het bekleden van taarten met fondant of marsepein. Doordat er bijna geen vocht in en iets harder/steviger is dan botercrème, kun je er gemakkelijk scherpe randen mee aanbrengen. Het bekleden met fondant wordt dan een fluitje van een cent!
Drip wordt gebruikt als iets er goed uitziet, de goede energie heeft, als iets swag (gelikt) is.
Ga je meerdere en grotere taarten stapelen gebruik dan cakeboards. Zet de onderste taart op een drum die groter is dan de taart. Steek hier houten dowels in en knip ze met een scherpe en schone snoeischaar af op dezelfde hoogte als de taart. Deze dowels zijn geschikt voor stapels tot en met 3 lagen.
Fondant is eetbaar. Het is een suikerglazuur wat gemaakt is van suiker en glucose en wordt veel gebruikt voor het bekleden van taarten, cupcakes en gebakjes. Maar je kunt er ook hele leuke decoraties mee maken die je daarna gebruikt om op een taart, cupcake of gebakje te plakken.
Crumb coat + basis
We beginnen met een dun laagje botercrème. Hiermee vul je als het ware alle kiertjes op en haal je oneffenheden weg. Dit wordt ook wel een crumb coat genoemd. Bij het afsmeren komen er namelijk ook altijd wat cakekruimels los en hiermee zet je ook die vast.
Crème Chantilly of Enchanted Cream is een stevig opklopbare crème zonder boter. De crème is ideaal voor het spuiten van een cupcake swirl, hij blijft mooi stevig en heeft een luchtige textuur. De crème is heel gemakkelijk te kleuren en opnieuw op te mixen na bewaring.
Kijk hoeveel je biscuit weegt en neem 80% van dat gewicht in botercrème. Dus voor elke 100 gram biscuit, neem je 80 gram botercrème.
Het is mogelijk dat de ganache niet indikt, hoe lang je hem ook in de koelkast laat staan. Als dat het geval is, moet je hem opnieuw verwarmen en meer chocolade toevoegen om hem een dikkere consistentie te geven.
Ik smeer mijn naked cakes ook altijd af met 1:1 botercreme. Dit smeert voor mij het fijnste en zorgt er voor dat je taart niet uitdroogt. Ik pak ze nooit in met folie, denk ook dat je daar je bc laag mee beschadigd.
Een dikkere ganache
Klop het mengsel dan met een mixer luchtig op kamertemperatuur, hoe langer je klopt, hoe dikker het zal worden. Logisch als je je bedenkt dat meer dan de helft van het mengsel bestaat uit slagroom.
In elk geval moet je fondant niet te droog zijn, want dan gaat de fondant snel scheuren. Wanneer je fondant té zacht is, zal je ieder oneffenheidje in je taart, crème of aanraking van je vingers gaan terug zien.
Wanneer je een taart met witte fondant wilt bekleden, kun je de taart het beste met een flinke laag botercrème insmeren. Anders bestaat de kans dat door het witte fondant nog een beetje cake doorschemert.
Je hoort vaak dat het te zoet is of plakkerig voelt. Dat heeft te maken met de kwaliteit fondant die gebruikt wordt en met de techniek van uitrollen en bekleden. Bij Gebakkerij gebruiken we Satin Ice fondant, de lekkerste fondant die we konden vinden (en we hebben bijna alle merken in Nederland uitgeprobeerd…).
Je kunt nu glucosestroop kopen bij Deleukstetaartenshop.
Glaceerfondant is een bekend banketbakkersproduct. We gebruiken het vaak als decoratie voor tompoezen, Franse millefeuilles en Paleisbanket. Maar echte klassieke Franse éclairs glaceren we ook vaak hiermee. Het is simpelweg een mengsel van water, kristalsuiker en glucose.