Voor vrouwen dient dit idealiter tussen 45% en 60% te liggen.Voor mannen is dit tussen 50% en 65%. De hoeveelheid bot in kilo's in het lichaam.
Het skelet van een volwassen mens bestaat uit circa 206 botten. Hoeveel wegen al die beenderen bij elkaar? Volgens een slimme weegschaal met bio-impedantiemeter bij de sportschool heeft Karel (44) een totale botmassa van ruim 2 kilogram.
Botmassa % en overig weefsel – Dit percentage is het gewicht van je botten & organen ten opzichte van je totale lichaamsgewicht.
Gezond vetpercentage bij mannen en vrouwen
Het vetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht. Voor mannen is dit 7% tot 25% en voor vrouwen 21% tot 36%. Vrouwen hebben namelijk meer borstweefsel en leggen vetreserves aan voor een eventuele zwangerschap. Ook leeftijd speelt een rol.
Het skeletgewicht van een vrouw is tussen de 9.0 kg en 11.0 kg en dat van een man tussen de 12.0 kg en 15.0 kg. Dit gewicht verschilt per persoon omdat het afhankelijk is van jouw bouw en postuur. Hoe langer je bent hoe meer botmassa je hebt. Dit verschil per persoon zal echter nooit meer zijn dan ongeveer 2 kg.
Totdat u de leeftijd van ongeveer 30 jaar hebt bereikt, blijft uw botmassa normaliter toenemen. Daarna zal de botmassa echter geleidelijk afnemen. Dat hoeft niet zo slecht te zijn als dat het klinkt. Bij goede verzorging blijven ze waarschijnlijk dicht genoeg om eventuele problemen te voorkomen.
Het spiermassa percentage van een man zegt iets over de hoeveelheid spieren van een man ten opzichte van het hele lichaam. Een hoog spiermassa percentage betekent dat een persoon vaak gespierd is en dus een afgetraind lichaam heeft. Het percentage spiermassa van man hoort te liggen tussen de 40% en 48%.
Wat is een normaal vetpercentage? Een gezond vetpercentage varieert per leeftijdscategorie en geslacht. Maar gemiddeld genomen is een normaal vetpercentage in Nederland voor mannen tussen de 18 en de 25 procent en voor vrouwen zo tussen de 25 en de 31 procent.
Een gezonde middelomtrek voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter en voor vrouwen tussen de 68 en 80 centimeter. Zelfs als je slank bent, kun je te veel visceraal vet hebben. Hoeveel je hebt is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar hangt ook af van je leefstijl en hoe actief je bent af.
Onder de lichaamssamenstelling wordt verstaan voor hoeveel procent je lichaam uit water, botmassa, spiermassa en vetmassa bestaat. Bij een gezond gewicht bestaat het vrouwelijke lichaam gemiddeld voor 52% uit vocht, voor mannen ligt dat rond de 65%.
Spierpercentage man
Bij mannen ligt het gemiddeld spierpercentage tussen de 37% en 55%. De verschillende waarden per leeftijd zijn: 20-29 jaar: 42-54% 40-49 jaar: 40-50%
Het bestaat uit botten: een volwassene heeft er 206. Spieren, pezen en gewrichten houden ze bij elkaar. Het skelet geeft vorm aan je lichaam. En het zorgt ervoor dat je lichaam niet als een pudding in elkaar zakt.
Mannen die aan bodybuilding doen hebben soms tijdens een wedstrijd slechts 3-5% vet op en in hun lichaam. Bij vrouwen komt 8% voor. Maar deze lage vetpercentages kunnen nadelig zijn. Zowel voor de sportprestatie als voor de gezondheid.
Je huidige vetmassa is 14 kg (20 % van 70). Je vetvrije massa is dus 70 - 14 is 56 kg. Die 56 kg moet dan 85 (100 – 15) procent van het lichaamsgewicht worden. Dus 1 procent is 0,66 kg (56 gedeeld door 85).
Vrouwelijke atleten hebben een vetpercentage tussen 14 en 20 procent, fitte vrouwen tussen 21 en 25 procent en een acceptabel gebied beslaat 25 tot 31%. Heb je als vrouw een vetpercentage van 31% of hoger, dan val je in de categorie van overgewicht.
Als algemene vuistregel geldt dat 10 procent lichaamsvet de beste plek is als je een strakke sixpack wil.
Meestal wordt de sixpack bij mannen pas zichtbaar bij een vetpercentage van ongeveer 10 procent en bij vrouwen op ongeveer 18 procent.
Het gemiddelde spiermassa van een vrouw ligt tussen de 34% en 44%. Dit percentage is afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer vet je hebt over het lichaam en dat betekent vaak ook dat je minder spieren hebt.
De gemeten botdichtheid wordt vergeleken met waarden die, in het algemeen horen bij uw leeftijd en geslacht. De waarden worden weergegeven in een T-score. Bij een uitslag van: T-score tussen de +1 en -1 is alles prima. Bij een uitslag van: T-score tussen de -1 en -2,5 is er sprake van osteopenie (verminderde botmassa).
Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.
Botdichtheid, ook wel botmineraaldichtheid genoemd, is de hoeveelheid botmineraal in botweefsel. Botdichtheid van een gegeven stuk bot wordt uitgedrukt in de massa van het botmineraal, gedeeld door de inhoud van het stuk bot. In andere woorden: botdichtheid geeft aan hoe broos het bot is.