Na een hartinfarct, met of zonder dotter/stent procedure, mag u volgens het CBR in principe 4 weken niet autorijden. De cardiolog bepaalt aan de hand van uw ziektebeeld of u eerder mag starten met rijden. De eerste 2 weken na het infarct is er een verhoogde kans op het ontstaan van hartritmestoornissen.
Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) geeft aan dat u tot vier weken na uw hartinfarct niet bevoegd bent om auto te rijden. Op basis van eventuele klachten en de vooruitzichten bekijken we of u na deze periode weer bekwaam bent om zelf auto te rijden. Vermijd in het begin spitsverkeer en lange autoritten.
Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Na een hartinfarct wordt aangeraden minimaal 4 weken niet te werken. Deze periode kunt u goed gebruiken om te herstellen. Niet alleen lichamelijk herstellen, maar ook herstellen van een stressvolle en vaak emotionele periode.
Het herstel na een hartinfarct is bij iedere patiënt verschillend. Bij sommige zal het herstel vlot verlopen. Bij andere kan het "twee stappen vooruit en één stap achteruit" gaan. Het kan helpen om hier rekening mee te houden bij de verwerking.
Het percentage patiënten dat 5 jaar na een hartinfarct nog in leven is ligt tussen 49-75%; na 10 jaar is dat tussen 29-56% (tabel 1). Het is van groot belang patiënten met een slechte levensverwachting te herkennen.
Dus je overleeft. Maar je hebt dan wel een grotere kans op een tweede infarct, dat dodelijk afloopt. In feite is het vijf over twaalf als je eenmaal een infarct hebt gehad.” “Zowel onder mannen als vrouwen lopen nu veel meer chronische hartpatiënten rond.
Vaak dringt thuis pas door hoe kwetsbaar je als mens kunt zijn. U hebt een ingrijpende operatie ondergaan, het duurt enige tijd voordat u zich weer helemaal goed voelt. Ook kunt u een lange tijd last hebben van vermoeidheid. Dit kan soms wel enkele maanden duren, omdat het lichaam weer op conditie moet komen.
Afhankelijk van het soort interventie kan het autorijden na een myocardinfarct binnen een week tot een maand worden hervat. Autorijden kan stressvol zijn en kan een extra risicofactor voor hartaandoeningen zijn.
De consumptie van yoghurt gaat samen met een lager risico op hart- en vaatziekten bij hartpatiënten. 3 tot 4 keer per week (voornamelijk) gekookte aardappelen eten, zorgt niet voor een hoger risico op hart- en vaatziekten en diabetes bij hartpatiënten.
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Bespreekt u met uw werkgever en/of bedrijfsarts de adviezen van uw cardioloog en/of fysiotherapeut. Ongeveer 4 weken na uw hartinfarct of -operatie mag u weer op vakantie. Vliegen is toegestaan.
Als u een hartaandoening heeft, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met lichamelijke inspanning of last hebben van vermoeidheid. Ook kunt u duizelig of zelfs onwel worden. Als dit gebeurt als u achter het stuur zit, is dat levensgevaarlijk.
24 uur na de ingreep mag u weer douchen. Baden, zwemmen of een bezoek aan de sauna raden we de eerste twee weken af. Uw dagelijkse activiteiten kunt u na 24 uur hervatten. Na één week kunt u langzaam weer beginnen met sporten of zwaar lichamelijk werk.
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Groot hartinfarct: de kransslagader raakt volledig afgesloten en een aanzienlijk deel van de hartspier krijgt geen bloed en zuurstof meer. Klein hartinfarct: de kransslagader wordt gedeeltelijk geblokkeerd door een kleine bloedklonter.
Het herstellen van een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling duurt globaal een half jaar tot een jaar. Naast het lichamelijke herstel moeten alle gebeurtenissen ook emotioneel een plekje krijgen. U moet weer vertrouwen krijgen in uw eigen lichaam en in het leven. Het kost tijd om dit te verwerken.
Tussen het 55-ste en het 65-ste jaar krijgen vooral mannen met hartziekten te maken. Het risico op een hartinfarct is voor mannen in die leeftijd zes keer groter dan voor vrouwen, omdat vrouwen tot de overgang worden beschermd door het geslachtshormoon oestrogeen.
Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen.
Stress hangt samen met slagaderverkalking en slagaderverkalking kan leiden tot een hartinfarct. De slagaders kunnen langere tijd vernauwd zijn zonder dat je er iets van merkt. Slagaderverkalking ontstaat niet van de ene op de andere dag maar je kunt wel plotseling klachten krijgen, zoals pijn op de borst.
Dit komt bijvoorbeeld door langdurige of hevige kortdurende stress. Bij een stressvolle gebeurtenis heeft uw hart extra zuurstof nodig. Ook worden er sneller bloedstolsels gevormd. Dit zorgt ervoor dat hevige stress de kans op pijn op de borst of een hartinfarct vergroot.
Ondanks alle medicatie lopen hartpatiënten een grote kans op herhaling en zelfs op overlijden. 'Een eerste hartinfarct zou wel eens anders kunnen ontstaan dan een tweede' licht Folkert Asselbergs toe. Sommige leefstijlfactoren blijken bij gezonde mensen anders te wegen dan bij zieke mensen.