Symptomen bij acute pericarditis Ook kan hoesten, niezen en diep zuchten meestal de pijn verergeren. Het pericard bevat veel zenuwen. Door wrijving tussen de vliezen van het ontstoken hartzakje ontstaat de heftige pijn. In het begin koorts of een grieperig gevoel.
Om pericarditis vast te stellen luistert de arts naar het hart. Een knisperend geluid kan wijzen op pericarditis. Dit geluid ontstaat door het bewegen van het ontstoken hartzakje langs de hartspier. Ook een bloedonderzoek en /of een röntgenfoto kan veel informatie geven.
Het lichaam bestrijdt het virus zelf, dit kan enkele weken duren. Het vocht dat tijdens de ontsteking ontstaat (pericardvocht) verdwijnt meestal vanzelf. Pijn bij pericarditis kan hardnekkig zijn en moeilijk te bestrijden, maar duurt meestal niet langer dan enkele uren tot dagen.
Als u weinig klachten heeft, is een behandeling niet altijd nodig. Wel moet u rust houden en krijgt u medicijnen om de pijn te bestrijden. De ontsteking zal vanzelf overgaan. Om een recidief pericarditis te voorkomen worden meestal ook ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven gedurende 3 maanden.
Behandeling acute pericarditis
Minder voorkomende behandeling: • Bij een bacteriële infectie: antibiotica • Als veel vocht in het hartzakje zit: weghalen van vocht via een drain. Bij een virusinfectie is antivirale behandeling niet nodig. Het lichaam bestrijdt het virus zelf.
Behandeling van pericarditis bestaat uit remming van de ontsteking door het ontstekingsremmende middel NSAID (onder andere aspirine en ibuprofen) en colchicine. Toch reageren sommige patiënten onvoldoende op deze behandeling en ontstaan er na verloop van tijd opnieuw klachten (recidiverende pericarditis).
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
De klachten zijn afhankelijk van het type ontsteking. Pericarditis is in de meeste gevallen pijnlijk. Bij endocarditis en myocarditis kunnen de klachten op griep lijken en geleidelijk toenemen. Endocarditis kan ook plotseling ontstaan en binnen enkele dagen levensbedreigend worden.
Wat is angina pectoris? Bij inspanning of in rust voelt u een drukkend, zwaar gevoel midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de nek, kaak, armen of rug. Deze pijn, ook wel angina pectoris genoemd, ontstaat doordat het hart tijdelijk te weinig zuurstof krijgt door een vernauwing in de kransslagader.
Pericarditis en endocarditis zijn ontstekingen aan het hart. Pericarditis is een ontsteking aan de buitenkant van het hart die meestal ongevaarlijk is en vanzelf over gaat. Endocarditis is een ontsteking binnen in het hart die buitengewoon gevaarlijk en lastig te behandelen is.
Hoe gevaarlijk is een ontstoken hartspier? Dat is heel wisselend. Soms heeft iemand helemaal geen klachten en wordt de ontsteking dus ook niet ontdekt. Bij ernstige gevallen kan de hartspier zo ernstig worden aangetast dat er binnen enkele weken hartfalen of hartritmestoornissen ontstaan.
Op basis van hartenzymen in uw bloed, kan uw arts zien wanneer en hoe ernstig het hartinfarct was. Er zijn verschillende soorten hartenzymen. Meestal testen we op creatinekinase (CK), lactaatdehydrogenase (LDH) en troponine.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Slagaderverkalking ontstaat niet van de ene op de andere dag maar je kunt wel plotseling klachten krijgen, zoals pijn op de borst. Pijn op de borst bij stress of emoties kan onschuldig zijn maar het kan ook angina pectoris (hartkramp) of een hartinfarct zijn.
Op een ECG kunnen karakteristieke afwijkingen gezien worden (ST-elevatie, PR-depressie, maar geen Q-waves) en soms is op een röntgenfoto een vergroting van het hart zichtbaar. Bij echografisch onderzoek van het hart wordt vaak vocht in het hartzakje gezien.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp. Dit heet angina pectoris. Vaak komt dit doordat de kransslagader nauwer is geworden.
Als u hartruis heeft, kunt uw arts met de stethoscoop een geluid horen, dat anders is dan de gewone hartgeluiden. Dit geluid ontstaat wanneer het bloed niet helemaal vrij kan stromen, maar het ergens weerstand ondervindt. Hartruis komt veel voor bij mensen van elke leeftijd.
U bent sneller moe of buiten adem als u zich inspant.U bent 's nachts benauwd als u ligt.U wordt in 3 dagen 2 kilo of meer zwaarder.U krijgt steeds dikke voeten en enkels.
Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Toename van opvlammingen: vermoeidheid is een teken van hoge ziekteactiviteit en ontstekingen. ''Tijdens een ontsteking is het lichaam tegen zichzelf aan het vechten en wordt het moe'', legt dokter Cohen uit.
Een ontsteking is dus een gezonde reactie van een immuunsysteem dat flink aan het werk is. Bij een laaggradige ontsteking is er ook sprake van een ontsteking, alleen is er geen acute wond en ook geen virus. En je voelt je ook niet 'echt' ziek – zo heb je geen koorts en heb je ook weinig tot geen pijn.