Het IJzeren Gordijn was ongeveer 1600 kilometer lang. Niet alleen Europa werd in twee gesplitst, maar ook Berlijn. In Berlijn ontstond Oost-Berlijn en West-Berlijn. Ook hier is het oostelijk deel communistisch en het westelijk deel kapitalistisch.
Het IJzeren Gordijn is eigenlijk gewoon een metafoor voor de grensafscheidingen tussen Oost- en West-Europa in de periode van 1945-1989, die liepen van het noorden van Scandinavië tot Griekenland.
De Berlijnse muur was een 45,3 kilometer lange muur die West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 scheidde. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling.
Toen dertig jaar geleden de macht van de communistische partijen in Oost-Europa ineenstortte en de Sovjet-Unie uiteenviel, verdween vrij abrupt het IJzeren Gordijn. In mei 1989 werd in Hongarije de grens met Oostenrijk geopend. De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989.
Meestal wordt Winston Churchill genoemd als de geestelijk vader van de Engelse pendant, Iron Curtain. Dat klopt in zoverre dat Churchill in 1946 deze uitdrukking voor het eerst publiekelijk heeft gebruikt ter aanduiding van de scheiding tussen Oost- en West-Europa.
In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd.
Maar uiteindelijke verdween het land toch samen met de andere Oost-europeesche landen achter het IJzeren gordijn. Na WO waren de belangrijkste rollen weggelegd voor de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.
De Koude Oorlog staat bekend als de oorlog waarbij geen directe gewelddadige confrontatie plaatsvond tussen de twee hoofdpartijen in 'oorlog'. Het was hoofdzakelijk een conflict tussen twee machtsblokken: het kapitalistische Westen en het communistische Oosten.
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
De term 'Koude Oorlog'
Feitelijk kwam het nooit tot een rechtstreeks militair treffen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zelf. Wél werden er wereldwijd meerdere oorlogen uitgevochten door de landen die binnen de Amerikaanse of Russische invloedssfeer lagen of door hen gesteund werden.
'Todesstreifen'
De Muur was meer dan een afscheiding van betonblokken en prikkeldraad. Tussen de Grenzmauer, die grensde aan West-Berlijn en de Hinterlandmauer, het deel dat de grens markeerde voor de DDR-burgers, lag een strook die de Todesstreifen werd genoemd.
De producten in Oost-Duitsland (DDR) waren kwalitatief en kwantitatief minder goed dan de producten in West-Duitsland (BRD). Het was in vergelijking met Oost-Duitsland een luxe om in het westen te leven. Het verschil in producten was goed te zien in woningen, mode, etenswaren en auto's.
Het symbool van de Koude Oorlog
Daarmee was het IJzeren Gordijn een symbool van de Koude Oorlog. Op 2 mei 1989 opende Hongarije voor het eerst in 44 jaar de grenzen. Het duurde tot 1991 voordat de grenzen overal open waren.
In de nacht van 12 op 13 augustus 1961, in 2021 60 jaar geleden, wordt een begin gemaakt met de bouw van de Berlijnse Muur. Om mensen tegen te houden die van het communistische Oost-Duitsland naar het vrije Westen willen vluchten. Ongeveer 28 jaar lang zal de Berlijnse Muur de stad in tweeën delen.
Het IJzeren Gordijn liep dwars door Duitsland, van de Oostzee tot in het zuiden richting Beieren. De grensstrook was versterkt met metalen hekken, mijnen en later ook automatische schietinstallaties.
Het beste antwoord. West Berlijn was onderdeel van de Bonds Republiek Duitsland (West Duitsland) en Oost Berlijn was de hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek (Oost Duitsland). West Berlijn was daarmee een "echte westerse stad" met alle vrijheden die in de BRD ook golden.
De 'gewone' Duitser keek tot ver in de jaren zeventig naar het Derde Rijk vanuit het perspectief van het eigen slachtofferschap. Het was niet zo dat Duitsers beschaamd zwegen over de oorlog. Integendeel, ze vertelden er veel en graag over, maar het verhaal dat ze vertelden ging uitsluitend over hun eígen leed.
De SED maakte de dienst uit. De DDR heeft twee partijvoorzitters (ook secretaris-generaal genoemd) gekend die langdurig aan de macht waren: Walter Ulbricht (1950-1971) en Erich Honecker (1971-1989). De derde was Egon Krenz (1989), die slechts enkele maanden SED-leider was, van oktober tot december 1989.
Er zijn slechts tien landen die echt in vrede leven, dat wil zeggen dat ze niet bij een intern of extern conflict betrokken zijn. Dat zijn Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam.
Franklin Delano Roosevelt, ook bekend onder zijn initialen FDR, (Hyde Park (New York), 30 januari 1882 – Warm Springs (Georgia), 12 april 1945) was een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was de 32e president van de Verenigde Staten van 1933 tot 1945.
Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon de Koude Oorlog. De ideologische tegenpolen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren overgebleven als de enige twee grootmachten, en de vijandschap tussen beide landen zou de internationale politiek van de komende periode gaan bepalen.
Boris Nikolajevitsj Jeltsin (Russisch: Борис Николаевич Ельцин) (Boetka, 1 februari 1931 – Moskou, 23 april 2007) was een politicus en de eerste president van de Russische Federatie. Hij staat in Rusland vooral bekend als 'de sloper van de Sovjet-Unie' .
De DDR blijft economisch achter op de BRD en daarom vluchten veel mensen via Berlijn naar het vrije westen. In Berlijn is de grens namelijk gewoon open. Deze situatie is onhoudbaar en daarom bouwen de Oost-Duitse machthebbers de Berlijnse Muur. De Muur scheurt geliefdes, families en vriendengroepen uit elkaar.
Toch is niet het einde van de USSR, maar de val van de Muur op 9 november 1989 die sindsdien te boek staat als hét definitieve einde van de Koude Oorlog. Voor de zoveelste maal in de twintigste eeuw bood Berlijn het toneel van de wereldgeschiedenis een podium.