Voor het starten van een cafetaria of snackbar heb je in sommige gemeenten een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Daarmee geeft de gemeente je toestemming om een snackbar te openen. Informeer bij de gemeente waarin je je bedrijf start, of je de exploitatievergunning moet aanvragen.
Hiervoor heeft u een alcoholvergunning nodig (voorheen Drank- en Horecavergunning). U moet 21 jaar zijn om een alcoholvergunning aan te vragen. Ook moet u een diploma of certificaat Sociale Hygiëne hebben. Als er meerdere eigenaren zijn, dan geldt deze eis ook voor hen.
Welke MBO opleidingen zijn er binnen de horeca? Er zijn verschillende MBO opleidingen binnen de horeca, zoals de opleidingen assistent horeca, patisserie, gastheer/-vrouw, zelfstandig werkend kok, en manager/ondernemer binnen de horeca.
Het is niet verplicht om een cursus te volgen of een diploma te hebben. Je bent wel verplicht om te werken volgens de nieuwe Hygiënecode. Het is belangrijk dat jouw medewerkers kennis hebben genomen van de inhoud van de code en een instructie hebben gehad hoe zij veilig voedsel kunnen bereiden.
Kosten & betaling
De kosten voor de Online HACCP Training (video training), Hygiënecode voor de Horeca en certificeringskosten bedragen voor KHN-leden € 255. Exclusief Hygiënecode voor de Horeca bedragen de kosten voor KHN-leden € 205. Niet-KHN-leden betalen € 285.
Commerciële Horecabedrijven
Deze wet schrijft voor dat in ieder (horeca)bedrijf waar beroepsmatig (dus tegen betaling) alcohol geschonken of verkocht wordt, er tijdens openingstijden altijd iemand aanwezig moet zijn die in het bezit is van het SVH Diploma Sociale Hygiëne.
Bijvoorbeeld in de horeca: om als restaurateur aan de slag te gaan heb je een koksdiploma nodig, zogenamd in het belang van de volksgezondheid. Maar op die regel bestaan uitzonderingen. Zo mag elk café lichte maaltijden serveren, zonder dat daar een gediplomeerde kok aan te pas komt.
De opleiding tot horeca manager is een niveau 4 mbo opleiding, die 3 tot 4 jaar duurt.
In de meeste Nederlandse gemeenten is het verplicht om een exploitatievergunning aan te vragen wanneer je een horecazaak wilt starten. Zelfs als je geen alcohol aanbiedt, heb je toch vaak een exploitatievergunning nodig. Uitzonderingen op de regel zijn bijvoorbeeld restaurants die enkel afhaal maaltijden aanbieden.
Het is wettelijk verplicht voor iedereen die voedsel bereidt, behandelt, verwerkt en/of verkoopt om een training te volgen op het gebied van voedselveiligheid.
Hou je ogen open voor vacatures met deze benamingen: medewerker fastfood, snackbar, foodtruck, kebab, burger, frituur, broodjeszaak, cafetaria, pizzeria. Lees ook onze tips om vlotter werk te vinden.
De meerderheid van Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars verdient een salaris tussen € 477 en € 2.804 per maand in 2024. Een maandloon voor beginnende Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars varieert van € 477 tot € 1.772. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 562 en € 2.041 per maand liggen.
Hoeveel verdient een Snackbar in Nederland? Als we kijken naar de Snackbar salarisstatistieken in Nederland op 17 januari 2024, dan maakt de vertegenwoordigde werknemer € 29.640; om preciezer te zijn is het salaris € 2.470 per maand, € 618 per week of € 16,25 per uur.
In de horeca bestaat een nog absurdere situatie. De frietkraamuitbaters mogen frieten bakken, maar geen vol-au-vent verkopen. De brasserieën mogen vol-au-vent serveren, maar geen frieten. En de restaurants mogen alles als ze een gediplomeerde kok hebben.
Als je als toekomstig uitbater een nieuwe horecazaak (tijdelijk of permanent) (café, frituur, restaurant, brasserie, broodjeszaak, taverne, …) wil openen, moet je vooraf in de gemeente een uitbatingsvergunning (of exploitatievergunning) aanvragen.
Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zoals helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15 jarige niet werken, tenzij dit in het kader van een stage in de VMBO gebeurt.
Tot een horecabedrijf worden ook afhaalzaken en maaltijdbezorgdiensten gerekend.” Op het perceel is op grond van de vigerende bestemming zowel detailhandel als horeca uit categorie Ia toegestaan. Categorie Ia omvat aan de detailhandelsfunctie verwante horeca, zoals een lunchroom of snackbar.
Sociale Hygiëne is een belangrijk diploma in de horeca, voornamelijk bij organisaties en bedrijven die alcohol schenken en/of verkopen.
Het HACCP hygiënecode certificaat is geldig voor onbepaalde tijd. Wij adviseren u echter wel om het certificaat iedere 3 jaar te vernieuwen vanwege nieuwe wetgeving of wijzigingen vanuit de Europese Unie.
Cursussen Sociale Hygiëne en HACCP
Dan moet je voldoen aan de regels van voedselveiligheid en krijg je te maken met HACCP. Wil je weten hoe je de Hygiënecode voor de Horeca op een praktijkgerichte manier kunt toepassen in de organisatie, volg dan de klassikale cursus HACCP of de Online Video Training HACCP.