Op 14 maart is het in Amerika
Het symbool π is de kleine letter pi uit het Griekse alfabet (overeenkomend met de Latijnse p). Dit symbool werd door Engelse wiskundigen William Oughtred in 1647, en Isaac Barrow in 1664 al gebruikt als afkorting van het Griekse woord περιφέρεια (periphereia = omtrek van een ronde vorm).
1) Hoe is π ontstaan? Het begon allemaal zo'n 4000 jaar geleden toen de Babyloniërs een verhouding tussen omtrek en diameter van een cirkel ontdekten. Op kleitabletten gevonden in Babylonië bleek dat voor het berekenen van een cirkeloppervlakte een constante werd gebruikt die leek op pi (3,125).
Het getal pi (3,14….) is de wiskundige constante die de verhouding van de omtrek en de diameter van een cirkel aangeeft. Je herkent hem wellicht van de bijbehorende formule waarmee je de omtrek van een cirkel kunt berekenen: omtrek = pi * diameter, of omtrek = 2 * pi * straal.
14 maart is het π-dag. Waarom? Omdat je die datum in de Amerikaanse notering schrijft als 3/14 en 3,14 is ongeveer gelijk aan het getal dat in cirkels verborgen zit. Ruim 300 jaar geleden werd de Griekse letter π voor het eerst gebruikt om het cirkelgetal voor te stellen.
π-dag (pi-dag) en π-benaderingsdag (pi-benaderingsdag) zijn twee feestdagen gewijd aan de wiskundige constante π. Pi-dag wordt op 14 maart op verschillende manieren gevierd. Zo staan sommigen stil bij de rol die π in hun leven zou spelen en proberen zich op humoristische wijze "een wereld zonder π" voor te stellen.
Het getal pi is nu bekend tot 1,24 biljoen cijfers achter de komma. De berekening van pi vergde 400 uur rekentijd op een supercomputer. Het oude record – daterend uit 1999 – stond op ruim 206 miljard decimalen.
Samengevat: dat 1+1 gelijk is aan 2 is dus enerzijds zo omdat we 2 gebruiken als notatie voor de 'opvolger van 1', maar dan nog moet (en kan) men bewijzen dat de som '1+1' precies gelijk is aan die 'opvolger van 1', dus 2.
Pi is een getal dat nooit lijkt te stoppen door de vele getallen achter de komma. Pi heeft ongeveer de waarde 3,141592653..., maar het wordt vaak afgekort tot 3,14. Het symbool π komt uit het Griekse alfabet en is de zestiende letter en is ook de schrijfwijze van het getal 80.
Reacties. De waarde van pi kan decimaal alleen benaderd worden, want de reeks cijfers achter de komma is oneindig lang. Pi is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van en cirkel.
Om de cijfers van pi te onthouden, bestaat er een ezelsbruggetje: "Yes I want a pizza, yesterday we wanted pizza, yes pizza!" Deze zin is gemakkelijk in je hoofd te stampen. Eigenlijk ken je dan direct al de eerste 10 cijfers van pi.
Een irrationaal getal is niet als breuk (bestaande uit hele getallen) te schrijven. Pi is bijvoorbeeld irrationaal. Dat getal heeft namelijk oneindig veel cijfers achter de komma.
De omtrek van de cirkel is namelijk precies Pi maal de diameter. Stel je het volgende voor: een cirkel heeft een diameter van 1 meter. De omtrek van de cirkel is dan precies 1 x Pi = 1 x 3,1415 = 3,1415 meter. Als de diameter van de cirkel 3 meter is, dan is de omtrek dus 3 x Pi = 3 x 3,1415 = 9,4245 meter.
Het hele schip, dieren inclusief, vergaat, en de enige overlevenden zijn Pi, een hyena, een zebra, een orang-oetang met de naam Orange Juice, en een tijger, Richard Parker genaamd.
Pi is een getal dat in de wiskunde niet kan veranderen: kortom een wiskundige constante. De decimale notatie van het getal π vormt de getalwaarde 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288… Het getal vormt de verhouding tussen de omtrek en de middellijn of diameter van een cirkel.
Verhaal. Een Indiase jongen, Piscine Molitor Patel, is vernoemd naar een zwembad in Frankrijk waarover zijn oom enthousiast was. Hij wordt gepest omdat zijn naam klinkt als het Engelse pissing. Het lukt hem echter de bijnaam Pi te verwerven door honderden decimalen van de wiskundige constante uit zijn hoofd te leren.
Rick de Jong niet: hij is voormalig Europees recordhouder in het getal 'pi' uit zijn hoofd leren, namelijk met maar liefst 22.612 decimalen achter de komma. En zo zou je van de andere cijfers ook een beeld kunnen maken. Stel dat je je pincode wilt onthouden, en je combinatie is 3412.
Maar dat is nog steeds niet precies gelijk aan pi. Het vreemde is dat er geen einde komt aan de cijfers na de komma: pi heeft oneindig veel cijfers na de komma.
Het oude wereldrecord stond op 50 biljoen cijfers. Na 108 dagen en 9 uur rekenen kon de computer van de academici concluderen dat de laatste tien bekende cijfers van Pi nu 7817924264 zijn.
Wiskundige natuur
Het aantal blaadjes aan een bloem is een Fibonacci getal. Bijvoorbeeld, de meeste madeliefjes hebben dertien, éénentwintig of vierendertig blaadjes, boterbloemen hebben vijf blaadjes en irissen hebben drie blaadjes. De hoeveelheid blaadjes is niet het enige waar de Fibonacci getallen in voorkomen.
Fibonacci-reeks
In 1202 publiceerde Leonardo Fibonacci een bijzondere rij getallen: elk getal van de rij (behalve de eerste twee) is gelijk aan de som van de twee voorgaande getallen. Dat levert de volgende rij getallen op: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, enzovoorts.
Wat is de Fibonacci-code? De Fibonacci-code is gebaseerd op de getallen in de rij van Fibonacci. Deze code gaat positieve gehele getallen omzetten in binaire code. Elk positief geheel getal kan geschreven worden als een som van getallen uit de Fibonacci reeks.
[wiskunde] - Het getal π, soms geschreven als pi, is een wiskundige constante, met in decimale notatie de getalswaarde 3,141 592 653... Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel.
De Indiër Suresh Kumar Sharma mag zich al sinds 2015 wereldrecordhouder noemen met 70.030 decimalen.
Pi is geen geheel getal en ook geen breuk. Het een irrationaal getal. Feitelijk ligt het nog gekker. Neem een typisch irrationaal getal als wortel twee.