Blijf goed letten op het veranderen van uw stem en zorg goed voor uw stem. Als u een vermoeid gevoel in de keel krijgt of de kwaliteit van uw stem wordt slechter, neem dan weer rust. Neem zeven dagen volledige stemrust. Dit houdt in: helemaal niet spreken, ook niet fluisteren.
Als u kort na de operatie rookt dan kunnen de stembanden ernstig beschadigd raken. Neem een week rust. Na ongeveer een week bent u weer hersteld. Dan kunt u uw werkzaamheden weer uitvoeren, afhankelijk hoeveel u op uw werk moet spreken.
Een stembandpoliep in de keel zelf kan niet met medicijnen worden behandeld. Uw arts kan een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om de irritatie en zwelling van de stembanden als gevolg van de poliep op de stemband iets te verminderen.
Symptomen. Door de poliep sluiten de stembanden niet goed. Hierdoor ontstaat heesheid en/of schorheid. Vaak voelt de stem onvast.
De ingreep gebeurt op de operatiekamer onder plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep wordt de hals verdoofd en wordt er via een snee in de hals een luikje gemaakt in het strottenhoofd. Hierdoor kan de KNO-arts bij de stemband en het gewricht komen om de operatie uit te voeren.
Probeer eerst eens een paar dagen helemaal niet te praten (stemrust). Meestal gaat de heesheid dan vanzelf over. Wanneer je toch wat wilt zeggen, doe dat dan gewoon want fluisteren is slechter voor je stembanden dan praten. Wat je drinkt maakt niet zoveel uit maar je moet wel zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
Heesheid komt vaak door een keelontsteking of verkeerd stemgebruik. Het gaat meestal vanzelf over. Medicijnen helpen niet. Geef de stem rust: schreeuw niet, fluister niet.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Vaak is beschadiging van het slijmvlies van de stemband(en) de oorzaak voor het ontstaan van stembandpoliepen. Beschadigingen ontstaan bijvoorbeeld door: Verkeerd stemgebruik. Een ziekte (bijvoorbeeld laryngeale reflux, waarbij er zuur in het strottenhoofd komt)
Wat zijn de symptomen? Wanneer er een stemband stilstaat kunnen verschillende problemen ontstaan. Dit kunnen problemen met de stem, het slikken of het ademen zijn. De stem klinkt vaak hees en het kost moeite om harder te spreken.
Als de stembanden door een infectie ontstoken raken, kan er een stembandontsteking ontstaan. U kunt zelf maatregelen nemen om deze ontsteking te verhelpen, maar soms is een aanvullende behandeling nodig. Als de klachten langer dan 6 weken aanhouden, kunt u een afspraak maken bij een KNO-arts.
Doordat de stembandknobbeltjes tijdens het spreken tegen elkaar aanschuren kan irritatie van de keel optreden. U merkt dit aan een droge hoest, keelpijn of het gevoel dat er iets in de keel vastzit.
Zangersknobbeltjes, ook wel stembandknobbeltjes genoemd, zijn onregelmatigheden of knobbels op de stembanden. Deze knobbels kunnen zich ontwikkelen door langdurig verkeerd stemgebruik. Je stem wordt hees, klinkt rauw en je krijgt steeds meer last van vermoeidheid bij praten en zingen.
Niet roken; dit is erg slecht voor de stembanden. Probeer de stem niet te forceren wanneer u verkouden bent. Probeer zo min mogelijk te kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen. Rustig spreken; als u te gehaast spreekt, heeft u geen tijd om uw stembanden op de juiste manier te gebruiken.
De meest voorkomende oorzaak van een schorre stem is een ontsteking. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen. Als de infectie is genezen, nemen de klachten vaak vanzelf weer af en klinkt de stem minder schor op den duur.
Er zijn tal van redenen waardoor je je stem tijdelijk kwijt kunt raken. De meest voorkomende medische oorzaak is een verkoudheid of luchtweginfectie. Ook een lang weekend op een festival of een avondje hard meezingen in de kroeg heeft zo zijn effecten op jouw stembanden.
Bloedingen in de stembanden komen zelden voor. Vaak ontstaan deze bloedingen door slecht of kortdurend hard stemgebruik. In de stemplooi scheurt een bloedvaatje, met een slechte stem als gevolg.
Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.
Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt.
Grote poliepen (EMR)
Poliepen van 2 cm of groter zijn met een EMR techniek te verwijderen. Dit kost vaak meer tijd en hiervoor krijgt u meestal een tweede scopie sessie. Ook bij deze techniek brengt de arts een vochtkussentje onder de poliep, zodat deze in 1 keer of in meerdere delen is te verwijderen.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Water heeft zeker 2 uur de tijd nodig om door je lichaam tot aan je stembanden te geraken. Door het stomen worden je stembanden onmiddellijk gehydrateerd. Het stomen zorgt er ook voor dat je stembanden in een warme, knusse omgeving zitten en zoals je weet houden onze stembanden van warmte en van vochtigheid.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.