Het is een broodrecept wat in de oorlog werd gebruikt, toen ze moesten mengen om genoeg deeg te krijgen, vullen met havervlokken of maismeel die misschien makkelijker te krijgen waren als tarwemeel.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.
War Child start op de dag dat Nederland 70 jaar bevrijding viert namelijk met een campagne: 'Maak van je patatje een frietje vrede'. Klanten krijgen bij deelnemende cafetaria's voor 20 cent een speciaal vorkje bij hun patat.
“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
Een Julientje, lekkere verse frietjes met satékruiden. Mayonaise, stoofvleessaus en gedroogde uitjes. Daarbovenop een viandel in kleine stukjes!
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Superfriet. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd.
Deze variant is vooral onder de rivieren (Noord-Brabant) en Leiden populair. Patat/friet met mayonaise, curry en gesnipperde uien (dit is eigenlijk een speciaal maar noemt men op sommige plekken toch oorlog, vandaar ook veel verwarring)
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Patatje vrede
Maar begin jaren '90 raakte de naam in opspraak tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Sommige snackbars veranderden de naam oorlog daarom in vrede of feest, maar beide variaties sloegen niet aan.
Een Friet Super (ook Supertje) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met één frikandel. Met twee frikandellen wordt het een Friet Waterfiets. Als de frikandellen op hun beurt ook weer speciaal zijn, dan heb je een friet dubbel speciaal.
Voor de collega's die vanwege hun cardiovasculaire angststoornis niet regelmatig naar snackbar Trees gaan: een friet waterfiets is een grote friet met daar bovenop twee frikandellen speciaal.
Patat oorlog: mayonaise met pindasaus(satésaus) en uitjes. Patat speciaal: mayonaise met ketchup en uitjes.
Boerenfriet is een gerecht bestaande uit een flinke portie friet met daarop gebakken champignons, gebakken uien en spekjes. Uiteraard zijn hier nog variaties op met o.a. lever, wortel, prei, paprika en andere soorten groenten en vlees.
Joppiesaus is echt uitgevonden in Glanerbrug (gemeente Enschede), bij Annie's Snackbar. En inderdaad: dat is de eerste cafetaria aan de rechterkant van de Gronausestraat. De goudgele saus kun je zonder spot zelfs het belangrijkste exportproduct van Glanerbrug noemen.
patat (zn) : friet, frieten, frites, patates frites, patatje. patat (zn) : klets, knal, mep, oorveeg, pats, slag.
Aardappelen eten we in Nederland al vanaf 1593. Maar friet eten we veel minder lang, namelijk nog maar 150 jaar. En dat wordt vandaag gevierd in Houten op het Frituurwereld Event. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Eerder ontstond daar het populaire 'broodje spee', een broodje met een kaassoufflé, satésaus, chilisaus en uitjes. "De discodel is een frikandel met een vrij zoete, krokante bite.
Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.
Melissa van Hintum, eigenares van de beroemde New Kids-snackbar 't Pleintje in Den Dungen, duwde met een grijper het dak van haar eigen snackbar stuk. Bam, jonguh! Het is niet zomaar de eerste de beste snackbar die werd gesloopt. Het gebouw werd bekend door de Nederlandse tv-serie New Kids.