Alle geluiden die je hoort en die niet in de omgeving aanwezig zijn, noemen wij tinnitus of oorsuizen. De precieze oorzaak valt vaak niet te achterhalen. Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht.
De betekenis van oorsuis
Oorsuizen, oorpijnen, piepen horen kunnen allemaal wijzen op de gave helderhorendheid die tot ontwikkeling wil komen, maar tegelijkertijd luister jij er niet bewust naar. Je luistert dus niet naar je intuïtie en daarmee eigenlijk ook niet naar jezelf.
Het waarnemen van een piep in het oor kan tijdelijk zijn of permanent. Bij gehoorschade of een blijvende lichamelijke aandoening kan een piep of ander geluid permanent aanwezig zijn. Bij andere aandoeningen die tijdelijk van aard zijn, kan de piep in het oor weer verdwijnen.
Soms is de oorzaak van tinnitus, zoals een aandoening van de gehoorzenuw, een medisch probleem en wellicht gevaarlijk voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u door een KNO-arts onderzoek laat doen naar de oorzaak van uw klachten, zodat de oorzaak eventueel behandeld kan worden.
In veel gevallen trekt het piepende geluid weer weg, al heeft het oor soms tot enkele dagen nodig om te herstellen. Het kan echter gebeuren dat de piep blijft. Deze aandoening noemen we tinnitus. Tinnitus hoeft niet per se het gevolg te zijn van harde geluiden, maar dit is wel vaak de boosdoener.
Tinnitus begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken.
Lichte tinnitus
Je bent je bewust van een zacht en/of niet doordringend geluid in het oor of hoofd. Het valt alleen op als het (heel) stil is.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. Bij spiritueel ontwaken negeer je de blokkades waar je tegenaan loopt niet langer, maar je probeert ze juist op te lossen.
Men spreekt van helderhorendheid of clairaudiance wanneer iemand boodschappen ontvangt die niet uit henzelf komen. In de vorm van melodieën, geluiden, muziek of woorden en zinnen krijgt de helderhorende dingen te horen die anderen niet opvangen.
Oorpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van oorpijn is een ontsteking van de gehoorgang, of een ontsteking van het middenoor. Soms kan oorpijn ontstaan door een aandoening buiten uw oor. Bijvoorbeeld door een aandoening in uw mond (kaak, tong, gebit) of aan uw amandelen.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn. Er is echter nog geen goede systematische review gedaan naar het effect van fysiotherapie bij subjectieve tinnitus.
Alcohol verhoogt de bloeddruk, hierdoor kan oorsuizen ontstaan. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben kun je eerder door alcoholgebruik oorsuizen krijgen. Ook door dronkenschap kunnen sommige mensen oorsuizen krijgen doordat het evenwichtsorgaan tijdelijk wordt aangetast.
Wanneer u rinkelen, zoemen, fluiten, suizen, brommen of een ander geluid hoort, terwijl deze geluiden zich niet in de omgeving voordoen, dan hebt u waarschijnlijk last van oorsuizen. De meer medische term voor oorsuizen is tinnitus. De geluiden kunnen constant zijn of zich met tussenpozen voordoen.
Verschillende tinnitus geluiden
De een hoort een ruis, een suis of scherp gesis, de ander neemt het als een brom, zoem of bonkend geluid waar. Vaak horen mensen met tinnitus ook een specifieke toon. Bij gehooronderzoek is dan te meten bij welke frequentie (hoogte van de toon) de tinnitus zich voordoet.
Hoge bloeddruk en oorsuizen
Soms is een hoge bloeddruk de oorzaak van oorsuizen. Je kunt hierbij een kloppend of suizend geluid horen op de maat van je hartslag. Dit is ook het geval wanneer oorsuizen wordt veroorzaakt door een vernauwd bloedvat bij de gehoorgang.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Tinnitus is een storend geluid dat alleen u kunt horen. Het wordt omschreven als fluiten, zoemen, klikken, sissen of ander geluid. Het komt en het gaat of is constant aanwezig. Het is belangrijk om te realiseren dat tinnitus een symptoom is en geen ziekte, al maakt dat het niet minder erg.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.