Stuur formulier ingebrekestelling naar overheidsorganisatie Dit kan op de volgende manier: download het formulier ingebrekestelling; print de brief uit en vul de gegevens in; stuur de brief naar de overheidsinstantie waar de aanvraag of het bezwaarschrift in behandeling is.
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.
Als er voor uw aanvraag of bezwaar geen wettelijke termijn geldt, houdt u 8 weken aan als beslistermijn. Als de gemeente meer tijd nodig heeft om te beslissen, kan zij de termijn verlengen. De gemeente moet u altijd een bericht hierover sturen.
U kunt de gemeente dan in gebreke stellen, bijvoorbeeld door het speciale Formulier ingebrekestelling in te vullen. Hierin vraagt u de gemeente binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen. Beslist de gemeente daarna nog niet, dan hebt u recht op een vergoeding (dwangsom). Ook kunt u beroep instellen bij de rechter.
Je kunt de gemeente in gebreke stellen. Je stuurt een brief naar de gemeente waarin je meldt dat de beslistermijn overschreden is. Hierin vermeld je dat de overheid nog twee weken heeft om een besluit te nemen. Reageert de overheid niet binnen deze twee weken dan verbeurt de overheid zelf dwangsommen.
Vanaf dit moment start de zienswijzenprocedure en kan iedereen en/of belanghebbenden reageren op het ontwerpbesluit. Vaak geldt een termijn van 6 weken om te reageren. Nadat de termijn is verstreken behandelt het bestuursorgaan de ingekomen zienswijzen en onderzoeken zij deze.
Heeft u een klacht over een overheidsinstantie, maar reageert die niet op uw klacht? Of vindt u dat de afhandeling van uw klacht te lang duurt? Dan kunt u gratis de Nationale Ombudsman inschakelen. Dit kan ook als u vindt dat de overheid zich niet aan de wet houdt.
Besluit op bezwaarschrift binnen 6 weken na einde bezwaartermijn. Bij de meeste bezwaarschriften geldt een beslistermijn van 6 weken, gerekend vanaf het einde van de bezwaartermijn.
Een redelijke termijn is een redelijke termijn, niet standaard 14 dagen of 30 dagen wat vaak wordt gedacht. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs enkele maanden beslaan of slechts een paar uur. Daarnaast moet ook vermeld worden wat er gebeurt als uw wederpartij niet binnen de gestelde termijn alsnog presteert.
Vergunningaanvragen intrekken in het Omgevingsloket
Als een initiatiefnemer een aanvraag intrekt, wordt de hele aanvraag uit het loket verwijderd. Ook stopt de verdere behandeling van de aanvraag bij de organisatie waar die is ingediend.
Nalatigheid gemeente: hoe aanklagen? Wanneer er sprake is van nalatigheid van de gemeente, heeft u de optie om de gemeente aansprakelijk te stellen. Dit doet u door een klachtenbrief op te stellen en naar de gemeente te sturen. De gemeente beoordeelt dit dan.
Binnen welke termijn stuurt de overheid een antwoord op mijn brief of e-mail? Als u een brief naar een overheidsorganisatie stuurt, krijgt u binnen 2 tot 3 weken een reactie. Kan uw brief niet binnen 3 weken worden afgehandeld? Dan krijgt u binnen die 3 weken een behandelingsbericht.
Gegronde redenen
Dat betekent dat u een goede reden moet geven, bijvoorbeeld: Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren.
Bij een gewone procedure valt de beslissing binnen een termijn van 105 dagen, tenzij een advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is. In dit geval moet binnen een termijn van 120 dagen een beslissing genomen worden.
De gemeente heeft maximaal 8 weken de tijd om de aanvraag van jouw bouwvergunning goed te keuren. Hierbij hebben de gemeenteambtenaren wel de mogelijkheid om de beslistermijn eenmalig met 6 weken te verlengen. Het duurt daarom maximaal 14 weken, totdat er een besluit is genomen over jouw aanvraag.
Zodra je de vergunning van de gemeente hebt ontvangen mag je per direct beginnen met de verbouwing. De wettelijk beslistermijn van de gemeente is helaas wat langer. Deze bedraagt 8 weken, waarbij de gemeente eenmalig de mogelijkheid heeft de beslistermijn met 6 weken te verlengen.
Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen. Doet de gemeente dit niet, dan moet zij een bedrag aan u betalen. Dit bedrag heet een dwangsom.
Als u een aanvraag of bezwaar heeft ingediend bij de overheid, moet de overheid tijdig een beslissing nemen. Bijvoorbeeld als u een uitkering heeft aangevraagd. Of een bezwaar heeft ingediend tegen een bouwvergunning van uw buurman. Als de overheid niet op tijd beslist, heeft u vaak recht op een dwangsom.
Als de andere partij niet reageert op de ingebrekestelling of de tekortkomingen niet binnen de afgesproken termijn herstelt, kan de benadeelde partij verdere stappen ondernemen, denk hierbij aan het ontbinden van het contract, het eisen van schadevergoeding of het starten van een juridische procedure.
Nadat u de wederpartij op een correcte wijze in gebreke hebt gesteld en de wederpartij komt dan alsnog zijn verplichtingen niet na, dan treedt de wederpartij in verzuim.In dat geval, kunt u overgaan tot het ontbinden van de overeenkomst en/of schadevergoeding vorderen.
Na een uitspraak van de rechter kunt u in de meeste gevallen hoger beroep instellen.Er gelden strikte termijnen waarin u kenbaar moet maken dat u hoger beroep wilt instellen. Deze termijnen zijn niet in alle rechtsgebieden en zaken hetzelfde.
In beroep gaan: vaak binnen 6 weken, soms 2 binnen weken
U moet uw beroepschrift meestal binnen 6 weken na de verzending van de beslissing versturen. Deze termijn geldt bij beroep en bij hoger beroep. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in ziektewetzaken, is deze termijn maar 2 weken.
De gemeente wijst dan een klachtbehandelaar aan. Dat is een ambtenaar die niet zelf betrokken is (geweest) bij de gebeurtenis waarover u klaagt. Ook deze klachtbehandelaar neemt (telefonisch) contact met u op, zodat u uw klacht kunt toelichten.
Nationale ombudsman staat voor u klaar
Een gemeente heeft daarbij veel verschillende taken. Zo zorgt zij bijvoorbeeld voor de openbare ruimte en veiligheid. Maar de gemeente is er ook voor burgerzaken: ze geeft paspoorten uit, en houdt bij wie er in de gemeente woont.
Beslissing op uw bezwaar
De overheidsinstantie moet in het algemeen binnen 6 weken na de bezwaartermijn reageren op uw bezwaar. Als er een adviescommissie is, dan is de beslistermijn 12 weken. De overheidsinstantie kan de bezwaartermijn verlengen met 6 weken.