De arts die een opdracht geeft voor een voorbehouden handeling moet ervoor zorgen dat de (schriftelijke) opdracht de volgende elementen bevat: naam van de patiënt, aard van de voorbehouden handeling, frequentie en tijdstip(pen) waarop de handeling wordt uitgevoerd.
Een verpleegkundige mag een katheterisatie verrichten bij een patiënt nadat zij daartoe een opdracht heeft gekregen en als zij daartoe bekwaam is. Deze opdracht kan vooraf via een protocol gegeven zijn. Toezicht en tussenkomst door de opdrachtgever zijn niet noodzakelijk.
Wanneer moet een uitvoeringsverzoek gegeven worden? Uitvoeringsverzoeken zijn noodzakelijk bij voorbehouden handelingen. Met zo'n verzoek krijg je als het ware een opdracht van een zelfstandig bevoegde professional om 'namens' die professional een voorbehouden handeling te doen.
Een niet-zelfstandig bevoegde zorgverlener mag alleen voorbehouden handelingen uitvoeren als aan de volgende voorwaarden is voldaan: ■ hij/zij voert de handeling uit in opdracht van een zelfstandig bevoegde zorgverlener; ■ hij/zij is bekwaam om de handeling uit te voeren; ■ de (huis)arts (opdrachtgever) geeft (zo nodig ...
Volgens de Wet BIG mag een arts een verpleegkundige de opdracht geven om een voorbehouden handeling te verrichten, met een uitvoeringsverzoek. Voor risicovolle handelingen zoals zwachtelen is geen uitvoeringsverzoek nodig. Dit wordt in de herziene handleiding benadrukt.
Wat is een uitvoeringsverzoek? De arts die een opdracht geeft voor een voorbehouden handeling moet ervoor zorgen dat de (schriftelijke) opdracht de volgende elementen bevat: naam van de patiënt, aard van de voorbehouden handeling, frequentie en tijdstip(pen) waarop de handeling wordt uitgevoerd.
Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd.
Een risicovolle handeling houdt in dat gezondheidsschade kan ontstaan bij onzorgvuldig of onbekwaam medisch ingrijpen. Er zijn 14 risicovolle handelingen die alleen deskundig en bekwaam zorgpersoneel mag uitvoeren. Dit zijn de voorbehouden handelingen. Niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden.
U mag onder de volgende voorwaarden voorbehouden handelingen uitvoeren: U heeft de kennis en vaardigheden om de voorbehouden handeling uit te voeren. U bent dus bekwaam. De zorgverlener die de opdracht geeft, geeft u voor zover redelijkerwijs nodig aanwijzingen voor de uitvoering van de voorbehouden handeling.
Daarom staan er in de wet bepalingen over zaken als titelbescherming, registratie, voorbehouden handelingen en tuchtrecht.
Bij de open blaasspoeling moet de katheterzak van de blaaskatheter losgekoppeld worden, waarna de katheter op de blaasspoeling aangesloten kan worden. Blaasspoelen is een voorbehouden handeling die je als zorgprofessional, voor de veiligheid van de cliënt, correct moet kunnen uitvoeren.
Onder verpleegtechnische handelingen vallen o.a. voorbehouden handelingen zoals injecteren, katheteriseren, puncteren en maagsonde inbrengen en risicovolle handelingen zoals trachea verzorgen, stomazorg, zuurstof toedienen en medicatie via sonde toedienen.
Hygiëne voor Mannen
Tijdens de katheterisatie volg je de volgende stappen: Was je handen. Indien deze aanwezig is, schuif je de voorhuid naar achteren en was je de top van de penis met de plasbuis met water. Indien er geen water voorhanden is, kun je gebruik maken van vochtige toiletdoekjes.
Artikel 36 van de Wet BIG regelt wie bepaalde handelingen mag verrichten en welke handelingen dat zijn. De regelingen gelden naast voor verpleegkundigen vooral voor artsen, tandartsen en verloskundigen.
Voorwaarden voor de uitvoering van voorbehouden handelingen
ze daarvoor opdracht hebben gekregen van een zelfstandig bevoegde zorgverlener; ze bekwaam zijn om de handeling uit te voeren; de opdrachtgever zo nodig aanwijzingen geeft voor de uitvoering van de handeling en daar ook toezicht op houdt.
Je bent bevoegd als je een opleiding hebt gevolgd die vereist is voor de zorg en handelingen die je verricht. Je bent bekwaam wanneer je naast het juiste diploma of certificaat de handeling beheerst. Dit betekent dat je beschikt over zowel de vaardigheden als de bijbehorende kennis en attitude.
Mag dat? Hechten is een heelkundige handeling en valt daarmee onder de categorie voorbehouden handelingen. De verpleegkundige mag de wond alleen hechten als aan alle voorwaarden voor het verrichten van voorbehouden handelingen is voldaan.
'Volgens de Wet BIG mag een arts een andere beroepsbeoefenaar – bijvoorbeeld verpleegkundige – de opdracht geven om een voorbehouden handeling te verrichten,' aldus een woordvoerster. 'Dit gebeurt aan de hand van een uitvoeringsverzoek. ' Alleen: ACT-zwachtelen is een risicovolle handeling, geen voorbehouden handeling.
Het is leerzaam, leuk en persoonlijk vind ik het niet erg moeilijk. Het is ook leuk om in een klas te zitten met jongeren en ouderen. Je kunt elkaar allemaal wat leren. En straks zal ik heel erg trots op mezelf zijn dat ik dit diploma gehaald heb.”
Als fulltime verzorgende IG ga je gemiddeld 2.117 euro bruto per maand verdienen, wanneer je 36 uur per week werkt. 36 uur is de fulltime norm in de zorg. Per jaar verdien je dan 27.521 euro bruto. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 13,58 euro per uur.
Het meten van bloeddruk is een zogenoemde voorbehouden risicovolle handeling. Daarom ben je verplicht je iedere twee jaar te bekwamen in deze handeling.
In het algemeen geldt: heb je langer dan 5 jaar een handeling niet meer verricht dan ben je niet meer bekwaam. Je zult je dan onder begeleiding van bijvoorbeeld een docent of collega eerst weer de handeling eigen moeten maken. Daarna ben je weer bekwaam.
Medicijnen uitzetten is een ander verhaal, dat mag je als helpende-plus niet doen. Het toedienen van insuline (via subcutane injectie) is een voorbehouden handeling, dit mag je als helpende-plus ook niet doen. Voor de duidelijkheid: helpende-plus is geen erkende opleiding.