Op het Binnenhof zit de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de werkplek van de minister-president en de vergaderzaal van de ministers. Daarom is het Binnenhof een erg belangrijk gebouw voor de Nederlandse politiek. Het Binnenhof is hierdoor ook zo bekend, dat de naam ook wordt gebruikt voor de Nederlandse politiek.
Centrum van democratie
En daarna in de voormalige vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland. Tegenwoordig vergadert het kabinet iedere vrijdag in de Trêveszaal. Het Binnenhof is als hedendaags centrum van democratie, politiek en bestuur goed beveiligd.
Het Torentje is een gebouw bij het Binnenhof in Den Haag. Het staat in de Hofvijver, naast het Mauritshuis. In het Torentje bevindt zich de werkkamer van de minister-president van Nederland. Het wordt daarom vaak naar de huidige premier genoemd: Torentje van Rutte, Torentje van Balkenende enz.
Het Binnenhof is mogelijk het oudste parlementscomplex in Europa dat nog als zodanig dienstdoet, waarbinnen de vergaderzaal van de Eerste Kamer, rond 1655 gebouwd als vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland, kan worden gezien als de oudste in gebruik zijnde parlementaire vergaderzaal.
In 2017 zijn de architecten Ellen van Loon (Office for Metropolitan Architecture, OMA) en Liesbeth van der Pol (Dok Architecten) door het Rijksvastgoedbedrijf aangesteld als coördinerend architecten voor de Binnenhofrenovatie.
Sinds 1 oktober 2021 wordt het Binnenhof gerenoveerd. Doel is de gebouwen van onder andere de Eerste en Tweede Kamer toekomstbestendig te maken. De wens van de Tweede Kamer is dat dit sober en doelmatig plaatsvindt. Na ophef over de "megalomane" plannen van de oorspronkelijke architect werd deze afgekocht.
In de zomer van 2021 verhuizen de gebruikers van het Binnenhof tijdelijk naar verschillende gebouwen in de stad. Vanaf oktober 2021 start het Rijksvastgoedbedrijf met de renovatie. De werkzaamheden duren 5,5 jaar. Het Binnenhof is niet alleen een belangrijk symbool van Den Haag.
Openingstijden: het bezoekerscentrum is geopend van maandag tot en met zaterdag vanaf 09.30 uur tot 17.00 uur.
De omvang van het Binnenhof maakt dit project zeer uniek. 'We hebben hier een complex dat 90.000 vierkante meter is', verklaart Dijckmeester van het Rijksvastgoedbedrijf. 'Dat is vergelijkbaar met het allergrootste kantoorgebouw dat we in Nederland hebben.
Binnenhof 17: Het Torentje
Binnenhof 17 is het adres van het Torentje. In het Torentje is sinds 1982 de werkkamer van de minister-president, de minister van Algemene Zaken, gehuisvest.
Het Torentje dateert al uit de 14e eeuw en was het zomerprieel van de graven van Holland. Het achthoekige gebouw aan de rand van het Binnenhof en de Haagse Hofvijver werd voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354 en dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw.
Overige gebouwen
Aan de voorzijde van het Binnenhof, tussen de gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, is de vergaderzaal van de Raad van State. De kantoren van die raad, alsmede de afdeling bestuursrechtspraak bevinden zich overigens in het voormalige paleisje aan de Kneuterdijk en een daarachter gelegen nieuw gebouw.
De Ridderzaal is nu meer bekend als zaal waar de Troonrede wordt voorgelezen door de koning en waar Olympische sporters hun koninklijke onderscheiding krijgen. Links van de Ridderzaal zie je het gebouw van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.
De zaal was de ontvangstzaal van het in de dertiende eeuw gebouwde grafelijke zalencomplex en werd de Grote of Hoge Zaal genoemd en is gebouwd in opdracht van graaf Willem II van Holland en rond 1288 voltooid onder graaf Floris V van Holland.
De Tweede Kamer vergadert in het Tweede Kamergebouw aan het Plein in Den Haag.
In Nederland wordt er jaarlijks een troonrede gehouden door de koning, uitgesproken door de Koning der Nederlanden op Prinsjesdag tijdens de Verenigde Vergadering van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in de Ridderzaal.
De regeringszetel is de stad waarin de regering (en dus ook in het algemeen het parlement) van een land zijn vergaderplek heeft. Meestal is de regeringszetel ook de hoofdstad, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In Nederland bijvoorbeeld is Amsterdam de hoofdstad, maar Den Haag de regeringszetel.
Renovatie of renoveren (uit het Latijn: renovare = vernieuwen) is herstellen of wanneer nodig gedeeltelijk vernieuwen van een bestaand pand, waardoor het weer bruikbaar wordt naar de dan geldende maatstaven en normen.
Renovatie bespaart vaak veel materialen en kosten voor bijvoorbeeld nieuwe wegen en riolering en voorkomt bouw- en sloopafval. Tegelijk biedt het renoveren van woningen een goede gelegenheid om de woningen energiezuiniger en gezonder te maken. Denk aan betere ventilatie en het oplossen van vochtproblemen.
Waar woont Mark Rutte? Rutte woont al meer dan twintig jaar in een bescheiden appartementje in de Haagse wijk Benoordenhout.
Het Catshuis, de ambtswoning van de Nederlandse minister-president in Den Haag.
Het salaris van de minister-president is € 170.910 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (2020). Daarnaast heeft de minister-president recht op een vaste onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen. Dat is geregeld in artikel 10 van het Voorzieningenbesluit.
Grondwettelijk is de koning het staatshoofd en maakt hij deel uit van de regering. Ook heeft hij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Hij moet elke wet ondertekenen om deze in werking te doen treden.