De buis zet u niet vast met buiszadels, maar met gips (roodband). Voor de inbouwdozen gebruikt u een hiervoor speciale dozenboor. De inbouwdozen mogen niet lager dan 30cm boven de vloer komen. Dit heeft te maken met de veiligheidsvoorschriften.
Wat ook prima werkt zijn stalen spijkers (weet je wel die blauwzwarte). Gewoon tegen de pvc buis houden en dan er in slaan. Gewone spijkers die sla je zo krom. Desnoods hou je ze met een tangetje vast om te voorkomen dat je op je vingers slaat.
In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
Om de klus uit te voeren heb je in ieder geval het volgende materiaal nodig namelijk: Elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4) Flexibele elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4)
De gele elektrabuis is bedoeld om in het huis te gebruiken, de grijze variant is slagvast en voor buiten geschikt. De beschrijving hieronder geldt voor zowel de gele als ook de grijze buis. Verder zijn er ook nog flexibele elektrabuizen en buizen met een extra gladde binnenlaag te koop.
Is de kust veilig, frees dan een sleuf van ongeveer 5 cm diep in de muur (afhankelijk van de weg te werken kabels), het plafond of de vloer waar u de kabels in wegwerken wilt. Dit kunt u doen met een frees die u huurt of koopt bij de bouwmarkt. Zorg voor goede afzuiging in verband met stofoverlast.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Grijze slagvaste elektrabuis
Deze Grijze elektrabuis is beter bestand tegen UV-licht en zal dus minder snel broos worden. De buis kan zowel met een buigveer in de gewenste stand gebogen worden of je kan met de bijbehorende bochten, koppelstukken en klemmen de installatie vormgeven zoals jij dat wilt.
Het is duidelijk dat je met iemand hebt gesproken die geen verstand van zaken heeft Fabian. Bij 4mm2 mogen er maximaal 3 draden in een 3/4buis (19mm), 2,5mm2 mogen het er 5 zijn. Dat zijn de regels volgens nen1010.
LET OP: Trek niet meer dan twee kabels door een loze leiding. Zet niet teveel kracht op de trekveer. Werk zorgvuldig en neem de tijd.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Gebruik één van de zittende draden als 'trekdraad'. Bevestig aan het uiteinde van die draad twee draden: de nieuwe draad en een draad die dezelfde kleur heeft als de 'trekdraad'. Trek nu de trekdraad uit de buis. Zo trek je de twee nieuwe draden er voorzichtig en eenvoudig in.
Een efficiënte manier van het bevestigen van buizen is door meerdere beugels naast elkaar aan één bevestigingspunt te plaatsen. Een duimregel hierbij is dat de buis die de meeste bevestigingspunten nodig heeft het aantal bevestigingen bepaald. De producenten van buizen geven meestal een maximale bevestigingsafstand af.
U kunt op verschillende manieren een sleuf maken; frezen en hakken. Om recht te frezen kunt u een dunne houten op de muur schroeven, parallel met de uitgetekende lijn. Gebruik altijd een diamantblad in uw haakse slijper! Laat de freesmachine econtroleerd in de muur zakken en zaag rustig over de afgetekende lijnen.
Ik klats met een borstel ook de sleuven eerst even nat om een betere hechting te verkrijgen. De mortel heeft anders soms de neiging te snel uit te drogen. Opvullen van onder naar boven en zoals gezegd kruisjes trekken. De juiste 'cuisson' van mortel is wel belangrijk maar dat zal je moeten ondervinden.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.
De gevoeligheid voor U.V.-stralen is, afhankelijk van de soort PVC. De gewone PVC XT is niet UV stabiel, echter de PVC slagvast is wel UV bestendig en bovendien goed bestand tegen lage temperaturen. PVC is goed bestand tegen vocht. De geëxtrudeerde platen nemen meer vocht op dan de geperste.
Aan de binnenkant van de bochten mag de diameter van de buis niet kleiner zijn dan drie keer de diameter van de buis. Voordat men de buigveer uit de buis trekt moet men de bocht goed controleren.
Pipelife Hostalit buizen (slagvast)
Slagvaste buizen worden gebruikt in situaties waar kans op beschadiging groot is, denk bijvoorbeeld aan een garage of schuur waar de buizen zichtbaar over de muur lopen. Door de rode laag in de buis glijden de draden makkelijker in de buizen dan bij andere fabricaten.
De meest gangbare is de mantelbuis met een diameter van 40 mm.
Een trekveer is in diverse lengtes verkrijgbaar. De 5 meter, 10 meter, 20 meter en 50 meter trekveren worden het vaakst gebruikt. Hoe lang een trekveer moet zijn is afhankelijk van de lengte van de pvc-buis tussen de lasdozen.