Na de operatie mag u gewoon normaal eten. Meestal bent u 's avonds na de operatie of de volgende ochtend weer in staat om rond te lopen. Na de operatie kunt u het gebruik van uw medicijnen hervatten. Uw verblijf in het ziekenhuis kan variëren van één tot drie dagen.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
Wanneer is behandeling nodig? Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
Het is belangrijk om bij interne druk op de wond (bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten) tegendruk te geven, door de wond met de hand of met een kussentje te ondersteunen. Zodra de pleisters verwijderd zijn mag u weer douchen. U mag dan echter nog niet in bad.
Heeft u meerdere buikwandbreuken, dan opereert de specialist die tegelijkertijd. Meestal is een buikwandbreuk na de operatie voorgoed verdwenen. Er is een kleine kans dat de breuk terugkomt.
Als u geen klachten heeft, is geen behandeling nodig. Vaak helpt het dragen van een corset. Als u wel klachten heeft, is een operatie nodig. De arts brengt met een kijkoperatie of een open buikoperatie de uitstulping weer binnen het buikvlies.
Een buikwand- of littekenbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. De bovenbuikbreuk zit in de buikwand precies in de middenlijn van de bovenbuik. Bij deze breuk komt meestal geen buikinhoud naar buiten, maar alleen vetweefsel. De breuk komt vaker voor bij mannen.
Een bovenbuikbreuk komt vaker voor bij mannen. Meestal geeft deze breuk geen klachten, maar soms kan het pijn doen. Meestal zit er alleen vetweefsel in de breukzak. Daarom heeft een beklemming geen ernstige gevolgen.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
Buikwandpijn wordt ook wel ACNES genoemd: Anterieur Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Vanuit het ruggenmerg lopen er tussenribzenuwen naar de borstkas en de buikwand. Wanneer de zenuwen die naar de buik lopen bekneld raken in de spieren van de buikwand, kan er pijn ontstaan.
Bij een uitgebreide / gehele correctie worden zowel het gedeelte onder de navel als boven de navel behandeld. Ook hier worden overtollig vet en huid verwijderd. Soms worden uw buikspieren ingekort om weer gespannen te kunnen worden. Tenslotte wordt de navel verplaatst zodat deze op een natuurlijke plek komt.
Artsen in twintig ziekenhuizen voeren gevaarlijke operaties uit, terwijl ze daarvoor volgens de normen te weinig ervaring mee hebben. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat gisteren is gepresenteerd. Het gaat om gevaarlijke operaties aan de aorta (buikslagader) en de slokdarm.
De plastisch chirurg maakt een horizontale snee boven de schaamstreek. Van hieruit maakt hij de buikhuid tot aan het borstbeen los. Rond de navel wordt ook vaak een snede gemaakt, zodat deze op zijn plek blijft. Vervolgens wordt overtollig huid en onderhuids vet weggehaald.
Buikwandbreuk. Een buikwandbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort.
Een spierscheuring kenmerkt zich door de onderstaande symptomen: Plotseling optredende lokale pijn, vaak met een kramp gevoel. Passief rekken of aanspannen van de getroffen spier veroorzaakt pijn. Gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de aangedane plek.
De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in het verloop van het leven bijvoorbeeld door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij bemoeilijkte stoelgang, veel hoesten, enzovoorts. De breuk wordt dan groter.
Bij een beklemde breuk zit het buikvlies, met daarin mogelijk een deel van de darm, klem in de opening door een nauwe breukpoort. Dit kan gevaarlijk en pijnlijk zijn. De arts kan de diagnose gemakkelijk stellen aan de hand van lichamelijk Page 3 3 onderzoek, de breuk is vaak eenvoudig te zien als u staat.
Het reven (bij elkaar hechten) van de buikspieren in de middenlijn herstelt de normale buikspierfunctie. Hierdoor kunnen ook rugklachten worden verholpen. Wanneer het overschot zich bevindt in het gehele gebied tussen de ribbenboog en de schaamstreek, dan is er volledige buikwandcorrectie nodig.
Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet. U kunt het wondgebied wat ondersteunen met uw hand, met name bij hoesten en/of persen.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten tussen de 3.000 en 7.500 euro liggen. Let op: baseer je keuze voor een kliniek nooit volledig op de (lage) prijs van een ingreep. Het gaat immers wel om je lichaam.
U heeft een buikoperatie gehad en hierbij is helaas een complicatie opgetreden. Deze complicatie noemen we een fascie-dehiscentie of een platzbauch.
Hoe lang dit duurt, hangt af van de grootte van de littekenbreuk. Dit kan 1 - 7 dagen zijn, maar vaak is dat al na 1 - 3 dagen. Als u naar huis toe mag, krijgt u een afspraak mee. Als u met een kijkoperatie (laparoscopie) bent geopereerd, hoeven er meestal geen hechtingen te worden verwijderd.
Voor een goede remodelering van spiervezels en het herwinnen van kracht wordt geadviseerd om na complexe reconstructies de eerste zes weken de buikwand te ontlasten (met breukband) en daarna op geleide van de klachten de buikwand progressief te belasten. Vanaf twaalf weken mag de buikwand volledig belast worden.