'Servus' en 'Grüß Gott' hoor je het meeste in Oostenrijk. Servus is afkomstig uit het latijn en betekent letterkijk 'tot uw dienst'. Grüß Gott wordt ook heel veel gebruikt, gelovig of niet. Het is afkomstig van 'Grüsse dich Gott': God begroet u, maar de meeste mensen zullen deze begroeting niet zo letterlijk nemen.
“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaβ-di” als je iemand groet. Voor het nemen van afscheid zijn er weer andere woorden.
Gedag zeggen: Baba, Pfiat-di, Wiederschaugn
Ook wanneer je afscheid van iemand neemt, worden er over het algemeen andere woorden gebruikt dan men in Duitsland doet.
Begroeten: Servus & Grüß Gott
Vergeet Guten Tag of Guten Morgen en groet als een échte Oostenrijker! De genoemde begroetingen kun je hele dag gebruiken.
Oostenrijk (Duits: Österreich), officieel de Republiek Oostenrijk (Duits: Republik Österreich), is een binnenstaat in Centraal-Europa.
Iedereen heeft vroeger bij Duitse les geleerd hoe je iemand correct begroet. We beginnen de dag met Guten Morgen. Guten Tag – mag na 11.00 uur en Guten Abend is vanaf 18.00 uur toegestaan. En wanneer het allemaal wat losser mag, dan volstaat een 'Hallo'.
Tirol is in Oostenrijk een provincie, maar een deel van Tirol ligt ook nog in Italië. Af en toe steekt hier een nationalistische vorm van vrijheidsstrijd de kop op en willen de bewoners van vooral het Italiaanse deel een zelfstandige staat Tirol vormen.
Servus is een Latijnse begroeting. Het staat letterlijk voor dienaar of slaaf en betekent dus zoveel als tot uw dienst. Met servus groet men vriendschappelijker dan bijvoorbeeld met het formelere goede dag.
Handige woorden en zinnen
Zo is 'Oostenrijk' in het Engels 'Austria', is 'Oostenrijk' in het Duits 'Österreich', en 'doei' in het Duits is 'Tschüss'.
Oostenrijk wordt het eerst genoemd in het jaar 996, in een oorkonde van Otto iii (980-1002). Hij noemt een gebied ten oosten van het hertogdom Beieren daarin Ostarrîchi 'oostelijk gebied, domein', mogelijk als vertaling van het Latijnse Marchia orientalis 'oostelijk grensland'.
Grüß Gott is een typisch Beierse, Zuid-Duitse, Zuid-Tiroolse en Oostenrijkse begroeting, maar ook wel in gebruik bij Donau-Zwaben. Het is een verkorting van Grüße dich Gott, wat "God begroete u" betekent.
Het Oostenrijks-Duits is een sterk aan het Beiers gerelateerde variant van het Duits. Oostenrijks-Duits heeft niet alleen een andere uitspraak, maar kent ook "eigen woorden" die overgenomen zijn uit de vele talen van de dubbelmonarchie, zoals het Hongaars, Tsjechisch, Jiddisch, Sloveens en Kroatisch.
Als u een bekende, vriend of familielid wilt groeten in het Duits-Zwitsers, zegt u Grüetzi (als het om één persoon gaat) en Gruetzi mittenand (bij meerdere personen). Dit betekent zoiets als “hoi” en u spreekt het uit als Groe-et-sie. Ook kunt u Guten Tag gebruiken uit het standaard Duits.
Natuurlijk! Tiroler Gröstl is een stevige maaltijd, die vaak in een zwart pannetje geserveerd wordt en bestaat uit gebakken aardappels, ui, vlees (spek of rundvlees) en een spiegelei.
70% van de bevolking heeft Duits als moedertaal, 25% Italiaans en 5% Ladinisch. Het Ladinisch is een Reto-Romaanse taal die nog gesproken wordt in de dalen Val Gardena en Alta Badia in de Dolomieten.
-Een snack (verkrijgbaar bij je favoriete friture). De tiroler(steak) is een gepaneerde gehaktschijf met een heerlijke bite. Men kan de tiroler zonder saus eten, maar als tiroler speciaal (mayo, uitjes en curry) gaat hij het vaakst over de toonbank. De tiroler is ook heerlijk met zigeunersaus.
moin (interjection): hallo.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
De Körbersee in Vorarlberg is verkozen tot mooiste plekje van Oostenrijk. Voor de tweede keer is het mooiste plekje van Oostenrijk een plekje in Vorarlberg. Bezoek dit hooggelegen bergmeer tijdens je vakantie in Oostenrijk. In 2015 werden de Formarinsee en Rote Wand al verkozen tot de allermooiste plek van het land.
Van Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespätzle, Knödels, Schnweinsbraten, Wiener Schnitzel en Sauerkraut mit Bratwurst, alles smaakt even lekker. Naast hartig zijn de Oostenrijkers ook meester in zoete gerechten en taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Apfelstrudel, Sachertorte, Kaiserschmarrn of Salzburger Nockerl.
Algemeen. Kijkend naar het bruto nationaal product (bnp), de hoogte van de werkloosheid en de verdeling van de beroepsbevolking behoort Oostenrijk tot de welvarendste landen van Europa. Sinds de jaren zestig werd de Oostenrijkse economie gekenmerkt door een hoog groeipercentage en een lage werkloosheid.