Psoriasis is op dit moment niet te genezen, wel kunnen de symptomen van psoriasis worden onderdrukt door deze te behandelen. Er zijn drie verschillende methoden om psoriasis te behandelen. Vaak wordt gekozen voor een combinatie van behandelingen. De symptomen van psoriasis kunnen worden bestreden door te zalven.
Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème of lotion voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (teer, ditranol, corticosteroïden (hormoonzalven) en vitamine D3-afgeleiden) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid.
Rol van overgewicht bij psoriasis
Obesitas lijkt een belangrijke risicofactor voor het krijgen van psoriasis. Obesitas wordt beschouwd als een aandoening waarbij sprake is van een chronische lichte ontsteking. Vetweefsel is een actief hormoonproducerend orgaan.
Bij psoriasis is de huid vaak droog. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.
Psoriasis is niet te genezen. Het verloop is onvoorspelbaar en perioden van spontane verbetering en verergering wisselen elkaar af. Behandelingen kunnen de psoriasisplekken wel verminderen, of soms zelfs voor een bepaalde periode laten verdwijnen. Maar in de meeste gevallen komen ze weer terug.
Langdurige blootstelling op de heetste uren van de dag kan psoriasis doen verergeren, maar ook leiden tot verbranding en de huid zelfs vroegtijdig doen verouderen.
Vitamine D3-analogen worden aanbevolen als lokale therapie voor chronische plaque psoriasis. De combinatie van vitamine D-analogen met lokale corticosteroïden is superieur ten opzichte van beide monotherapieën wat betreft werkzaamheid en tolerantie.
Uiteindelijk werd ontdekt dat er 3.24 sterftegevallen waren per 1.000 persoonsjaren onder de deelnemers zonder psoriasis. Bij patiënten die daarentegen een hevige vorm van de ziekte hadden, waren er 6.39 sterftegevallen per 1.000 persoonsjaren te zien. Het risico op een vroegtijdige dood was dus haast verdubbeld.
De periode tot genezing kan jaren tot tientallen jaren duren en de meeste mensen houden hun psoriasis - soms wat minder, soms wat erger - hun hele leven lang. De vooruitzichten na behandeling zijn ook niet heel gunstig.
We weten nog steeds niet waardoor die versnelde groei wordt veroorzaakt: de oorzaak van psoriasis kennen we niet. Emotionele stress, griep, keelontsteking (met streptokokken) en sommige medicijnen (lithium en zogenaamde beta-blokkers) kunnen psoriasis verergeren.
De periode tot genezing kan jaren tot tientallen jaren duren en de meeste mensen houden hun psoriasis - soms wat minder, soms wat erger - hun hele leven lang. De vooruitzichten na behandeling zijn ook niet heel gunstig.
Wat je beter kan vermijden zijn fastfood producten, rood vlees, gluten, chocola en genotsmiddelen zoals koffie, zwarte thee en melkproducten. Indien nodig moet je afvallen en meer bewegen.
Zeewater kan namelijk een positieve werking hebben voor mensen met een huidaandoening, zoals psoriasis. Door de concentratie van mineralen in bijvoorbeeld de dode zee, kan dit zeewater een positieve werking op deze huidaandoening hebben.
Je moet wel mondig zijn, want het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat er een link is tussen psoriasis en voeding. Het kan zijn dat de therapeut daarom niet direct wil helpen. Een natuurarts is soms een beter idee. Stop in elk geval nooit zomaar met gluten, tarwe, lactose en suiker.
Het onderzoek laat zien dat bij consumptie van meer dan vijf glazen bier per week de kans op het krijgen van psoriasis verdubbelt ten opzichte van geheelonthouders. Light bier, rode of witte wijn en sterke drank hebben dat effect niet.
In West-Afrika wordt zwarte zeep voorgeschreven om huidproblemen zoals psoriasis, rosacea of andere soorten uitslag te behandelen. Dit spul is hydraterend en reinigend is voor de droge huid. De palmolie in de zeep fungeert als een krachtige ontstekingsremmer, zodat de huid gekalmeerd wordt.
Bijvoorbeeld lithium, medicijnen tegen hoge bloeddruk, malariapillen en pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Bij sommige mensen wordt psoriasis erger door de zon.
Pas op met water
Zwemmen kan deugd doen voor mensen met psoriasis. Velen zeggen dat een duik in het zwembad of een jacuzzi de stukken verharde, schilferige huid kunnen verzachten en er voor kunnen zorgen dat ze loslaten. Maar: als er chloor in het water zit kan deze je huid nog meer uitdrogen.
Zonlicht heeft voor veel mensen met psoriasis een positief effect. Dit komt door de ultraviolette straling. Een zonnebank helpt niet. Bij ernstige psoriasis kun u tabletten of capsules, (Methotrexaat, Neoral, Fumaarzuur) en injecties (Stelara, Enbrel en Humira) in uw huid krijgen.
In het algemeen is het goed om de hoofdhuid met vettige zalven en badolie (tijdens het bad nemen) te behandelen. Hierdoor raken de schilfers makkelijker van de huid los, waardoor uitwendige middelen (corticosteroïden en vitamine D middelen) beter de huid kunnen doordringen en daardoor werkzamer worden.
Psoriasis verergert wanneer er iets de kop opsteekt; stress, ziekte, het weer en medicijngebruik kunnen allemaal factoren zijn. Bovendien kunnen de onaangenaamheden die de aandoening met zich mee brengt – net als bij eczeem – weer tot meer stress leiden…
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Wat is de oorzaak van psoriasis guttata? Psoriasis guttata kan zomaar ontstaan, maar wordt vaker gezien na een keelinfectie met bacteriën van de groep A bèta-hemolytische streptokokken (Streptococcus pyogenes).