Jamie Vardy gebruikte jarenlang openlijk De Britse voetballersvakbond Professional Footballers Association (PFA) merkte in maart op dat een groeiend aantal spelers snus gebruikt. Leicester-spits Jamie Vardy deed het jarenlang openlijk. Leroy Sané, nu Bayern München, is nog zo'n grote naam.
Snus wordt door BN-ers en voetballers op social media gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor roken. Met deze zakjes hoeft de industrie zich niet aan de regels voor sigaretten te houden, omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit. Maar snus is net als roken ook schadelijk voor de gezondheid.
Wat zijn de bijwerkingen? Bij snus komen geen verbrandingsproducten vrij. Het is daarom minder schadelijk dan roken, maar de schadelijke werking van nicotine, namelijk verhoging van bloeddruk en schade aan de vaatwanden, blijft. Het risico op verslaving is door de nicotine bij zuigtabak (snus) groot.
Het blijkt dat jongeren al na drie keer gebruiken verslaafd kunnen zijn. Ze voelen zich niet fijn als de snus is uitgewerkt. Ze hebben last van een leeg en onrustig gevoel. Dat vervelende gevoel gaat weg door opnieuw snus te gebruiken.
De werking houdt enkele minuten tot uren aan. Doorgaans houden de meeste mensen de snus tussen de vijftien minuten en een uur in de mond. De originele Zweedse snus zit in blikjes, maar in Nederland is er sprake van snus die in miniporties is verpakt.
Siberia Snus is nu Nicotine Pouches
De sterkste van de sterkste Siberia Snus staat bekend om zijn hoge nicotinegehalte, variërend van 12-22 mg per portie. Deze sterke opties zijn perfect voor ervaren snusgebruikers die op zoek zijn naar een krachtige nicotinehit.
Ook de politie waarschuwt voor snus. 'Na gebruik van drie zakjes kan je al verslaafd zijn', aldus een agente op de Facebookpagina van bureau Beresteinlaan. Met een zakje snus krijg je evenveel nicotine binnen als met het roken van 20 sigaretten tegelijkertijd, waarschuwt de agente.
In Nederland geldt een verbod op nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje. Nicotinezakjes worden ook wel snus genoemd. De zakjes mogen niet verkocht of verhandeld worden, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. De NVWA houdt toezicht op dit verbod.
Het gebruik van snus geeft een licht tintelend gevoel en mensen worden er alerter en energieker van. Bij sommigen heeft het ook een ontspannende werking. Zit er veel nicotine in de snus of heeft iemand (te) veel binnen gekregen? Dan kun je er ook misselijk of duizelig van worden.
Wat doet snus met je tandvlees? In de meeste snus zakjes zit meer nicotine dan in een sigaret, soms zelfs zes keer zoveel. In snus zitten bovendien kankerverwekkende stoffen, en via je tandvlees komen die in je lichaam terecht. Snus kan je tandvlees aantasten en ook je mond en keel kunnen geïrriteerd raken.
Ja: snus heeft door de aanwezigheid van nicotine een sterk verslavende werking. De hoeveelheid nicotine verschilt per type en sterkte snus, maar gemiddeld bevat een zakje snus dezelfde hoeveelheid nicotine als in één tot drie sigaretten.
De nicotine komt via een andere route in je lichaam doordat je het nicotinezakje onder je bovenlip plaatst; daarom is het gebruik van Snus veel veiliger dan het consumeren van een sigaret. Niet alleen voor jezelf dus, maar ook voor de mensen bij je in de buurt.
Wat doet snus met je tandvlees? In de meeste snus zakjes zit meer nicotine dan in een sigaret, soms zelfs zes keer zoveel. In snus zitten bovendien kankerverwekkende stoffen, en via je tandvlees komen die in je lichaam terecht. Snus kan je tandvlees aantasten en ook je mond en keel kunnen geïrriteerd raken.
Effect geschikt voor atleten? Volgens studies wordt snus bij meer dan 40 verschillende sporten geconsumeerd, bij sommige meer, bij andere minder. Vooral supporters van sporten die raakpunten met Scandinavische landen hebben, maken echter veelvuldig gebruik van snus. Een populair voorbeeld is ijshockey.
Veel snus gebruikers beschrijven gevoelens van opgewektheid, ontspanning en concentratie als effecten van snus. De effecten worden na ongeveer een half uur gevoeld en houden langer aan dan bij het roken van een sigaret. De nicotine wordt afgebroken door de lever, waarna de effecten afnemen.
Zet je het roken van een sigaret af tegen het gebruik van een zakje snus, dan is snus duidelijk vele malen minder schadelijk dan roken. Tabaksrook bevat een flinke hoeveelheid schadelijke en kankerverwekkende stoffen die diep in de longen worden geïnhaleerd en zo het longweefsel al snel beschadigen.
Veel mensen vragen zich af of het legaal is om snus/snuiftabak aan boord te brengen. Jazeker, het is legaal om snus aan boord te brengen. Omdat snus een soort rookloze tabak is die aan boord mag worden geconsumeerd, is het ook toegestaan om een paar blikjes over de grens te brengen.
Ontdek wat voor jou het prettigste voelt. Je kunt de snus of pouch nu 20 minuten tot ongeveer 40 minuten in je mond houden. Als het goed is voel je na een tijdje de stimulatie van de nicotine. Sommige mensen voelen zich kalmer, andere juist alerter.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Snus in Nederland
0,6% van de bevolking heeft wel eens snus gebruikt. Onder 18- tot 24 jarigen ligt het cijfer iets hoger: 1,3%. Een doosje met 15 zakjes kost zo'n €5 tot €7.
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je je speeksel moet uitspugen bij het gebruik van snus of nicotine pouches. Echter is dit niet waar. Je kunt het speeksel gewoon doorslikken, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken wat er door je keel gaat.
De verkoop van snus (met tabak) is verboden in Nederland door Europese wetgeving. Grootverbruiker van snus is Zweden. Dat is het enige land binnen de Europese Unie waar snus niet verboden en dus legaal is. Sinds november 2021 is er in Nederland een verbod op nicotinezakjes zonder tabak.
Bij snus komen die stoffen niet in je longen. In snus zitten 28 verschillende kankerverwekkende stoffen, die de kans op kanker verhogen. Die krijg je via je mond binnen. Snus gebruiken is iets minder ongezond dan sigaretten roken, maar het is nog steeds ongezond.
Je kunt het speeksel gewoon doorslikken, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken wat er door je keel gaat. Het is puur een kwestie van de snus of pouch tussen je lip stoppen en verder hoef je in principe niet actief meer iets te doen.
Wanneer je snus gebruikt kun je duizelig of misselijk worden of zelfs out gaan. Ook problemen met je tanden en tandvlees komen voor.