Waar zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, moeten omvormers wel eerder vervangen worden. De levensduur van omvormers ligt tussen de 8 tot 12 jaar.
De werking van een zonnepanelensysteem hangt dus sterk samen met de werking van de omvormer. Fabrikanten geven vaak aan dat hun omvormer een levensduur heeft tussen de 15 en 20 jaar.
De gemiddelde levensduur van een omvormer is 12 jaar. Soms gaat hij eerder achteruit en leveren je panelen minder stroom op. Aan het groene lichtje op de omvormer kun je zien dat deze actief is. Maar het is verstandig om ook regelmatig naar je meterstanden te kijken en ze te vergelijken met de verwachte opbrengst.
De kosten voor een omvormer voor zonnepanelen bedragen gemiddeld 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing. De prijs voor jouw omvormer zal vooral afhangen van het vereiste vermogen, het type, het merk, …
Als je veel kluservaring en technische kennis hebt is het goed mogelijk om zelf een nieuwe omvormer te plaatsen en aan te sluiten. Zorg er daarbij wel voor dat je veilig werkt. Door zelf de omvormer te plaatsen en aan te sluiten kun je een hoop kosten besparen.
De beste omvormers zijn van SMA volgens de meeste mensen en bedrijven die zonnepanelen monteren. Ze zijn betrouwbaar, makkelijk te installeren en te gebruiken en ze hebben een lange garantie.
Wil je 6 zonnepanelen met omvormer kopen? Dan kost dit gemiddeld € 3.837 exclusief btw. De btw (21%) kun je terugvragen. Dit is inclusief installatie.
Omvormers van vele fabrikanten kunnen door Jurrenco worden gerepareerd. Bij het reparatie proces wordt niet alleen naar het defecte onderdeel, maar worden alle kwetsbare onderdelen door ons vervangen. Vaak weten wij uit ervaring, welke onderdelen mogelijk een defect kunnen gaan veroorzaken.
Wat gebeurt er met die gebruikte panelen? Gemiddeld zijn zonnepanelen na een jaar of 25 tot 30 toe aan vervanging. De meeste bouwstenen van oude panelen kunnen goed worden hergebruikt. Volgens de TU Delft is bij 90 procent van de zonnepanelen het belangrijkste bestanddeel silicium, wat gemaakt is van zand.
Een omvormer is natuurlijk een elektrisch apparaat, dus kortsluiting is altijd een mogelijkheid waardoor hij niet meer functioneert. Kortsluiting ontstaat voornamelijk door vocht. Wanneer er vocht bij de zonnepanelen of kabels komt, ontstaat er een kans dat het mis gaat.
Het uitschakelen heeft te maken met de netspanning. Veel stroom op het netwerk en weinig verbruikers betekent dat de netspanning oploopt. Bij een te hoge spanning schakelen de omvormers in de zonnepanelen vanwege de veiligheid vanzelf uit.
Op een zonnige dag kan het voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terugleveren en dat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt in het huishouden. De netspanning loopt op, de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld.
Het getik wordt veroorzaakt doordat de omvormer verschillende keren gaat relais schakelen. Bij het relais schakelen bekijkt een omvormer of er voldoende spanning aanwezig is om op te starten. Indien het getik 's ochtends erg lang aanhoudt, kan de omvormer verkeerd zijn ingesteld.
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.
Waarom schakelt de omvormer uit? Op het moment dat het elektriciteitsnet overbelast is, schakelt de omvormer zich automatisch uit. Dit komt doordat elke omvormer een ingebouwd mechanisme heeft dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch wordt uitgeschakeld op het moment dat de netspanning boven de 253 Volt komt.
Conclusie. SolarEdge omvormers met optimizers zijn perfect bij schaduwval, wekken per dag langer stroom op, er kunnen meer zonnepanelen op je dak, je kan panelen op afstand monitoren en uitschakelen én je hebt een garantie van 12 jaar. Daarnaast is SolarEdge een zeer betrouwbare partner.
SolarEdge omvormer prijs
De kosten voor een SolarEdge omvormer hangen vooral af van het vermogen, of het gaat om een 1-fasig of een 3-fasig model, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen de 700 en 1.650 euro (incl. btw, excl. plaatsing).
Met 6 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 1862 kWh op. Dat is al bijna de helft van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 6 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus al besparen op jouw energierekening.
Als een omvormer te warm wordt kan het rendement wel met 5 procent naar beneden gaan. Daarnaast zal je omvormer sneller aan vervanging toe zijn als deze regelmatig te heet wordt. Een koele en geventileerde plaats is dus ideaal.
Beide omvormers geven nagenoeg dezelfde opbrengst in kWh, maar de kleinere zal iets goedkoper zijn en werkt efficiënter. Als u een dak heeft dat niet op het zuiden ligt mag de omvormer soms nog kleiner zijn dan 90% van de zonnepanelen, want panelen op het oosten of westen brengen minder op.
Tegenwoordig hebben de meeste omvormer een normale geluidsemissie van 25-40 decibel.