Wanneer je basilicum buiten gaat planten is het belangrijk rekening te houden met een humusrijke grond. Ook moet de grond goed doorlatend zijn.
Plant jouw basilicum in de volle grond en zorg dan ook hier voor een goed vocht doorlatende grond (meng eventueel met teelaarde). Hou er wel rekening mee dat de plant zal sterven van zodra de temperaturen opnieuw langdurig onder de 12°C duiken.
Basilicum is erg warmteminnend. Met een plaats in de zon wordt aan de belangrijkste groei-eis voldaan. Naast regelmatig water geven kan basilicum licht worden bemest. Zolang de grond niet te schaars is, is mengen met hoornkrullen of kruidenmest voldoende.
Naast heel veel liefde heeft een basilicumplant veel zon nodig. De plant van vorig jaar stond binnen in de vensterbank op een zonnige plek op het zuiden. Iedere dag kreeg de plant minimaal 4 – 6 uur zonlicht en daardoor groeide hij als een malle. De basilicumplant kan je eventueel ook buiten houden.
Basilicum zaaien
Vanaf half april kun je basilicum buiten in de volle grond of in potten zaaien. Kies voor een plek in de volle zon. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller de zaden zullen kiemen en hoe lekkerder het eindresultaat na het oogsten.
Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien.
Basilicum moet altijd warm staan: temperaturen onder de 15 graden zijn een no-go.De plantjes hebben ook echt zonlicht nodig om te kunnen groeien. Na twee weken zijn de basilicumplantjes hersteld en groeien ze uit tot gezonde, stralende plantjes.
Goed verzorgde basilicum kunnen tot zes maanden in de grond groeien.Ze gaan ongeveer vier maanden mee in een pot.
Uiterlijk, wanneer basilicum verwelkte bladeren heeft, duidt alles op een gebrek aan water. Planten mogen niet verwelken. Sterke veranderingen tussen droogheid en vocht leiden tot schimmelinfecties in het wortelgebied. Daarom wordt er regelmatig water gegeven.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.
Winter. Basilicum is niet winterhard. Hij kan niet tegen temperaturen lager dan 1℃. Basilicum is dus een eenjarige plant.
De stengels van de plant groeien gestaag door en na enkele weken kunnen de eerste basilicum blaadjes geoogst worden. Na verloop van tijd gaat de plant bloeien. Ook worden de stengels op een gegeven moment houtig (een stadium dat een supermarkt plantje bij ons thuis nog nooit bereikt heeft…).
Voeding voor Basilicum
De basilicum plant vraagt af en toe om wat extra mest. Geef in de zomermaanden om de paar weken wat extra mest wanneer de basilicum plant in een pot staat. Wanneer de tuinplant in de volle grond staat hoef je minder vaak extra mest te geven. Gebruik hiervoor uitgebalanceerde meststof.
Het enige wat je nodig hebt voor basilicum stekken in water is een klein glaasje, zoals een shotglas. Vul dit glaasje met water en zet je stekje er zo in dat de stengel onderwater staat, maar de blaadjes niet.Hierna zet je 'm op een zo licht mogelijke, warme plek in huis.Vermijd wel de volle zon.
Wil je meer planten? Maak dan meerdere stekjes! Tip: iedere keer dat je vervolgens basilicum plukt, knip je het beste weer een stengel af.Zo kan de plant weer verder groeien.
Basilicum groeit ofwel kruidachtig of houtachtig in het onderste gebied. Houtachtig zijn met name de meerjarige, die als vaste basilicum bekend staan. De gewone basilicum (Ocimum basilicum) groeit kruidachtig en is een eenjarige plant. Na de bloei en zaadvorming eindigt hun natuurlijke levenscyclus.
Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
Je kunt basilicum het beste rond mei verplanten. Basilicum moet je verpotten als de plantjes te weinig plek hebben. Een pot van 12 cm (diameter) kunnen maximaal 10 jonge basilicum steeltjes bevatten. Houd er rekening mee dat basilicum ongeveer 5 uur direct zonlicht nodig heeft.
Hoe moet ik de basilicum verzorgen? Buiten moet basilicum beschermd worden tegen de wind en tegen vorst. Bewater 's ochtends de grond rondom de plant en zorg dat er zo min mogelijk water op de blaadjes komt, dit zorgt ervoor dat schimmels minder kans krijgen.
Wanneer een stengel bloemen produceert, verwijder je die best volledig. Dit motiveert de plant om te groeien en voorkomt een bittere nasmaak. Voor een fijne smaak knip je de plant elke week. Hoe vaker hij geoogst wordt, hoe beter de smaak zal ontwikkelen.
In plaats van alleen de blaadjes te plukken, is het beter om de blaadjes samen met de steel af te knippen. Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien.
Basilicum zit boordevol vitaminen, mineralen en vezels.
Het bevat bijvoorbeeld riboflavine (vitamine B2), dat je gezond helpt houden door vrije radicalen te bestrijden met zijn antioxidanten. Vitamine C en K worden ook gevonden in basilicum, wat helpt bij de vorming van je botten en helpt je bloed te stollen.
Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe.