Naast supermarkten staan Wecycle-inleverbakken bij bouwmarkten, elektronicazaken, woonwinkels en tuincentra.
U kunt oude huishoudelijke apparaten inleveren bij de winkel waar u een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Het maakt dus niet uit om welk merk het gaat, of hoe groot het product is.
Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Breng apparaten die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze via Marktplaats.
De transporteurs halen e-waste in opdracht van Wecycle bij gemeenten en winkeliers op. Zij brengen de afgedankte energiezuinige verlichting en armaturen naar overslagcentra en de afgedankte elektrische apparaten naar acht regionale sorteercentra. Daar worden de producten gesorteerd naar recycleproces.
Deze week is de website www.watismijnlampwaard.nl gelanceerd. Het platform geeft consumenten informatie over wat zij het beste kunnen doen met gebruikte (kapotte) energiezuinige lampen en bijbehorende armaturen.
Wit- en bruingoed zijn nu ook bekend als huishoudelijke afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Voorbeelden hiervan zijn een koelkast of wasmachine maar ook kleinere apparatuur zoals een föhn, koffiezetapparaat, telefoon of computer.
Kleine Elektrische Apparaten zijn alle elektr(on)ische apparaten in het huishouden met een stekker of op batterijen/accu die qua formaat kleiner zijn dan een inbouwoven. Kleine elektrische apparaten lever je in bij de milieustraat of bij de winkel waar je een nieuw apparaat hebt gekocht.
Lever je oude apparaat in
Wanneer je een nieuw apparaat bij Coolblue koopt, nemen wij het oude product voor je mee. Verkoop je koelkast of wasmachine niet wanneer deze ouder is dan 7 jaar. Ze verbruiken namelijk veel meer energie door hun ouderdom, wat ongunstig is voor de nieuwe eigenaar en het milieu.
Voor wasmachines en ander witgoed wordt een oud ijzer prijs gebruikt die gelijk ligt aan de prijs van gruis ijzer, zo wordt dit geclassificeerd. Hierbij kun je uitgaan van een kilo prijs van ongeveer €0.20 per kilo.
Jouw oude apparaat zelf inleveren bij MediaMarkt
Je kunt jouw oude product ook zelf inleveren bij een MediaMarkt-winkel bij jou in de buurt. Hiervoor moet je een afspraak maken. Lees hier meer over veilig winkelen bij MediaMarkt.
Onder E-goed verstaan we afgedankte elektronische apparatuur of beter: alle apparaten met een batterij en/of stekker die in en om het huis gebruikt worden.
Lever de snoeren en kabels die je niet meer houdt in bij de milieustraat van jouw gemeente. Dat is voor de recycling van koper en kunststof.
Bij alle supermarkten, tuincentrums en bouwmarkten waar een Wecycle-inleverbak staat, kun je inktcartridges met printkop inleveren voor recycling. Op de website van Wecycle vin je een e-waste inleverpunt bij jou in de buurt: Vul je plaats of postcode in. Vink aan dat je een 'Klein apparaat' wilt inleveren.
Middelgrote apparaten
Apparaten die wat groter zijn maar die je nog wel zelf kunt dragen.
Kleine elektrische apparaten kun je inleveren in inzamelbakken bij diverse bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten. Je kunt ze ook wegbrengen naar de milieustraat. Ingezamelde apparaten worden milieuvriendelijk verwerkt.
Een elektrisch apparaat is een apparaat dat werkt door middel van elektrische energie. Het apparaat kan deze elektrische energie verkrijgen vanuit het lichtnet, door batterijen of door het zelf op te wekken middels een voltaische cel.
Onder apparaten verstaan we alle huishoudelijke apparaten en beeld- en geluidsapparatuur. Dus alle huishoudelijke apparaten (klein en groot) die werken op batterijen, stroom of gas vallen onder deze categorie. Voorbeelden hiervan zijn een wasmachine, gasfornuis, televisie of mobiele telefoon.
Onder het groot witgoed vallen apparaten zoals de wasmachine, de wasdroger, de vaatwasser, de koelkast, de koelvriescombi, de diepvries, de oven, het fornuis, de magnetron en de afzuigkap. Ook wordt apparatuur zoals de zonnebank en een airco hiertoe wel gerekend.
Hierbij kan gedacht worden aan televisietoestellen, radio's, cd-spelers, geluidsboxen en andere beeld en geluidsinstallaties. De term bruingoed is een oude term die nog stamt uit de tijd dat televisies en radio's een bruine kleur hadden.
Denk hierbij aan oude machines, motoren, rioleringsbuizen, remschijven en kachels. Je komt dit ijzer vaak tegen bij bouw- en lasbedrijven. Het zal voornamelijk vrij komen bij de sloopt van gebouwen, bruggen en kranen. Denk hierbij aan o.a. betonijzer, ijzerpijpen en buizen.
Consumenten kunnen hun kapotte koelkasten en diepvriezers naar het recyclagepark brengen. De winkel waar ze een nieuw toestel kopen, is verplicht om hun oude toestel terug te nemen. Recupel bracht het kwaliteitslabel 'Hier recycleren we goed' op de markt voor de retail.
De overheid zamelt elektrische apparaten in om ze te recyclen en opnieuw te gebruiken. Dit bespaart grondstoffen, zorgt voor minder afval en voorkomt dat gevaarlijke stoffen in het milieu terecht komen. Het verwerkingsbedrijf verwerkt de apparaten op de beste manier.